Vijesti

16.10.2009. 16:59:27 - Libela

Nagrade za studentski rad

 Danas je Centar za ženske studije u nekadašnjem stanu Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu po prvi put dodjelio nagrade za studentske radove na teme žena odnosno rodne problematike. Nagrada je utemeljena kao iskaz potrebe da se dade na vidljivosti onim studentima i studenticama te njihovim mentorima/cama koji u sklopu institucionalnog akademskog obrazovanja proučavaju i promoviraju žensku i rodnu problematiku te provode istraživanja koja se tiču ženske subjektivnosti, povijesti i kulture. Nažalost ove je godine zbog nedostatnih financijskih sredstava nagrada bila dodijeljena samo za radove sa Zagrebačkog sveučilišta, no u Centru za ženske studije nadaju se da će biti u mogućnosti proširiti nagradu i na ostala sveučilišta. Kako je istaknula Iva Grgić, predsjednica Centra za ženske studije, pravo na pisanje dio je prava na sudjelovanje u javnom životu koje je ženama i u Zagorkino vrijeme bilo uskraćivno. Naglasila je kako je sama Zagorka često svoje tekstove morala objavljivati pod muškim pseudonimom, a ono što je objavila pod svojim imenom desetljećima je bilo tretirano kao trivijalno. Upravo je to poticanje na pisanje o ženskim, rodnim i feminističkim temama jedno od razloga utemeljenja ove nagrade.

 

Nagrade za studentski rad dodijeljene su sljedećim studenticama i studentu:

 

1. nagrada  je dodijeljena  Maši Budimir, studentici povijesti  na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, za rad  Kontradikcije rodnog performativa: Moj život Tereze Avilske; mentorica dr. sc. Zrinka Blažević.

 

2. drugu nagradu dijeli Jelena Host, studentica Hrvatskih studija za rad Slika žene u socijalizmu - analiza slikovnog sadržaja tjednika Vikend; mentorica dr. sc. Reana Senjković sa Sarom Librenjak i Milanom Puhom za zajednički rad Biće koje se oblači i biće koje se svlači: Identitet, ideologija  i jezik kroz četiri  desetljeća ženskih časopisa; mentorica prof. dr. Vedrana Spajić- Vrkaš.

 

3.  nagrada je dodijeljena Ivani Vidaković, studentici povijesti umjetnosti i komparativne književnosti na Filozofskon fakultetu u Zagrebu, za seminarski rad  Christine de Pizan - položaj žena i feministička proza u srednjem vijeku; mentorica prof. dr. Andrea Zlatar Violić.

 

Sama dodjela nagrade bila je i svojevrsna pretpremijera Dana Marije Jurić Zagorke te svečanog otvorenja Zagorkina stana koje će se održati 28. studenog ove godine.

 

 

Tagovi: centar za ženske studije, marija jurić zagorka, obrazovanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

jk fan klub:
bravo! cestitke nagradjenima! a jesul dobile/i i koju kunu za nagradu il samo plaketu i toplu rijec?:)
16.10.2009. 21:01
tajuska:
nije bilo spominjano...al sto je kuna naspram tople rijeci? :))
16.10.2009. 21:46
jk fan klub:
tocno, vise vredi topla rijec nego ista:)
nego bil se mogli na libeli objaviti sazetci nagradjenih radova i sl?
19.10.2009. 11:22
tajuska:
jedan rad je vec u planu....
19.10.2009. 11:33

Iz drugih medija

AEM