Vijesti

06.05.2015. 12:04:33 - Ana Brakus

podvala, a ne sporazum

TTIP je najobičniji trojanski konj!

(Foto: Libela)

Danas je u Zagrebu održana prosvjedna akcija s ciljem upozoravanja na štetnost Transatlantskog trgovinskog i investicijskog sporazuma (TTIP) o slobodnoj trgovini između Europske unije i SAD-a. Prosvjednu akciju organizirala je Zelena akcija u suradnji s GONG-om, BRID-om i inicijativom Zaustavimo TTIP.

Prosvjedna je akcija privukla pozornost građana i građanki zbog podizanja velikog trojanskog konja u samom gradskom centru Zagreba.

Trojanski konj simbolizira predstavljanje TTIP-a kao nečeg isključivo pozitivnog, dok on zapravo predstavlja načine na koje se nastoji dokinuti sve standarde života i zaštite okoliša koji su izboreni u proteklih nekoliko desetljeća, rekao je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Duje Prkut (GONG) rekao je kako su se prosvjednici i prosvjednice danas okupile kako bi upozorili/e na opasnosti TTIP-a s ciljem pokretanja široke javne i stručne rasprave. U tu su svrhu zatražili očitovanja svih parlamentarnih stranaka, a za sada su odgovore dobili samo od dvije – ORAH-a i Hrvatskih laburista. Obje stranke koje su poslale svoje očitovanje, dodaje Prkut, problematičnim smatraju netransparentnost pregovora i naglasak stavljaju na važnost sudjelovanja građana i građanki u demokratskom procesu. Rezultate zahtjeva za očitovanjem parlamentarnih stranaka prezentirat ćemo 15. svibnja u sklopu Subversive festivala, zaključuje Prkut.

Prosvjednoj akciji priključila se i predsjednica Hrvatskih laburista, Nansi Tireli koja je za Libelu.org izjavila kako Laburisti podržavaju prosvjed jer je nedopustivo da u demokraciji u koju se svi zaklinjemo na ovakav način sklapamo sporazume. Ovim se poručuje kako nitko nema pravo ništa znati, dodala je.

"Važno je da Vlada u Saboru izvijesti o svim dosadašnjim pregovorima koji su napravljeni. Javnost preko Sabora mora znati stavove hrvatskih pregovarača. Ako mi njihove stavove ne znamo, u čije ime oni uopće govore?", pita se predsjednica Hrvatskih laburista.

Nives Miošić iz GONG-a naglasila je, za kraj, kako je glavni problem TTIP-a to što se na mala vrata guraju korporativni interesi, mimo svakog javnog interesa.

Tagovi: gong, hrvatska, orah, prosvjedna akcija, ttip hrvatski laburisti, zagreb, zelena akcija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM