Vijesti

26.07.2016. 16:41:47 - Libela/Hina

poraznih 15,2 posto

Hrvatska tek 92. zemlja svijeta po broju zastupnica u parlamentu

Sabor

Sabor (Foto: HINA/ Damir SENČAR)

Vladin Ured za ravnopravnost spolova upozorio je u utorak kako se Hrvatska po broju saborskih zastupnica izabranih na prošlim parlamentranim izborima svrstala na 92. mjesto u svijetu, te stoga pozvao političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje da na nadolazećim izborima poštuju zakone i na svoje liste, na izgledna mjesta, uvrste najmanje 40 posto kandidatkinja.

"Hrvatska se s 15,2 posto izabranih zastupnica na prošlim izborima prema klasifikaciji Interparlamentarne unije svrstala na 92. mjesto u svijetu i znatno ispod svjetskog prosjeka od 23 posto", priopćila je Helena Štimac Radin, vršiteljica dužnosti ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova.

Žene su, upozorava, u svim dosadašnjim parlamentranim sazivima bile nesrazmjerno zastupljene s obzirom na njihov udio u članstvu političkih stranaka. Naime, iz podataka koje su Uredu dostavile parlamentrane stranke proizilazi da je u njihovu članstvu 'ukupno zastupljeno prosječno 32 posto žena'.

Iako se ukupan broj kandidatkinja na parlamentranim izborima povećao s 24 posto 2000. godine na 41 posto 2015., na prošlim je izborima izabrano najmanje žena unatrag petnaestak godina, svega 15, 2 posto. 

Komisija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (VE) zatražila je od Hrvatske, kao i svih drugih zemalja članica, izvješće o provedbi Preporuke VE o uravnoteženoj participaciji žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju. Ured za ravnopravnost spolova dostavio je VE-u odgovore na više od 100 pitanja vezanih uz podatke o udjelu žena u zakonodavnoj vlasti, izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini, sudbenoj vlasti i diplomaciji.

"Svrha prikupljanja tih podataka je izrada komparativne analize, odnosno studije, o položaju žena u javnom i političkom životu u zemljama članicama VE-a koja će biti javno objavljena", priopćio je Ured.

Tagovi: helena štimac radin, hrvatska po broju žena u politici, hrvatski sabor, interparlamentarne unija, politička participacija, politička participacija žena, politika, rodna ravnopravnost, rodna ravnopravnost u politici, saborska zastupnice, vladin ured za ravnopravnost spolova, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM