Vijesti

31.08.2016. 18:27:09 - Libela/Hina

produljenjem mandata v.d. ravnatelja hrt-a

Platforma 112: Tehnička Vlada ogriješila se o ustavna načela po pitanju HRT-a

Siniša Kovačić, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a

Siniša Kovačić, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a (Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ)

Platforma 112 ocijenila je u srijedu kako se tehnička Vlada donošenjem Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) ogriješila o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti čime je "uzurpirala liberalnu demokraciju i ustavno-pravi poredak Republike Hrvatske".

Platforma 112 stoga od Ustavnog suda traži da hitno i samoinicijativno pokrene ustavnosudski nadzor, a od predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da preuzme političku odgovornost za današnje odluke HDZ-ovih članova tehničke Vlade.

"Aktualna Vlada kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje u svom tehničkom mandatu nema ni zakonsku ni ustavnu ovlast mijenjati već izglasane odluke Hrvatskog sabora, poput Zakona o HRT-u koji propisuje da isključivo Sabor može imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a na maksimalno šest mjeseci. Štoviše, današnjim produljenjem mandata v.d. glavnog ravnatelja tehnička je Vlada nedvojbeno prekršila Zakon o postupku primopredaje vlasti koji joj izričito zabranjuje da nakon raspuštanja Sabora donosi odluke o imenovanjima", ističe se u priopćenju.

Dodaje se kako takvo miješanje tehničke Vlade u zakonom propisane nadležnosti upravljačkih tijela HRT-a kao javne ustanove predstavlja napad na neovisnost HRT-a u odnosu na partikularne političke utjecaje.

Zakon o HRT-u jasno definira da, po isteku razdoblja od šest mjeseci, odgovornost upravljanja HRT-om prelazi u nadležnost Nadzornom odboru HRT-a koji na raspolaganju ima mehanizme upravljanja sukladno Zakonu o ustanovama. Nadzorni odbor već je pokrenuo proceduru imenovanja privremenog upravitelja HRT-a pred Trgovačkim sudom koji u trenutku donošenja odluke tehničke Vlade nije pravomoćno okončan, pa se današnja odluka tehničke Vlade može smatrati nedopuštenim pritiskom na Visoki trgovački sud.

"Uplitanje vlasti u rad HRT-a tijekom mandata aktualne Vlade i međunarodno je prepoznato kao ključni problem slobode i neovisnosti medija u Hrvatskoj, na što upozorava izvještaj međunarodnih medijskih stručnjaka 'Hrvatska: Medijske slobode u turbulentnim vremenima' gdje se masovno kadrovsko restrukturiranje i paradigmatske promjene programa ističu kao dokaz 'pokušaja Vlade na odlasku da kolonizira HRT u svoje svrhe'", navodi u priopćenju Platforma 112.

Tagovi: andrej plenković, hrt, hrvatska, mediji, platforma 112, politika, siniša kovačić, sloboda medija, vlada, zakon o hrt-u

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM