Vijesti

30.10.2015. 08:13:06 - Libela

Napadi na reproduktivna prava ne prestaju

Klinika Planned Parenthooda ponovno na meti napada

U posljednjem incidentu nasilnog ekstremizma usmjerenog protiv pobačaja, nepoznata maloljetna osoba ušla je u prostore Planned Parenthooda sa sjekirom, uništavajući sve pred sobom, što je ostavilo značajnu materijalnu štetu u klinici u Claremontu u New Hampshireu.

Ovaj je slučaj drugi u posljednjih nekoliko tjedana u klinici Planed Parenthooda u toj saveznoj državi. Početkom mjeseca, skupina vandala uništila je sprejom vanjski dio zgrade govorom mržnje protiv zaposlenika/ica klinike. Sama je klinika, koja nudi niz različitih zdravstvenih usluga za žene i muškarce i ne izvodi pobačaje, prije toga normalno funkcionirala posljednjih 18 mjeseci.

Napadi na davatelje usluga vezanih uz žensko reproduktivno zdravlje postali su sve češći nakon objave lažnih videa usmjerenih protiv Planned Parenthooda. Unatoč tome što su optužbe višestruko odbačene, klinike Planned Parenthooda neprestano su na meti nasilnih napada, od požara, uništavanja sigurnosnih kamera i samih zgrada.

Guvernerka New Hampshirea, Maggie Hassan, rekla je kako je takav vandalizam "napad na temeljno pravo žene na zdravstvenu zaštitu" i pozvala zajednice u ostalim državama da se suprotstave "onima koji žele potkopati pravo žene da samostalno donosi odluke o vlastitom zdravlju".

"Planned Parenthood osigurava kritičnu primarnu i preventivnu zdravstvenu zaštitu – uključujući otkrivanje raka, kontracepciju i testiranje na spolne bolesti – te je pristup tim uslugama esencijalan za ekonomsku sigurnost i stabilnost obitelji", navodi Hassan. "Krajnje je vrijeme da se zaustave ekstremistički napadi na tako bitne zdravstvene usluge za žene".

Tagovi: amerika, napadi, planned parenthood, pobačaj, reproduktivna prava, sad

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM