Vijesti

21.01.2016. 00:12:25 - Hina

KRAJNJE ZABRINJAVAJUĆI JAVNI ISTUP

HND ocijenio da je poruka Marka Juriča govor mržnje

(Foto: YouTube/Screenshot)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u srijedu navečer kako odlučno osuđuje svaki govor mržnje, pogotovo kada to dolazi iz medija, te ocijenilo da je "slučaj govora mržnje viđen u televizijskoj emisiji 'Markov trg' Marka Juriča, prikazanoj na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1".

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju navodi kako je "Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj, a jedna, prema njegovim riječima, i u Australiji, već drugi puta poručio svojim sugrađanima sljedeće: 'Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini ' ".

HND smatra da je u ovom slućaju riječ o govoru mržnje i provokaciji koja može imati posljedice po sigurnost građana Zagreba i svih njegovih posjetitelja, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo i vjersku opredijeljenost. 

Leković u priopćenju također ocjenjuje da u ovom slučaju nije riječ o novinarskom radu, ni o šali, već o, kako navodi, "krajnje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu".

"Smatramo da bi svi medijski akteri u svakom trenutku morali imati na umu kako je tanka granica između verbalnog i stvarnog nasilja, i da širenje netolerancije, nacionalne i svake druge isključivosti u javnom prostoru, koje u manjoj ili većoj mjeri godinama u njemu egzistiraju, nisu nikakve video igrice niti rasprave u gostionicama. HND stoga ponovno poziva novinare i sve odgovorne u medijima, javnima i komercijalnima, da svoj posao obavljaju odgovorno, i da budu svjesni svoje društvene moći, čija zloupotreba lako može dovesti do neželjenog nasilja", naveo je Leković.

Autor emisije "Markov trg", Marko Jurič večeras je medijima uputio javnu izjavu, u povodu reakcija na njegovu emisiju na Z1 televiziji u kojoj, uz ostalo, navodi da je "želio otvoriti temu četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a na osnovu nepobitnih dokaza pjevanja četničkih pjesama najvišeg klera, objavljenih na youtubeu".

Srpsko narodno vijeće (SNV) najavilo je, pak,  za četvrtak konferenciju za novinare naslovljenu - "Govor mržnje u TV emisiji 'Markov trg' ". 

Tagovi: govor mržnje, hrvatsko novinarsko društvo, marko jurič, markov trg, novinarstvo, saša leković, z1 televizija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM