Vijesti

16.11.2018. 13:34:20 - SSSH

reakcija sindikata

Godišnjicu Europskog stupa socijalnih prava obilježavamo demontažom socijalne države

Prosvjed Ženske fronte za radna i socijalna prava uoči izglasavanja ZOR-a

Prosvjed Ženske fronte za radna i socijalna prava uoči izglasavanja ZOR-a (Foto: S.K. arhivska fotografija)

Prije godinu dana, 17.11.2017. g., na Socijalnom sastanku na vrhu u Göteborgu, države članice usvojile su Europski stup socijalnih prava kojim su sebe, kao i institucije Europske unije, obvezale na zakonodavne izmjene i provedbu ekonomskih i socijalnih politika koje će podići razinu socijalnih prava svih građana EU te spriječiti siromaštvo i daljnji rast nejednakosti. Stup snažno naglašava ulogu dostojanstvenog rada u ekonomskom rastu i društvenom razvoju te potrebu jačanja postojećih, kao i razvoj novih mjera na području socijalne sigurnosti koje će biti u stanju primjereno odgovoriti na nove socijalne rizike.

Hrvatska Vlada neprestano ističe svoju podršku Europskom stupu socijalnih prava, i namjeru Hrvatske da u potpunosti sudjeluje u njegovoj provedbi, što je uostalom i u skladu s ustavnim određenjem Hrvatske kao socijalne države. Međutim, u stvarnosti se stanje radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj neprestano pogoršava, na čemu možemo zahvaliti i aktualnoj Vladi RH. Vlada na riječima i Vlada u stvarnom postupanju dijametralno su suprotne.

- Čak i danas, upravo u trenucima dok Vlada sama spominje obljetnicu i podupire Stup, Hrvatski sabor, na njen prijedlog, raspravlja o ukidanju doprinosa za nezaposlenost koji je temelj modela fleksigurnosti. Osiguranje za slučaj nezaposlenosti, pravo je radnika temeljem rada, a ne socijalna pomoć. Međutim, rješenje ministra financija, na zahtjev HUP-a, prava radnika svodi na socijalnu pomoć, a radnika, koji svojim radom stvara novu vrijednost i koji iz plaće financira i ukupnu nadgradnju i mrežu socijalne sigurnosti pretvara u molitelja! Ovo je još jedan u nizu Vladinih poteza obezvrjeđivanja rada i radnika, ističe Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Sudjelovanje sindikata i poslodavaca, osobito kroz socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, uvjet je uspješne provedbe Stupa i ostvarivanja prava na pravednu plaću, ravnotežu privatnog i poslovnog života, zaštitu zdravlja i sigurnosti te primjereni socijalnu zaštitu. Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC), Luca Visentini povodom godišnjice Stupa europskim institucijama uputio je poruku kako je Stup donio nadu za budućnost, ali i da se on mora i ostvariti kako bi zadovoljio očekivanja europskih radnika i građana. Predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i povjerenici Marianne Thyssen uručio je i prigodnu tortu istaknuvši: Šteta je što ne mogu svi dobiti komad tog kolača. Radnici u svim državama rade u nepravednim uvjetima rada, mnogi jedva preživljavaju zbog plaća koje ih ne izvlače iz siromaštva, ili uopće ne primaju plaće, a brojni su radnici zarobljeni na ugovorima o radu s nula sati rada ili su pak lažno samozaposleni. Stup obećava riješiti te probleme i nadamo se da će ubrzo polučiti konkretna rješenja.

Jučer se u Europskom Parlamentu glasalo o tome da se prijedlog Direktive o transparentnim i predvidljivim uvjetima rada uputi u proceduru trijaloga, čime bi bilo omogućeno da Direktiva bude izglasana prije novih europskih izbora u svibnju. Iako je takav prijedlog izglasan i iako su svima puna usta socijalnih prava i Europskog stupa, hrvatski zastupnici članovi grupe Europskih pučana glasali su – protiv. 

Tagovi: europska unija, europski stup socijalnih prava, hrvatska, radnička prava, socijalna država, sssh

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM