Vijesti

21.02.2018. 14:20:16 - Libela

povodom međunarodnog dana žena

Osmomartovski noćni marš: Marširajte s nama utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora!

(Foto: Autor vizuala: Andro Giunio)

"8. mart danas simboličko je i stvarno mjesto okupljanja borbi za bolji svijet. Sve borbe - za prava žena, za javne resurse i usluge, za humane uvjete rada, za slobodu i autonomiju - prožimaju se u jednu borbu. Osmomartovski noćni marš dio je te borbe - borimo za naša prava danas, ali i za prava budućih generacija", poručuje feministički kolektiv fAKTIV koji treću godinu organizira Noćni marš povodom Međunarodnog dana žena u Zagrebu.

"Razloga za LJUTNJU je i previše: žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih. Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, a ministrica Murganić šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida. Ljute smo zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije", stoji u opisu prosvjednog marša koji će krenuti s Trga žrtava fašizma i završiti na Zrinjevcu. 

"Zato nam treba 8. mart - dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti OTPORA. Svjesne nužnosti borbe za pravo na pobačaj, za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo, za dostupne javne servise, za obrazovanje, za sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu i mirovinsku politiku.

Zato zahtijevamo PROMJENU. Zahtijevamo besplatan pobačaj, ukidanje priziva savjesti ginekologa_inja, hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije. Zahtijevamo pravednije društvo, ono koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima - za sebe i za one koje iza nas dolaze. 

Pozivamo vas da budete dio te promjene. 8. mart dan je slavlja i prisjećanja, dan otpora i borbe. 8. mart prostor je realizacije političke snage žena u jednoj borbi za jedan svijet! Ne dajmo da nas brišu, ne dajmo da nas zastrašuju, ponižavaju i ušutkavaju! Marširajte s nama utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora. Živio 8. mart!", poručuju feministkinje iz fAKTIV-a. 

--- Ako želite pomoći pokrivanju troškova organizacije marša, dođite u Jiggy bar u subotu, 24. februara od 21 sat na party Keširaj - Marširaj: Živio 8. mart. Keš donacije u minimalnoj visini od 20 kuna fAKTIV prikuplja na ulazu, a za prvih 100 drugarica i drugara pripremljeni su fAKTIVni fanzini. 

Tagovi: 8 mart, dan žena, faktiv, nasilje prema ženama, noćni marš, osmi mart, prava žena

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM