Vijesti

01.08.2015. 10:36:15 - Libela

Korak više prema ravnopravnosti

Boy Scouts of America ukinuli antigej zabranu

The Boy Scouts of America (BSA) glasovao je kako bi odbacio zabranu kojom se onemogućuje rad LGBT osobama i volonterima/kama.

"Ova će odluka omogućiti organizacijama diljem zemlje da odaberu odrasle vođe bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju", rekli su u izjavi.

Prije svega 15 godina, američki je Vrhovni sud presudio da BSA ima pravo diskriminirati protiv gej volonterka/ki i osoblja s pet glasova za i četiri glasa protiv. Tim Curran podnio je tužbu protiv BSA za diskriminaciju u 80-im godinama, koju je izgubio presudom kalifornijskog Vrhovnog suda u 90-ima. Curran, koji sada piše za CNN, kaže kako je "presretan zbog odluke", iako smatra da je do nje došlo kasnije nego što se nadao.

Robert Gates, trenutni presjednik BSA-e, rekao je kako se zabrana nikako ne bi mogla održati u ovako brzo promjenjivoj političkoj klimi i rastućim zahtjevima za ravnopravnost LGBT zajednice. "Predugo nas je ovo pitanje dijelilo i ometalo pozornost", rekao je u izjavi. "Sada je pravo vrijeme da se ujedinimo iza zajedničke vjere u veliku snagu i moć izviđača, koji predstavljaju ono dobro u zajednici i životima svojih članova", dodaje.

Međutim, ova je pobjeda za LGBT prava ipak ograničena, budući da ogranci organizirani kroz crkvene grupe i dalje mogu samostalno odlučivati žele li gej vođe. Zbog te iznimke, aktivisti i aktivistkinje za LGBT prava borit će se za promjenu BSA politike.

"Diskriminacija ne bi trebala imati nikakvo mjesto u BSA", rekao je predsjednik Human Rights Campaigna, Chad Griffin.

Tagovi: amerika, boy scouts, lgbt, lgbt prava, lgbt ravnopravnost, ravnopravnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM