Vijesti

28.04.2015. 10:54:01 - Libela

nezaposleni, potplaćeni, tjeskobni

Tribina 'Mladi na tržištu rada': Zašto čak 87 posto mladih razmišlja o preseljenju u inozemstvo?

Mladi u Hrvatskoj su nezaposleni, potplaćeni, nezadovoljni kvalitetom života, zabrinuti za svoju budućnost i gotovo 34 posto njih učestalo razmišlja o preseljenju u inozemstvo, pokazuju rezultati istraživanja 'Mladi na tržištu rada'.

Cjelokupni rezultati istraživanja prezentirat će se na tribini koja se održava u srijedu, 29. travnja, u 17 sati u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1.

Na tribini će govoriti Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pomoćnica ministra rada Tatjana Dalić te članice inicijative autorice istraživanja Anja Repalust i Irena Velimirović.

Istraživanje 'Mladi na tržištu rada' dio je projekta inicijative 'Za rad spremne', kojeg provodi CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Krapina i Mrežom udruga Zagor. Ciljana populacija istraživanja bile su sve osobe između 18 i 30 godina koje su završile neki oblik školovanja te se nalaze na tržištu rada. Istraživanje je provedeno putem online upitnika te je u njemu sudjelovalo ukupno 2.947 osoba iz svih županija Republike Hrvatske, od čega 77,2% žena i 22,6% muškaraca. Projekt je financijski podržan od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Čak 65 posto ispitanih je nezaposleno, a oni koji rade u više od 60 posto slučajeva imaju plaću ispod hrvatskog prosjeka – manju od 4.500 kuna. Samo 35 posto zaposlenih ispitanika radi na ugovor na neodređeno, dok su preostali zaposleni preko nestalnih i nesigurnih oblika rada.

Kada je riječ o strahovima vezanim za budućnost, 42 posto ispitanih boji se gubitka posla, a 39,9 posto strahuje kako se neće zaposliti. Također, prisutne su bojazni i od nemogućnosti financijskog osamostaljenja, kao i nemogućnost osnivanja obitelji zbog nedostatka financijskih mogućnosti i preopterećenosti poslom.

Više od polovice ispitanika navodi kako većinom ili stalno osjeća uznemirenost (58.2%), razdražljivost (52%), napetost (65.8%), zabrinutost (75.4%) te nesigurnost (60.2%), iz čega se može zaključiti kako nezaposlenost ili nesigurno i slabo plaćeno radno mjesto dovodi do kroničnog nezadovoljstva kvalitetom života.

Promatrajući ove podatke, uopće ne čudi što čak 34 posto mladih učestalo, a 53 posto mladih ponekad mladih razmišlja o preseljenju u inozemstvo. Gotovo svima razlozi za to vezani su uz dobivanje posla, visinu plaće, mogućnosti napredovanja i daljnje edukacije te općenito bolje uvjete rada.

Tagovi: anja repalust, cesi, irena velimirović, istraživanje, mladi, mladi na tržištu rada, nezaposleni, predstavljanje rezultata istraživanja, rezultati, svijet rada, tatjana dalić, tribina mladi na tržištu rada, tržište rada, višnja ljubičić, za rad spremne

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM