Vijesti

14.08.2009. 10:35:27 - MARINA DOKOZA (Slobodna Dalmacija)

Split dobiva savjetnice za dojenje

(Foto: Raphael Goetter)

Prošlog je tjedna diljem svijeta obilježen Međunarodni tjedan dojenja s glavnom temom "Dojenje - odgovor koji u kriznoj situaciji znači život".

Iako u Hrvatskoj postoje razne grupe potpore dojenju, uskoro će se pojaviti i jedan relativno novi način podrške - savjetnice za dojenje koje imaju međunarodni certifikat. Naime, nedavno se na splitskome Medicinskom fakultetu održao međunarodni ispit za savjetnice za dojenje, i to prvi put na hrvatskom jeziku.

- Liječnici u bolnicama su preopterećeni i nemaju dovoljno vremena da se posvete novim majkama. Savjetnice za dojenje će svojim znanjem i iskustvom uvelike moći pomoći majkama i uvijek im biti na raspolaganju.

S obzirom na to da je dojenje vještina koja se uči, majke im se mogu obratiti radi savjeta o pravilnoj tehnici dojenja, povećanju količine mlijeka, sprečavanju bolnih bradavica i slično - kazala nam je doktorica Irena Zakarija-Grković, specijalistica obiteljske medicine.

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i Klinički bolnički centar Split omogućili su svom osoblju pohađanje 80-satnog tečaja o dojenju, koji je poslužio kao priprema kandidata za ispit.

U Hrvatskoj trenutačno djeluju samo dvije savjetnice za dojenje, a nedavno održanom ispitu pristupilo je 17 kandidata. Rezultati će se saznati tijekom listopada.

- Ovogodišnja tema Tjedna dojenja govori o tome kako nikad ne znamo kad će se dogoditi neka krizna situacija i majke trebaju biti spremne na to. U svijetu se svašta događa i nikad ne znamo hoće li se i nama dogoditi izvanredna situacija. Djeca su najranjivija bića i žene moraju zapamtiti da u takvoj situaciji dojenje može spasiti život djetetu - zaključila je doktorica Irena Zakarija-Grković.

Tagovi: roditeljstvo, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM