Vijesti

19.01.2018. 10:52:25 - Libela

sumnje na počinjeno djelo subvencijske prijevare

Kaznena prijava protiv Udruge U ime obitelji i Željke Markić

(Foto: HRT/screenshot)

Udruga U ime obitelji ne ispunjava propisane uvjete prijave na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva od strane koje je rečenoj udruzi dodijeljena trogodišnja potpora u iznosu od 139.280,00 kn, kako je navedeno u priopćenju za medije Kristijana Grđana, Zvonimira Dobrovića i Mladena Majetića. Naime, u natječaju stoji da se potpora može dodijeliti pod uvjetom da se "protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak". Protiv Željke Markić vodi se kazneni postupak radi počinjenog kaznenog djela klevete. Zbog sumnje na počinjeno djelo subvencijske prijevare (članak 258. stavak 1. Kaznenog zakona) 19. 01. 2018. podnesena je nova kaznena prijava protiv Udruge U ime obitelji i Željke Markić. Navedeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo subvencijske prijevare iz članka 258. stavka 1. Kaznenog zakona u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore Udruzi "U ime obitelji", DORH-u je 19. 1. 2018. poslana Kaznena prijava protiv Udruge "U ime obitelji" te Željke Markić. Naime, Udruga "U ime obitelji" dobila je trogodišnju institucionalnu potporu u iznosu od 139.280,00 kuna godišnje od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, kako je objavljeno na stranicama Zaklade 22. 12. 2017. godine. Među propisanim uvjetima za prijavu na natječaj navodi se uvjet: "protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak (dokaz se dostavlja prije potpisivanja ugovora)".

Dana 16. siječnja 2018. godine pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, donesena je nepravomoćna presuda protiv Željke Markić, koja je proglašena krivom radi počinjenja kaznenog djela na štetu ugleda privatne tužiteljice Mime Simić. Nesporno je, stoga, da se protiv Željke Markić vodio kazneni postupak, a nevođenje kaznenog postupka protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge bio je uvjet za ostvarivanje sredstava.

Stoga, s obzirom da je Udruga "U ime obitelji" ipak dobila podršku od strane Zaklade, postoji osnovana sumnja da u svojoj prijavi na natječaj nisu dostavili informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Željke Markić, ovlaštene za zastupanje Udruge i time izvršili prijevaru. Kao što je svim organizacijama civilnog društva poznato, Zaklada ima visoke kriterije za određivanje prihvatljivosti udruga kojima odobrava potpore, a ovaj je uvjet jedan od onih koji su vrijednosno utkani u rad Zaklade. Ne samo to, tolerancija i uvažavanje raznolikosti također su temeljne vrijednosti Zaklade, koje su teško povrijeđene davanjem sredstava organizaciji civilnog društva koja se bori protiv tih vrijednosti, pogotovo u okolnostima kada postoji sumnja da je u cijelom postupku zatajeno neko kazneno djelo. Postupak koji se vodio protiv Željke Markić, a i nedavna prvostupanjska presuda na osnovu tog postupka u suprotnosti su s tim vrijednostima te smatramo da zbog navedenih okolnosti Udruga "U ime obitelji" ne može biti korisnik sredstava Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva.

Očekujemo da će nadležno državno odvjetništvo obaviti sve potrebne istražne radnje da bi se utvrdila ili otklonila odgovornost za kazneno djelo subvencijske prijevare."

 

Tagovi: kaznena prijava, priopćenje, u ime obitelji, željka markić

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM