Vijesti

05.02.2009. 10:53:40 - Sanela Majdandžić (Večernji list)

Hrvatska u 2008. godini: 22 napada zbog spolne orijentacije

(Foto: BayerNYC)

Prošle godine u našoj je zemlji zabilježeno 22 slučaja napada na seksualne i rodne manjine. Od toga je evidentirano 17 slučajeva fizičkog nasilja nad osobama drugačije spolne orijentacije od heteroseksualne.

Posebno se teškim danas smatra položaj transrodnih osoba u Hrvatskoj, koji prilikom promjene spola imaju problema pri Ministarstvu unutarnjih poslova istu i evidentirati, ocijenila je Sanja Juras, koordinatorica lezbijske udruge Kontra.

Napomenula je kako zbog toga transrodne osobe nerijetko bivaju šikanirane pri prijelazu granice jer unatoč njihovim pokušajima evidencije promjene spola, MUP to nije napravio i u svom informacijskom sustavu. Osvrnula se i na činjenicu kako hrvatski liječnici nisu dovoljno educirani u pružanju zdravstvenih usluga tim osobama, napose pri saniranju komplikacija pri promjeni spola.

Najnegativnijim događajem za seksualne i rodne manjine predstavnici Kontre i Iskoraka ocijenili su odustajanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od uvođenja spolnog odgoja u škole u bilo kojem obliku. Najveći pomak prema njima u zaštiti prava seksualnih i rodnih manjina prošle je godine ostvaren donošenjem zakona o suzbijanju diskriminacije.

I nadalje su ocijenili Hrvatsku homofobičnom sredinom u kojoj vlada slaba educiranost i diskriminacija, i nerijetko nasilje po osnovi rodnog identiteta ili rodnog izražavanja.

Članak preuzet iz Večernjeg lista.

Tagovi: rodna ravnopravnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM