Vijesti

09.07.2009. 12:11:07 - Ivana Turudić

Tribina

Medikalizacija seksualnosti

 

U organizaciji Ženske sobe i Hrvatskoga društva za seksualnu terapiju te Foruma žena SDP-a održano je predavanje dr. Leonore Tiefer u prostorima Tribina grada Zagreba. Prije samoga predavanja okupljene je pozdravila Maja Mamula u ime Ženske sobe; ukratko je predstavila profesoricu Tiefer koju je, kako kaže, dugo željela upoznati- njeni su joj tekstovi pokazali kako nije "sama na svijetu".

      Predavanje je bilo koncipirano u dva dijela, s pauzom u kojoj se vodila rasprava. Leonore Tiefer govorila je o tome kako određeni modeli poimanja ljudske seksualnosti služe medikalizaciji seksa, tumačenju u kategorijama zdravoga i poremećenoga. Takav odnos prvenstveno promiču određene interesne skupine, primjerice, farmaceutska industrija. Prijelomnica u procesu medikalizacije zasigurno je pojava Viagre 1998. Medikalzacija nam govori da je problem, disfunkcija nešto što ima realitet u našoj biološkoj osnovi, da je to pravi problem, a ne nešto u "našoj glavi". Nova otkrića poput MRI i napretka u genetici dovela su do tumačenja svih pojava biomedicinskim uzrocima i do, doslovce, amnezije sociokulturalnih istraživanja. Javnost je takav model prihvatila što je dovelo i do institucionalizacije u zdravstvenim ustanovama. Profesorica Tiefer smatra da znanstveno i zdravstveno novinarstvo, dakle, i ono specijalizirano, ignorira društvene odrednice određenih disfunkcija.     

             Privlačnost medikalizacije nalazi se u tome što nudi jednostavna, stručna rješenja. Tiefer to naziva "biomania Zeitgeist". Time se izbjegava konflikt u vezama, raspravljenje o problemima u odnosima, s obzirom na to da se sve može riješiti odlaskom stručnjaku/inji. Leonore Tiefer paradigmatičnim drži pojavu novoga poremećaja - FSD-a (female sexual disfunction). Iako je govor o tome sindromu pomogao da se legitimira ženski užitak u spolnosti i da se otvori neki ograničeni dijalog o tome, te da se promiče i obrazovanje liječnika, ipak nema dovoljno znanstvenih dokaza za taj poremećaj koji fokus pomiče na biologiju. Medikalizacija također stvara univerzalne norme seksualnoga iskustva, čime onemogućava različitost - ako nečije iskustvo ne odgovara tim "pravilima", on/ona ima problem.

     Kao alternativu ovakvome pogledu na stvari Tiefer nudi "The New View Campaign" kojom nastoji informirati o procesima medikalizacije i utjecati na javno mnijenje. Kampanja izaziva sve poglede koji svode seksualno iskustvo na genitalnu biologiju i time ignoriraju mnoge dimenzije stvarnoga života. Cilj kampanje je aktivizam, obrazovanje i osnaživanje.

     Predavanje je bilo popraćeno i već spomenutom zanimljivom diskusijom u izuzetno ugodnoj atmosferi koju je osim ostalih sudionika/ca svojom neposrednošću stvorila i dr. Tiefer.

Tagovi: medicina, seksualnost, ženska soba

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM