Vijesti

02.08.2015. 10:38:19 - Libela

Priziv savjesti vs. reproduktivna prava

Priziv savjesti ne smije stajati na putu izdavanja hitne kontracepcije

Država Washington može zatražiti od ljekarne  da izda lijek čak i ako se vlasnik ljekarne poziva na priziv savjesti iz religijskih razloga, presudio je savezni sud prošlog tjedna, što je jedna u nizu presuda u posljednje vrijeme koje se bave prizivom savjesti i odbijanjem izvršavanja određenih usluga.

Presudu je dao 9. Okružni prizivni sud u San Franciscu, nakon slučaja kojeg je podnio ljekarnik koji se protivio davanju hitne kontracepcije. Sud je poništio presudu nižeg suda koji je presudio da su pravila neustavna.

U Washingtonu, država dopušta priziv savjesti na temelju religijskih razloga za odbijanje izdavanja određenih lijekova, sve dok drugi/a ljekarnik/ica koji/a radi u istoj ljekarni može izdati lijek na vrijeme. Pravila zahtijevaju da ljekarna dostavlja sve lijekove, čak i ako se vlasnik tome protivi.

Tri sudca/inje su jednoglasnom odlukom odlučili/e da su pravila u skladu s Ustavom jer promoviraju sigurnost pacijenata/ica. Brzina je u ovakvim slučajevima osobito važna, ako se uzme u obzir vremenski osjetljiva priroda hitne kontracepcije, navodi se u presudi.

"Vrijeme potrebno da se putuje od jedne ljekarne do druge, osobito u ruralnim područjima gdje su ljekarne prostorno daleko jedna od druge, može oslabiti učinkovitost lijeka", navodi sutkinja Susan Graber.

Državni je odvjetnik Bob Ferguson u izjavi ovu odluku nazvao "velikom pobjedom za Washington" i dodao da su odluke koje se tiču medicinske skrbi – uključujući i reproduktivna prava – prikladne samo za pacijenta/icu i njegovog/u liječnika/icu.

Međutim, Kristen Waggoner, starija potpredsjednica pravnog tima za konzervativnu, religijsku organizaciju Alliance Defending Freedom, rekla je kako će se ljekarnici/ce pobuniti protiv presude.

Hoće li u ovom slučaju pobijediti slovo zakona ili vjerska uvjerenja, ostaje vidjeti.

Tagovi: amerika, hitna kontracepcija, reporoduktivna prava, reproduktivna prava i zdravlje, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM