Vijesti

17.01.2016. 06:16:17 - Libela

Poraz nacionalista

Tsai Ing-Wen izabrana za prvu predsjednicu Tajvana

Tsai Ing-Wen

Tsai Ing-Wen (Foto: Facebook)

Čelnica tajvanske oporbene Demokratske napredne stranke (DPP) Tsai Ing-Wen osvojila je uvjerljivu pobjedu na subotnjim predsjedničkim izborima i obećala da će održati mir sa susjednom Kinom, koja je upozorila da će se usprotiviti bilo kakvom potezu prema neovisnosti Tajvana. 

Tsai Ing-Wen obavljat će jedan od najtežih i najopasnijih poslova u Aziji, imajući na umu da je Kina uperila tisuće raketa prema toj otočnoj državi koju Peking smatra svojim teritorijem, desetljećima nakon što su poraženi nacionalisti pobjegli na Tajvan pred Maovim komunistima u građanskom ratu 1949.

Tsai je rekla da će uspostaviti "dosljedne, predvidive i održive" odnose s Kinom i da neće provocirati kako bi se osigurao status quo.

"Obje strane imaju odgovornost da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se našli uzajamno prihvatljivi načini za suradnju uz međusobno uvažavanje i reciprocItet, bez provokacija i iznenađenja", rekla je Tsai.

Tsai dolazi iz bogate obitelji poslovnjaka. Studirala je na Sveučilištu Cornell i London Scholl of Economics, a prije ulaska u politiku imala je uspješnu karijeru kao profesorica prava.  

Ovom pobjedom Tsai vjerojatno postaje najmoćnija žena kineskog govornog područja. Preuzela je predsjedanje ovom otočnom državom od 23 milijuna stanovnika, a na koju Kina još uvijek gleda kao na svoju pokrajinu.

Također, na prošlogodišnjoj Povorci ponosa, održanoj u Taipeiju, Tsai je dala svoju podršku LGBT pravima i istospolnim brakovima.

Oni koji je poznaju kažu da je praktična i fleksibilna, da nije velika govornica, ali da je neizmjerno iskrena i jako dobro pripremljena. Nije karizmatična spasiteljica, ali jest osoba s vrlo dobrim vještinama vođenja.

Na kraju, napomenimo, kako se po prvi puta u povijesti, na predsjedničkim izborima u Tajvanu, vodila bitka između dvije kandidatkinje, te da žene na Tajvanu upravljaju u 10 ministarstava, da su na čelu nekih od najboljih tajvanskih tvrtki, te da trećina žena participira u zakonodavnoj vlasti, u odnosu na 13 posto u Japanu ili 16 posto u Južnoj Koreji.

 

Tagovi: azija, izbori, kina, predsjednički izbori, ravnopravnost, svijet, tajvan, tsai ing-wen

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM