Vijesti

15.09.2015. 00:02:04 - Hana Grgić

Američke guerrila girls učile nas na PITCHWISEU

'Kako preuzeti kontrolu?'

(Foto: H.G.)

(Foto: H.G.)

U Sarajevu se preteklog tjedna i vikenda održao jubilarni, deseti PitchWise - feministički festival umjetnosti i aktivizma. Čitavo desetljeće festival organiziraju i vode članice nevladine feminističke organizacije CURE.  

Taj festival na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni promovira feminističko aktivističku umjetničku scenu, te kreira prostor namijenjen umjetničkom feminističko-aktivističkom izražaju. PitchWise tako "okuplja i društveno anagažirane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve zainteresirane za ženska pitanja u BiH i regiji" poručuju iz organizacije.

Ovogodišnjišnje  izdanje imalo je poseban predznak: RE_Visited! – presjek 10 godina PitchWise festivala. S obzirom na okruglo izdanje, imale smo priliku vidjeti i neke od vjerojatno najpoznatijih feminističkih kolektiva s drugih krajeva svijeta.

Gola žena na žutom plakatu, glava od gorile, a sve to povezano s Metropolitan muzejom. Radi se o američkom feminističkom kolektivu "Guerrilla Girls" oformljenom 1985. godine.

U kolektivu djeluju anonimne žene koje si prisvajaju imena umrlih umjetnica iz svih dijelova svijeta. Mislimo da to objašnjava činjenicu da smo čule da je među nama u jednom trenutku bila i Frida (Kahlo, op.a.) U svom tridesetogodišnjem radu, Guerrilla Girls bavile su se kritikom seksizma i rasizma u politici, svijetu umjetnosti, filmu i općenito (ne)kulturi. Njihova prepoznatljivost leži u proizvodnji plakata, billboarda, naljepnica, knjiga i općenito tiskanih medija.

(Foto: H.G.)

(Foto: H.G.)

Na ovogodišnjem Pitchwiseu dvije pripadnice kolektiva čija lica nismo vidjele jer se u javnosti članice pojavljuju samo s maskama gorila, održale su radionicu "Kako preuzeti kontrolu".

(Foto: H.G.)

(Foto: H.G.)

Tridesetak aktivistkinja i aktivista osmišljavali su kampanje u različitim područjima. Gorilice su bile vrlo zadovoljne svime što su čule, ne bismo se iznenadile i da se neke od ideja nađu u njihovim budućim projektima. 

Tagovi: aktivistkinje, aktivizam, amerika, društvena angažiranost, feministkinje, feminizam, guerrila girls, pitchwise, politika, pop kultura, preko plota, sarajevo, umjetnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM