Vijesti

28.09.2016. 09:18:05 - Libela/Hina

povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama

GONG: Objavljivanje informacija o sastancima dužnosnika trebalo bi biti obvezno

(Foto: Facebook/GONG)

Iz udruge Gong u utorak su ocijenili da Hrvatska treba napraviti daljnje iskorake kako bi građanima/kama osigurala pristup informacijama o tome tko i na koji način utječe na procese donošenja odluka pa tako i uvesti obavezu kreiranja i objavljivanja informacija o sastancima dužnosnika.

"U Hrvatskoj je neophodno uvesti obavezu kreiranja i objavljivanja informacija o sastancima dužnosnika: od registra sastanaka preko popisa sudionika do zapisnika sastanaka, u svim granama i na svim razinama vlasti - od zakonodavne, izvršne i sudske do lokalne, regionalne i nacionalne razine. Takve informacije trebaju biti objavljivane proaktivno, pravovremeno i u potpunosti, dok pravila o zaposlenju prije i nakon obnašanja javne funkcije moraju biti usmjerena na dokidanje nepoželjne' revolving door' prakse. Istovremeno, neophodno je regulirati rad samih lobista kako bi u jedinstvenom registru javnosti bile dostupne informacije o tome tko i za čiji interes lobira u Republici Hrvatskoj", ističe Gong u priopćenju povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama.

Ove se godine taj dan obilježava kao proslava 250. godišnjice prvog zakona koji je osigurao pravo građanima na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti.

Pozvavši hrvatske vlasti na daljnje uređivanje zakonskog okvira za pristup informacijama u javnom interesu, Gong ocjenjuje kako Hrvatska, opečena brojnim primjerima netransparentnih lobiranja – od službenih sastanaka do restorana, treba napraviti daljnje iskorake kako bi svojim građanima/kama osigurala pristup informacijama o tome tko i na koji način utječe na procese donošenja odluka koje bi se trebale temeljiti na javnom interesu.

Poručuje da se vjerodostojnost tijela javne vlasti može razvijati jedino na temelju njihove potpune transparentnosti, kako bi javnost mogla informirano ocjenjivati postoji li nedopušteni utjecaj i prostor za pogodovanje, te prevenirati diskreciju i korupciju.

"Građani imaju pravo znati tko se sastaje s predstavnicima vlasti i koje interese pri tome zastupa, posebno kad je riječ o vaninstitucionalnim dionicima. Nakon što je Vlada u ostavci utvrdila grešku u svojim evidencijama ulazaka u zgradu Vlade (Vlada: nema dokaza o sastanku Sanadera, Petrovića i Hernadija), a upravo je netransparentan odnos vrha izvršne vlasti uzrokovao pad te Vlade, došao je krajnji čas da se uloga i utjecaj lobista privatnih i posebnih interesa zakonski regulira. Najveća prepreka tome - kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj Uniji - je praksa izbjegavanja stvaranja podataka koji se tiču kontakata vlasti s vanjskim dionicima, što je pokazalo istraživanje koje je na europskoj razini proveo Access Info, a u čemu je sudjelovao i GONG", poručuju. 

Tagovi: gong, građani i građanke, hrvatska, politika, pravo na pristup informacijama

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM