Vijesti

13.09.2016. 11:55:06 - Hina

luksemburški ministar vanjskih poslova tvrdi da mađarsku treba isključiti iz eu

'Mađarska je na korak da otvori vatru na izbjeglice'

Izbjeglice štrajkaju glađu u međuprostoru između Mađarske i Srbije

Izbjeglice štrajkaju glađu u međuprostoru između Mađarske i Srbije (Foto: EPA/ZOLTAN BALOGH/Hina)

Mađarska bi trebala biti isključena iz EU-a, rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u intervjuu objavljenom u utorak, dotaknuvši se pitanja migracijske politike u toj zemlji i najavljenog referenduma o izbjegličkim kvotama.

"Oni koji - poput Mađarske - grade ograde protiv izbjeglica koji bježe od rata ili krše slobodu tiska ili pravosudnu neovisnost trebali bi privremeno, ako je potrebno i trajno, biti isključeni iz EU-a", kazao je Asselborn za njemački list Die Welt.

On kaže da je to jedini način očuvanja kohezije i vrijednosti bloka.

"Ograda koju Mađarska gradi kako bi odbila izbjeglice sve je dulja, viša i opasnija. Mađarska nije daleko od toga da objavi da je dopušteno otvoriti vatru na izbjeglice", tvrdi Asselborn.

Mađarska ne bi imala šanse priključiti se EU-u da danas podnosi zahtjev, smatra dugogodišnji luksemburški političar.

Mađarska je postala članica Unije 2004. Njezin premijer Viktor Orban posljednjih se godina redovito svađa s Unijom oko brojnih pitanja, od migracija do vladinih reformi.

Budimpešta ima namjeru održati referendum 2. listopada o europskoj odluci o kvotama, odnosno o raspodjeli migranata po zemljama Unije.

Tagovi: eu, europska unija, izbjeglice, izbjeglička kriza, jean asselborn, luksemburški ministar vanjskih poslova, mađarska, migranti, migrantska kriza, orban

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM