Vijesti

04.03.2015. 00:30:18 - Libela

dok čekaju smrtnu kaznu okrivljuju žrtvu

Osuđeni silovatelj: 'Da se nije opirala, možda bi danas bila živa'

(Foto: Facebook: Journal Of An Indian Feminist)

Jedan od osuđenih napadača i silovatelja 23-godišnje Indijke u New Delhiju 2012. godine bešćutno je izjavio u televizijskom dokumentarcu kako bi djevojka preživjela da se nije opirala napadu.

Štoviše, vozač busa u kojem se napad dogodio, koji je također osuđen zbog ovog gnjusnog zločina, kazao je kako bi djevojka vjerojatno ostala živa da je 'mirovala i šutjela' dok su je tukli i silovali.

"Djevojka je mnogo odgovornija za silovanje nego muškarac. Pristojne djevojke ne lutaju gradom u 9 navečer. Briga o kući i domaćinstvo je za žene, a ne lutati po gradu i barovima noću noseći provokativnu odjeću", kazao je tijekom suđenja 2013. čime je jasno dao do znanja da ne žali što je ubio mladu djevojku.

Silovanje koje je zgrozilo svijet

Petorica muškaraca su prvo pretukli i svukli 23-godišnju djevojku, koju su potom brutalno silovali i zajedno s mladićem izbacili iz busa. Par je odmah prevezen u bolnicu, ali djevojci nije bilo pomoći. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju 26. prosinca je prebačena na liječenje u Singapur, ali je nisu uspjeli spasiti. Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.

Otac žrtve je tražio da silovatelji budu osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem.

Žrtva, koja je silovana i mučena u autobusu za vrijeme vožnje, postala je simbol opasnosti s kojima su suočene žene u zemlji gdje se silovanje prijavljuje svaku 21 minutu, a napadi kiselinom i slučajevi zlostavljanja su učestali.

Ubijena djevojka, za koju se zna da je bila studentica i da je iz obitelji niže srednje klase, nije imenovana iz pravnih razloga, ali su je indijski mediji nazvali Nirbhaya, što na hindskom znači neustrašiva.

Osuđeni na smrt

Četvorica muškaraca koji su proglašeni krivima za silovanje i ubojstvo 23-godišnje studentice u New Delhiju osuđena su na smrt u rujnu 2013. godine. Međutim, odvjetnici osuđenih monstruma su se žalili, što znači da bi njihovo pogubljenje moglo biti još godinama daleko. Slučaj će ići na Visoki sud, a nakon toga na Vrhovni. Ako oni potvrde te kazne, konačna odluka je na predsjedniku, koji ih može i pomilovati u skladu sa svojim ovlastima.

Indija ustala na noge

Nakon ovog slučaja, Indija, koja je prepoznata kao iznimno patrijarhalna zemlja, ustala je na noge i odlučila reći 'dosta' zlostavljanju žena. Organizirani su brojni prosvjedi kojima se traži zaštita ženskih ljudskih prava.

Prema istraživanju provedenom 2011. godine od strane Fondacije Thomasa Reutersa, Indija je ocijenjena kao četvrta najnepoželjnija zemlja za žene  i to prvenstveno zbog femicida, čedomorstva i trgovine ljudima, prenosi. Prema tom istraživanju lako se stječe dojam da je Indija tek malo lagodnija za žene od ratom poharanih Afganistana i Konga, koji drže prva dva neslavna mjesta, odnosno susjednog joj Pakistana koji je zauzeo treće mjesto.

Tagovi: femicid, grupno silovanje, grupno silovanje u autobusu, indija, new delhi, silovanje, studentica, sud, svijet, ženska ljudska prava, ženska prava, žrtve silovanja

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (18)

Stari komentari

lili:
Jezivo...
04.03.2015. 16:51
Bocko:
Istina je da su zapravo ovakvi događaji u Indiji izuzetno rijetki.

Toliko rijetki da feministički lobby već godinama razvlači taj jedan sraman događaj - u zemlji koja ima gotovo dvostruko više stanovnika nego Europa zajedno s Rusijom.

Jeste li razmislili - da su takvi grozni događaji u Indiji uobičajeni, zar ne bi sada bio spomenut cijeli spisak takvih groznih događaja.

A mi u malenoj RH smo u zadnjih nekoliko godina imali nekoliko silovanja+ubistva - Na marjanu, pa Paravinju, pa ona nesretnica u Sinju... Jesmo li mi država gdje žene posvuda hodaju u strahu od silovanja i ubistva?
04.03.2015. 19:54
kata:
Žene diljem svijeta strahuju od ubojstva i silovanja, ne samo žene u Hrvatskoj.
Pitaj ženu u Americi, Njemačkoj, Turskoj, Danskoj, Koreji, Kini, Srbiji, Španjolskoj..... boji li se sama izaći na ulicu u večernjim satima. A da ne spominjem zemlje trećeg svijeta.
Nema te žene koja hodajući ulicom kad shvati da je muškarac iza nje ne osjeti u najmanju ruku nelagodu.
Osobno kad naletim na grupicu momaka, a mrak je, neosvijetljeni dio, umrem 1000 puta onog trena kad prolaze baš kraj mene!
I kažem ti, velika ogromna većina žena nije baš presretna kad ugleda muško na cesti, a mrak je već odavno pao! To je tako.
04.03.2015. 22:50
još jedno muško:
kato, nastaviš li čitati feminističke materijale tvoj strah iz dana u dan bivat će sve veći. "Svaka treća", "prijavljeno tek svako dvadeseto" i akcije poput hollaback nesumnjivo imaju snagu crkvenog plašenja vjernika postojanjem pakla i vječnog ognja. S vremenom strahovi prerastu u nešto svakodnevno, gotovo opipljivo i nema onog tko će te uvjeriti kako je riječ o imaginaciji.
04.03.2015. 23:03
:
Indija je i zemlja u kojoj ima najveći broj surogat-majki koje nose i rađaju djecu bogatim gayevima sa Zapada.

Riječ je o izrazito siromašnim ženama koje su na razini rasplodnih krmača. Ali o tom, naravno, Libela neće napisati niti retka.
04.03.2015. 23:08
Vodeći Svjetski Kultorolog:
Indiju bi trebalo bombardirati i uvesti im feminizam.
04.03.2015. 23:58
Bocko:
@Vodeći Svjetski Kulturolog

Za tvoju informaciju - INDIJA IMA FEMINIZAM !

Indija je zemlja broj 1 po diskriminaciji muškaraca.
Nigdje u svijetu nema toliko diskriminacije muškaraca kao u Indiji.
Pokreti za prava muškaraca najjači su u indiji upravo zbog neviđenog terora i obespravljenosti muškaraca.
Danas u Indiji policija (sastavljena često od posebnih 'ženskih' ophodnji) može doslovno privesti svakog sumnjivog muškarca (čitaj - onog koji ne izgleda bogat i šeće naizgled besciljno po cesti) pod sumnom da je potencijalni silovatelj!

www.vocativ.com/world/india/indias-pro-male-activists-feel-law/

Teror je toliko strašan da je Vrhovni sud indije nedavno naredio da se ublaži postupanje po nekim zakonima koji su najviše šovinistički prema muškarcima.

Evo o pokretu za prava muškaraca u indiji i na profeminističkoj Wikipediji:
en.wikipedia.org/wiki/Men's_rights_movement_in_India

A što o ovom gore misle u indijskom parlamentu koji je pun Bijelih vitezova i koji je izglasao sve te šovinističke zakone protiv muškaraca?
www.outlookindia.com/news/article/BBC-Documentary-Is-a-Conspiracy-to-Defame-India-Naidu/884338

Čini se da je i njima 'prekipilo' od toga u kojoj mjeri feministički lobby zloupotrebljava taj izolirani događaj koji nije nimalo tipičan pokazatelj indijske stvarnosti!

Samo tako nastavite. Neka svim muškarcima dopizdi od svih tih zlonamjernih manipulacija.
Jer , ponavljam.
Feminizam će trajati točno tako dugo dok ga muškarci budu tolerirali i podržavali.
05.03.2015. 11:09
još jedno muško:
Interesantno je pogledati statistike. Po njima je Indija zemlja sa jednim od najmanjim brojem prijavljenih silovanja u svijetu. Čak i kada se uzme najveći koeficijent kojim taj broj množimo da bi dobili broj neprijavljenih silovanja još uvijek je to ispod nekih od najrazvijenijih zemalja svijeta (koje, usput, isto imaju neprijavljena silovanja). Još je dobro napomenuti kako je broj osuđenih veći od onog u mnogim razvijenim zemljana svijeta. Npr. Švedske.
Što se tiče femicida neću dati statistike već biH molio svakog zainteresiranog da potraži STVARNE podatke o smrtnosti ženske, ali obavezno i muške djece u Indiji.
I gdje je fokus problema? Pa u tome što JE u većini svijeta u toj dobi veća smrtnost dječaka. Npr. u Hrvatskoj je ta smrtnost i do dvostruko veća u ovisnosti koju dob promatramo. Ali, po običaju, muškarcima i uzrocima njihove smrtnosti se nećemo baviti. Zato ćemo uzeti slučaj Indije i spekulirati sa različitim patrijarhalnim metodama smanjivanja ženske populacije.
Da li želim podcjenjivati ženske probleme i patnje na račun onih muškog spola? To nikako. Samo želim da to i drugi prestanu činiti.

05.03.2015. 13:39
još jedno muško:
Stranice ne dopušztaju ispravke napisanog, ali uvjeren sam kako će svi dobronamjerni shvatiti što je u zadnjoj rečenici trebalo pisati-ne želim da se umanjuju ili preuveličavaju problemi bilo kog spola.
05.03.2015. 13:56
Bocko:
Feministička histerija upravo rezultirala linčovanjem mladića koji je prijavljen da je silovao djevojku:

timesofindia.indiatimes.com/india/Rape-accused-dragged-out-of-jail-lynched-in-Nagaland/articleshow/46471326.cms

E sad, još se ne zna radi li se o ptravom silovatelju ili o lažnoj prijavi.

