Vijesti

30.09.2009. 14:46:02

Jesu li svi izbori zaista izbori?

(Foto: Nesher Guy)

Europska feministička inicijativa dugi niz godina (IFE-EF ) osuđuje prodor religija u javnu sferu. Već dugo godina IFE - EFI nastoji ukazati na problem i razotkriti vezu između politike patrijarhata i fundamentalnih režima, bilo da se ona temelji na religiji i/ili na dominantnoj kulturi ili da se radi o suptilno prikrivenom patrijarhatu u zapadnim demokracijama. Žene, od Srednjeg Istoka do Europe, od Afrike do Magreba, od Azije do Amerike bore se protiv seksističkih zakona, stavova i ponašanja, protiv društvenih, političkih, ekonomskih i kulturnih nejednakosti kojima su izložene. One nastoje živjeti u državama u kojima sloboda savjesti nije zabranjena. Bore se za sekularizam, za civilne zakone koji jamče jednaka prava i za odvojenost države od religije. Žene žele pristup obrazovanju, poslu, zdravlju, kulturi.


Žene su prve žrtve pravila kapitalističkog sustava. One su prve žrtve političkih sustava koji vladaju po zakonima za koje one nisu glasale, budući su tretirane kao građanke drugog reda.
Tisuće žena diljem svijeta bori se protiv nošenja vela. Tisuće njih su ubijene, silovane, obješene zato što su odbile nositi veo.


Ipak, 4. lipnja 2009 u Kairu, gospođa Clinton pokazala je prijateljski stav prema fundamentalistima, vrijeđajući uspomenu na te žene pokrivši svoju glavu. Gospodin Obama osvrnuo se u svom govoru na "pravo" žena da nose veo, predstavljajući to kao izbor i, svjesno ili ne, ignorirajući činjenicu o tome tko donosi zakone a tko ih se mora pridržavati bez prava na izbor. Tumačiti "veo" kao znak slobode izražavanja prekomodan je propust u kojem je zaboravljeno spomenuti što je veo za milijune drugih žena: znak podčinjenosti, nejednakosti i napad na osobnu slobodu.

U Europskoj feminističkoj Inicijativi prepoznata je zamka ideje izbora koja ima za cilj učiniti žene odgovornima za represiju ili diskriminaciju kojoj su žrtve. Izbor skraćenog radnog vremena, izbor da ostanu kući i podižu djecu, izbor da emigriraju; izbor da budu prostitutke, samo su neki od tzv. izbora.
Trebamo li ipak postaviti pitanje drugačije i zahtijevati poštivanje prava žene da ne nosi veo i da ima sva građanska prava neovisno od njene etičke i religijske pripadnosti.


Ugroziti prava žena u ime kulturnog relativizma i poštivati "tradiciju" i "kulturu" također je izbor: Izbor koji sve više političkih lidera danas olako čini.


Američki ultra liberalizam ignorira bilo koje pravo kada je u pitanju određeni ekonomski interes Amerike u zemljama Srednjeg Istoka, Saudijskoj Arabiji ili zemljama u Zaljevu. Jeftino prodati osnovna prava žena za otvaranje novih tržišta za američke proizvode u tzv. "muslimanskim" državama - to je fatalna trgovina.


Pravo na izbor žene znači da žene imaju puna prava, a ne samo ona ljudska prava o kojima odlučuju i za koja im garantiraju muškarci

Tagovi: religija, sad, sloboda

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM