Vijesti

14.03.2015. 08:07:00 - Libela

Zaštita žena u njihovim domovima

Novi zakon u Brazilu usmjeren protiv obiteljskog nasilja

Dilma Rousseff

Dilma Rousseff

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff odobrila je novi zakon kojim se postavljaju oštrije kazne za ubojstva žena i djevojčica kao posljedica obiteljskog nasilja.

Muškarcima koji počine novodefinirano kazneno djelo femicida (ubojstva žene od strane muškarca zbog njenog spola), sada prijeti kazna zatvora od 12 do 20 godina. Dulje zatvorske kazne definirane su za kaznena djela učinjena protiv trudnica, djevojčica mlađih od 14 godina, žena starijih od 60 godina i ljudi s invaliditetom.

Predsjednica Rousseff navodi kako je dnevno u Brazilu ubijeno 15 žena i da je ovaj novi, strožiji zakon usmjeren na zaštitu žena u Brazilu. Državni podaci također pokazuju zabrinjavajuć porast od 230 posto u broju ubijenih žena u Brazilu od 1980. do 2010. godine.

"Ovaj zakon definira femicid kao smrtni zločin i identificira ga kao specifičan zločin protiv žena. To je način pokretanja razgovora o ovom problemu, tako što mu se daje ime i povećavaju se kazne", rekla je Nadine Gasman, koja je na čelu agencije United Nations Women in Brazil. "Dugo nam je trebalo da priznamo da je ubojstvo žene drugačiji fenomen. Muškarci bivaju ubijeni na ulici, a žene u svojim domovima. Muškarci pogibaju od oružja, žene od noževa i ruku", dodala je Gasman.

Predsjednica Rousseff pokazala je osobiti angažman u zaštiti žena u Brazilu od preuzimanja predsjedničkog položaja 2011. godine. U 2013. godini, potpisala je zakon koji obavezuje sve javne bolnice da žrtvama silovanja osiguraju primjeren tretman, uključujući hitnu kontracepciju i testiranje na spolne bolesti i HIV.

Tagovi: brazil, obiteljsko nasilje, rodno uvjetovano nasilje, zakon, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

lone wolf:
Kako će netko dokazati da je neka žena ili djevojčica ubijena baš zato jer je ženskog spola? Jedini način na koji će ovo moći zaživjeti u praksi je da se a priori odredi da je svako ubojstvo žene počinjeno baš zbog te činjenice da se radi o ženi.
Ako je motiv za ubojstvo neke žene njezin spol, ne bi li onda definicija kaznenog djela trebala uključivati počinitelje oba spola? Zašto ne postoji pandan toga zločina ako su žrtve muškarci ili barem dječaci?
Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ova situacija dalje razvijati.
14.03.2015. 13:11
muško:
@ lone wolf

ne treba ništa čekat i gledat kako će se situacija razvijat

evo ti primjer špajolske što se dešava kad nisu svi jednaki pred zakonom

www.youtube.com/watch?v=GjgBfklmYj8
14.03.2015. 21:22

Iz drugih medija

AEM