Spominje se da je silovatelj 'žrtvu' silovao više puta, što ukazuje na mogućnost da se radi o djevojci koju je mladić odbio oženiti nakon što su imali odnose.
Takve prijave su u Indiji uobičajene.
06.03.2015. 08:51
muško:

@ bocko

ima i hrvatska verzija članaka ne mogu je sad nać, ovo baš pokazuje kako je društvo "naklonjeno" silovateljima tkz. rape culture a to što je čovjek mozda i nevin nikog nije briga
06.03.2015. 14:00
kosee:
Reakcija rulje (kako su ih nazvali na našim portalima, i ta rulja nije ni pretežno muška ni pretežno ženska) ide u smjeru stavova indijske vlade koja je između ostalog zabranila emitiranje dokumentarnog filma o silovanju one djevojke koje je i pokrenulo cijelu medijsku pompu. To je u neku ruku prosvjed i demonstracija njihove volje iako se zaista ježim na cijelu priču.

Ne podupirem nasilje niti jedne vrste, spomenuti silovatelji i ubojice su osuđeni na smrt, tako da mi nije jasan ovaj čin kao niti odabir žrtve koja još nije niti osuđena odnosno krivnja joj nije dokazana.
Stvari svakako izmiču kontroli.

Stavljam link ali upozoravam da ima uznemirujućih fotografija - www.jutarnji.hr/uznemirujuce-snimke--indija--podivljala-masa-provalila-u-zatvor--otela-silovatelja-pa-ga-kamenovala-i-vukla-po-ulici/1308587/
06.03.2015. 14:18
još jedno muško:
Koliko se da zaključiti iz nekih napisa ovdje se u stvari radi o rasnoj i vjerskoj mržnji koje se Indija izgleda nikada neće riješiti. Navodi se kako je optuženi za silovanje musliman iz Bangladeša i očito je on kolateralna žrtva protesta protiv useljenika iz te zemlje. Ova netrpeljivost ima sasvim druge korijene i eventualno je ova optužba za silovanje poslužila kao povod za već planirani obračun sa imigrantima. U pobuni su zapaljenje radnje ljudi porijeklom iz Bangladeša.
Ovo dobrim dijelom baca nešto drugačije svjetlo i na samu optužbu za silovanje, a i na same događaje. Kako stvari stoje teško da će se uspjeti dokazati nevinost ili krivica ubijenog. Bitno je da su radnje konkurenata zapaljene što je očito i bio glavni cilj ove ludnice.
06.03.2015. 14:54
muško:

pogledajte facebook komentare na net.hr 95% komentatora se slaze sa ovim što je gomila napravila, iako čovjeku suđenje nije ni počelo nezna se ni okvirno jeli kriv ili nije, naš narod je tako primitivan sa kritičkim razmišljanjem ravnom nuli, da je čudo što nismo davno propali, ništa drugo ni ne zasluzujemo
07.03.2015. 13:11
kosee:
Ako pogledaš 95% komentara ispod bilo kojeg članka, a pogotovo na facebooku, vidjet ćeš da nekoga treba kamenovati i odrezati mu onu stvar. Razumijem što hoćeš reći, ali nažalost, takvi komentari nisu mjerodavni za ništa.
09.03.2015. 14:46
Bocko:
Evo rezultata širenja mržnje:
www.huffingtonpost.in/2015/03/09/leipzig-university-apolog_n_6829270.html

U šovinističkom e-mailu njemačka profesorica je odbila indijskog stažista i navela da je razlog 'rape problem' u Indiji.

I spominje se da razne profesorice sve češće diskriminiraju na razne načine muške stažiste.

Eto, drage feministice, to je vaša borba za ravnopravnost.
10.03.2015. 07:56
Bocko:


LINČOVANI "SILOVATELJ" NIJE SILOVATELJ!!!

www.firstpost.com/india/shocker-in-dimapur-lynching-gogoi-claims-medical-reports-show-no-rape-2141485.html

In a shocking twist to the Nagaland lynching case, Assam Chief Minister Tarun Gogoi on Saturday said that 'unconfirmed medical reports' show that the complainant in the case was not raped.

Speaking to NDTV, Gogoi said, "it is up to the Nagaland government to come out with the facts. We have received an unofficial report of no rape." The chief minister further said that the accused Syed Khan was not an illegal immigrant and was a citizen of India.


I što sada?

Kada ovima koji su sudjelovali u linču u budućnosti dođe neka žena sa tvrdnjom da je silovana, hoće li joj vjerovati?

Hajde sada, drage feministice,

KOMENTIRAJTE OVO !

11.03.2015. 19:25
kosee:
Ne vidim što se ima komentirati. Čovjek je bio u zatvoru. Rulja je zgrabila prvog kojeg je našla.
Već kad su pisali da ubijeni nije osuđen sam pretpostavljala da će konačni zaključak biti ovakav. Akcija te rulje je ionako suluda, ali činjenica da su samo nasumce nekog odabrali i ovako ga zlostavljali i ubili čini sve još bolesnijim i pokazuje koliko stvari izmiču kontroli.
12.03.2015. 10:25

Iz drugih medija

AEM