Vijesti

29.07.2016. 15:19:49 - Libela/Hina

U ime obitelji traži ponovne izbore članova i članica Savjeta za razvoj civilnog društvo u koji nisu izabrani

(Foto: Screenshot HRT)

Udruga U ime obitelji zatražila je ranije danas poništenje rezultata glasovanja za članove i članice Savjeta za razvoj civilnog društva. U ime obitelji  proziva Vladin Ured za udruge kako  je "s ciljem manipulacije izbora, ili zbog grubog propusta" nepropisno informirao sve udruge o tom glasovanju što je, kažu, rezultiralo odazivom od samo dva posto udruga te izborom kandidata "lijevo-liberalnog svjetonazora"

U ime obitelji, na čijem je čelu Željka Markić, tvrdi da je informacija o izborima objavljena na mrežnoj stranici i poslana e-biltenom Ureda, što očito nije bilo dovoljno, drži kako se puno veći odaziv mogao postići  slanjem pošte na sve udruge, što je Ured učinio 2000. godine kada je pozivao udruge da surađuju na Programu suradnje Vlade i nevladinog sektora i kada je poziv odaslan na adrese gotovo 16.000 registriranih udruga.

 "Zašto je 16 godina kasnije Ured odustao od te demokratske prakse i nije poštom informirao udruge, radi li se o grubom i nemarnom propustu ili  o namjernom omogućivanju manipulacije kako bi malim odazivom aktivne udruge lijevo-liberalnog svjetonazora bile izabrane u Savjet i "određivale prioritete u financiranju", pita se U ime obitelji.

Ta Udruga od Ureda traži da poništi rezultate glasovanja i da dopisom (poštom) obavijesti sve registrirane udruge o izboru za nove članove Savjeta, te da im objasni proceduru glasovanja i važnost samog Savjeta. Traži i da se svim organizacijama civilnog društva, ne samo udrugama, omogući da predlože svoje kandidate.

 "Zadaća je Savjeta da savjetuje Vladu o donošenju politika prema civilnom društvu, da podupire uključivanje i sudjelovanje organizacija civilnoga društva (OCD) u demokratskim procesima i javnim savjetovanjima, te da pomaže u određivanju prioriteta za financiranje programa i projekata tih organizacija. Iznimno je važno da u ovo tijelo kandidati budu izabrani sukladno demokratskim standardima i da predstavljaju većinu organizacija, a ne samo pojedine interesne skupine unutar civilnog društva", ističe U ime obitelji.

 Od Vladina Ureda traži i da poštom obavijesti sve registrirane udruge i organizacije o proceduri izrade i važnosti Nacionalne strategije za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva 2017.-2021. i da produži rok za prijavu kandidata u radnu skupinu za izradu nove Nacionalne strategije.

Kako smo ranije pisale, u Savjet za razvoj civilnog društva, ove godine pokušali su ući brojni predstavnici i predstavnice neokonzervativnih organizacija. Među kandidatima i kandidatkinjama svakako se ističu sestre saborskog zastupnika Hrasta Ladislava Ilčića koji je nedavno u Hrvatskom saboru civilno društvo nazvao bolesnim. Marija Ćurlin i Kristina Pavlović kandidirale su se kao zamjenica, odnosno, članica Savjeta i to iz područja djelovanja 'skrbi za djecu.

Svoje kandidate imala je i udruga U ime obitelji i to Ivana Munjina te Anu Mariju Husak, u području djelatnosti ni više ni manje nego 'Demokratizacije, vladavine prava te razvoja obrazovanja".

Tagovi: civilno društvo, republika hrvatska, savjet za razvoj civilnog društva, u ime obitelji, ured za udruge, željka markić

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM