Vijesti

15.05.2017. 08:11:15 - Libela

6 radionica u Rijeci i na otocima

Mjesec ženskog aktivizma privukao velik broj žena

Prošli tjedan završio je projekt Mjesec ženskog aktivizma, tijekom kojeg je udruga PaRiter organizirala brojne radionice u Primorskoj-goranskoj županiji. Radionice su bile namjenjene ženama svih generacija, a njihov cilj bilo je informirati i propitivati važnost ženskih prava i feminističke solidarnosti.

U sklopu projekta održalo se šest neformalnih radionica različitih tematika. Četiri radionice održale su se u Rijeci, a po jedna radionica na otocima Krku i Cresu.

Na njima su žene iz lokalnog okruženja razrađivale i iznosile svoje ideje, podijelile svoje probleme, pitanja koja ih muče, prilike i izazove te su imale priliku razvijati samospoznaju i vjeru u sebe i svoju kreativnu snagu. Cilj projekta, kojeg su financiijski podržali Ekumenska inicijativa žena i Primorsko-goranska županija, bio je potaknuti empatiju, učenje i razumijevanje ženskih prava te važnosti uloge zajedništva za osnaživanje žena. S obzirom da su radionice namijenjene ženama svih generacija, poslužile su i razvijanju međugeneracijskog dijaloga među ženama.

Upravo interakcija, međugeneracijska solidarnost i suradnja poslužile su kao temelj za njihov zajednički i pojedinačan rast te potvrdu vrijednosti i dostojanstva uloge žena.

Voditeljica projekta, Katarina Mikulić, smatra da je prema prijavama i odazivu žena, ali i rezultatima evaluacije vidljivo da su žene željne sličnih aktivnosti te je potreba za njima velika.  Iako je najveći odaziv bio među ženama mlađih generacija, veliki uspjeh ovih radionica bio je okupljanje pripadnica različite starosne dobime. Naime, smatra Mikulić, očigledan je nedostatak sadržaja koji potiču međugeneracijsko sudjelovanje žena i koje istovremeno okupljaju žene u nastojanju da ih se informira, osvijesti i međusobno poveže u znanju o ženskom pokretu te ih se osnaži za preuzimanju inicijative za aktivnu participaciju u zajednici.

Udruga PaRiter time nastavlja sadržajno i prostorno proširivati područje informiranja i umrežavanja žena sa ciljem stvaranja preduvjeta za jačanje ženskog pokreta na području PGŽ-a, koji će doprinjeti ravnopravnijemu društvu.

Tagovi: feminizam, pariter, primorsko-goranska županija, rijeka, ženski aktovozam

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM