Vijesti

28.12.2015. 15:02:28 - Libela

Kompenzacija žrtvama ratnih zločina protiv čovječnosti

Japan i Južna Koreja složili se riješiti pitanje 'žena za utjehu'

Procjenjuje se da je oko 200.000 žena, većinom iz Koreje, služilo japanskim vojnicima kao seksualne robinje tijekom Drugog svjetskog rata.

Južna Koreja i Japan postigli su danas dogovor oko  rješavanja pitanja 'žena za utjehu', kako se nazivaju žene koje su prisilno za vrijeme Drugog svjetskog rata radile u japanskim bordelima.

Tokio je, naime, ponudio preživjelim ženama isplatiti 8,3 milijuna dolara.

"Japanska vlada osjeća 'duboku odgovornost' zbog pitanja 'žena za utjehu' i doprinijet će fondu za pomoć tim ženama", rekao je ministar vanjskih poslova Fumio Kishida na konferenciji za novinare nakon sastanka u Seulu s južnokorejskim kolegom Yun Byung-Seom.

Sudbina 46 preživjelih južnokorejskih 'žena za utjehu'  je veliki problem  u odnosima dviju zemalja, a Južna Koreja tražila je snažniju ispriku i kompenzaciju za žrtve.

"To nije kompenzacija. To je projekt radi povratka časti i dostojanstva svih 'žena za utjehu' i izlječenja njihovih emotivnih rana", rekao je Kishida, dodajući da japanska vlada osjeća odgovornost za rješavanje tog problema zbog umiješanosti japanske vojske.

Procjenjuje se da je oko 200.000 žena, većinom iz Koreje, služilo japanskim vojnicima kao seksualne robinje tijekom Drugog svjetskog rata.

Seul je zahtijevao o Tokija da se formalno ispriča, te tražio kompenzaciju za preživjele žene.  Japan je, s druge strane, dugo tvrdio da je to pitanje riješeno dogovorom iz 1965. godine kojim je Tokio morao platiti Južnoj Koreji 800 milijuna dolara u grantovima i pozajmicama.

Međutim, Južna Koreja smatra da taj dogovor nije pokrio kompenzaciju za 'žrtve ratnih zločina protiv čovječnosti' kao što je mobilizacija žena za utjehu i nije oslobodio japansku vladu njene pravne odgovornosti. 

Tagovi: japan, južna koreja, ratna odšteta, svijet, žene za utjehu, zločin protiv čovječnosti

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM