Vijesti

09.06.2016. 11:03:27 - Libela

'Hitno se trebaju raspisati novi izbori dok streteški interesi ove zemlje nisu nepovratno izgubljeni'

Vlada je na jučerašnjoj sjednici održala totalnu rasprodaju pred zatvaranjem

Totalna rasprodaja

Totalna rasprodaja (Foto: Zelena akcija)

Zelena akcija je upozorila priopćenjem kako Vlada RH, koja praktički više i ne postoji i ne uživa povjerenje građana/ki, na jučerašnjoj je sjednici usvojila strateške odluke s dalekosežnim i štetnim posljedicama.

"Ovakvi nevjerojatni postupci Vlade koja više nema legitimitet donositi odluke o bilo čemu jasno pokazuju da ova Vlada mora otići i da se moraju raspisati novi izbori", naglašavaju iz Zelene akcije.

Među izrazito spornim danas donesenim odlukama nalazi se suglasnost za ugovore o bušenju nafte na kopnu, potpora izgradnji plutajućeg LNG terminala, Uredba o osnivanju prava građenja na šumama i šumskom zemljištu u vlasništvu RH i Zakon o koncesijama izbor novih članova nadzornog odbora INA-e.

Problematične odluke Zelena akcija je sumirala u pet točaka:

  1. Usvojenom Uredbom o građenju našumama Vlada omogućuje izgradnju golf igrališta, protiv kojih se kod svih prethodnih vlada stvorila nezapamćena količina otpora u Hrvatskoj te je u konačnici srušen i sam Zakon o igralištima za golf. Na ovaj način Vlada pred raspadom na mala vrata želi legalizirati odredbe neustavnog i ukinutog  Zakona o igralištima za golf i prenamijeniti šume u igrališta za golf.
  2. Vlada u kojoj sudjeluje Tomislav Karamarko, koji se nalazi u središtu afere zbog  mogućeg sukoba interesa u aferi Konzultantica vezano uz poslovanje s naftom, jučer je dala suglasnost za eksploataciju nafte na čak šest istražnih polja uz Savu i Dravu. Zbog nepridržavanja roka za potpisivanje ugovora s kompanijama (koncesije su dodijeljene u lipnju 2015., a rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od dodjele koncesija), ZA traži poništenje cijelog procesa.
  3. Dodatno, Karamarko se, prema navodima Index.hr-a, nalazio na zatvorenom dijelu sjednice na kojem se odlučivalo o novom nadzornom odboru INA-e pa se nameće pitanje je li se izuzeo iz procesa odlučivanja o INA-i. Donošenje odluka u tom području prvenstveno govori o razmjerima nepoštivanja i neshvaćanja raspoloženja javnosti o trenutnoj Vladi, a u poslovnom smislu bit će više nego upitne te podložne novim istražnim procesima.
  4. Vlada predviđa u iduća 2 do 3 mjeseca potpisivanje ugovora za plutajući LNG terminal, za koji javnosti još nije poznata tehnologija, niti isplativost, a ni utjecaj na okoliš.
  5. Usvojeni prijedlog Zakona o koncesijama ukida maksimalno vrijeme trajanja koncesije te uvrštava odredbu da trajanje koncesije ovisi o isplativosti investicije - što se bude tvrdilo da je investicija veća, to će koncesija duže trajati, čime se pogoduje velikim investitorima ili špekulantima.

"Ovakvi izrazito štetni postupci jasno pokazuju da ova Vlada mora otići i da se hitno moraju raspisati novi izbori prije nego streteški interesi ove zemlje budu nepovratno izgubljeni", zaključuju u priopćenju kojeg su potpisali/e Zelena akcija, Pravo na grad, Zelena Istra, Srđ je naš i GONG.

Tagovi: golf igrališta, karamarko, koncesije, lng terminal, novi izbori, parlamentarni izbori, sjednica vlade, strateške investicije, vlada, zakon o koncesijama, zelena akcija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM