Vijesti

13.05.2015. 12:55:44 - Libela

U Europi za švedki model, u Hrvatskoj protiv

Odbor za ravnopravnost spolova EP-a na predstavljanju švedskog modela borbe protiv prostitucije

Kao članica delegacije Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, hrvatska zastupnica Biljana Borzan je ovaj tjedan boravila u Stockholmu gdje je delegaciji predstavljen švedski model borbe protiv prostitucije. Švedska je 1999. usvojila Zakon o kupovini seksualnih usluga koji kriminalizira samo kupca usluga, a ne i prodavatelja. Model je izazvao veliki interes po cijelom svijetu jer je doveo do smanjenja učestalosti ulične prostitucije za 60 posto. Zakon je također rezultirao značajnim smanjenjem povezanih vrsta kriminala poput trgovine ljudima, pranja novca, nasilja i slično.

Maria Arena, koordinatorica socijaldemokrata u Odboru za ravnopravnost spolova je naglasila kako prostitucija koja je legalizirana u Nizozemskoj i Njemačkoj, stvara poremećaj u ponašanju, te primjerice postaje normalno da se mladici iz okolnih zemalja odlučuju "kupiti" prvo seksualno iskustvo. Zastupnica iz Velike Britanije Mary Honeyball, koja je bila europarlamentarna izvjestiteljica za pitanja prostitucije i trgovine ljudi, naglasila je kako je posebno zabrinjavajući trend "glamurizacije" prostitucije, posebno vidljiv u UK, gdje mediji nerijetko intervjuiraju samo one rijetke prostitutke koje su zadovoljne svojim načinom života.

Švedski model omogućuje prostitutkama da prijave zločin, surađuju s policijom kada se boje za vlastitu sigurnost ili pak ukoliko primijete da je neka maloljetnica, imigrantica, ili žrtva nasilja obavlja taj posao bez da se boje hoće li biti kažnjene. Švedska je razvila i odličnu mrežu suradnje s hotelima i vozačima taksija kako bi suzbila prostituciju.

"Legalizacija prostitucije u Njemačkoj dovela je samo do povećanja BDP za 5%, ali ne i do smanjenja stope nasilja i drugih oblika povezanog kriminala. Sramotno je kad političari i političarke donose odluke samo u interesu profita, a potpuno zanemaruju socijalnu dimenziju i zločin koji se čini nad većinom tih nesretnih žena", kazala je Borzan te nastavila "Razmjena iskustava je ključna kako bi svaka zemlja prema svojim specifičnim potrebama mogla razviti vlastiti model. Švedska je odličan primjer za zemlje EU, prije svega za Njemačku i Nizozemsku. Zato je delegacija pozvala švedsku ministricu za ravnopravnost spolova koja je dio njihove samoprozvane "feminističke" vlade da održi predavanje u Europskom parlamentu".

Hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova se također zalaze za model kriminalizacije prekršitelja, jednako kao i brojne ženske/feminističke grupe koje već duže od desetljeća pokušavaju promjeniti postojeći sustav u Hrvatskoj. Naime, u Hrvatskoj su žrtve kaznenih djela vezanih za prostituciju isključivo žene - prostitutke. Nedavno je Ženska mreža Hrvatske predložila amandman na Kazneni zakon kojim bi se kriminalizirala kupovina odnosno kupci, no amandman nije usvojen od vladajuće većine kojoj i Borzan, inače članica Predsjedništva SDP-a Hrvatske, pripada.

Tagovi: biljana borzan, europska unija, prostitucija, ravnopravnost spolova

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM