Vijesti

13.07.2016. 21:35:36 - Libela/Hina

Kako do javne radiotelevizije?

'Smjene i devastacija programa HRT-a pokušaji su desničara da promijene društvene paradigme'

Giga Gračan, Saša Milošević, Tvrtko Jakovina, Boris Postnikom i Saša Leković

Giga Gračan, Saša Milošević, Tvrtko Jakovina, Boris Postnikom i Saša Leković (Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ)

Predsjednica Ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić ocijenila je na tribini Kako do javne radiotelevizije, u zagrebačkom Novinarskom domu, da je program javne radiotelevizije devastiran te da se 'HRT pretvara u taoca grupe ljudi u v. d. mandatu'.

Mikleušević je ponovila i da je u kratkotrajnom mandatu nove uprave HRT-a smijenjeno oko 70 novinara/ki, urednika/ca, snimatelja/ica i rukovoditelja/ica te da, prema njezinim riječima, te smjene nisu profesionalno obrazložene. Istaknula je i kako se, bez obzira na pokušaje, zatraženi dijalog s upravom HRT-a o programu i smjenama dosad još nije dogodio.

Navela je i primjer nedavne smjene v. d. ravnatelja programa Joze Barišića koja je obrazložena 'problemom u komunikaciji i neispunjavanjem programskih obaveza', da bi nakon smjene s tim obrazloženjem Barišić bio imenovan na mjesto pomoćnika ravnateljice za televizijsku produkciju.

Profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i donedavni suradnik na Trećem programu HTV-a Tvrtko Jakovina ocijenio je da se smjene na HRT-u odvijaju u sklopu povijesnog revizionizma kojim se namjerava 'očistiti situacija i kreirati podloga za drugačije, totalitarno društvo'.

Član Programskog vijeća HRT-a Saša Milošević istaknuo je da Vijeće nema nikakav utjecaj na program i odluke uprave javne radiotelevizije, a založio se za stručnu raspravu i pripremu promjena zakonskog okvira kojima bi se promijenila uloga Programskog vijeća, ali i onemogućili 'veliki lomovi i iznenadni rezovi' u radu i programu javnog servisa.

Novinar i donedavni suradnik na Trećem programu Hrvatskog radija Boris Postnikov kazao je kako su 'smjene i devastacija programa HRT-a pokušaji desničarske kulturne politike za promjenu društvene paradigme', ali i da su nakon najnovijih poteza uprave HRT-a radnici/e tog javnog servisa 'prestrašeni i više nisu sigurni za svoja radna mjesta'.

Giga Gračan, nekadašnja urednica na Trećem programu Hrvatskog radija i dobitnica HND-ove nagrade za životno djelo "Otokar Keršovani", istaknula je da su posljednje smjene i ukidanja emisija na trećem radijskom programu HRT-a 'žalosne, groteskne i uvredljive' te je postavila pitanje na temelju kojih akata i ovlasti to provode sadašnji 'šefovi i šefići' na HRT-u.

Na tribinu u organizaciji HND-a bili su pozvani i vršitelj dužnosti ravnatelja programa HRT-a Dražen Miočić i Nevenka Dujmović, vršiteljica dužnosti glavne urednice Trećeg programa Hrvatskog radija, ali se nisu odazvali ispričavši se poslovnim obavezama.

Tagovi: boris postnikov, hrt, hrvatski radio, javni medijski servis, kako do javne radiotelevizije, kultura, kulturna politika, program, sanja mikleušević pavić, saša milošević, sloboda trećima, tribina, tvrtko jakovina

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM