Vijesti

05.06.2009. 12:52:52 (Tportal.hr/Slobodna Dalmacija)

Žene diskriminirane i nezastupljene u politici

Pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik uvodno je ocijenila da je donesen bolji zakonodavni antidiskriminacijski okvir u području ravnopravnosti spolova. Upozorila je, međutim, na visok udio žena među nezaposlenima, segregaciju između žena i muškaraca na tržištu rada, razliku u plaćama po spolu i slično.

Mirela Holy (SDP) istaknula je da je, unatoč kampanji 'Uravnotežimo se' vladina Ureda za ravnopravnost spolova, Hrvatska na lokalnim izborima dobila samo jednu županicu, šest gradonačelnica i 19 načelnica općina.

'Nejasno je čemu je onda služila maskerada s muškarcima koji pjevaju ženske glasove. Ta kampanja nije bila ništa doli pokazivanje kvaziliberalnoga lica tvrdo patrijahalne vlade domaćim i europskim sokolima i sokolicama', ustvrdila je Holy, koja smatra da bi se pravobraniteljica trebala oštrije postaviti prema političkim elitama.

Karmela Caparin (HDZ) požalila se na ponižavanje žena u kampanji, a kao neprihvatljivo ponašanje navela je fotomontaže glava kandidatkinja na muškim tijelima. Ocijenila je i da je 'sramotno da Nova TV na dan izborne šutnje gradonačelnicu jednog velikog hrvatskog grada prikazuje na diskriminirajući i uvredljiv način'.

Gordana Sobol (SDP) posebno je pohvalila ankete na tržištu rada koje je proveo Ured pravobraniteljice, a koje, rekla je, pokazuju porazan položaj žena koje više od tri godine rade na određeno vrijeme. 'Slika prosječne žene koja radi na određeno vrijeme pokazuje da je to žena u fertilnoj dobi, između 20 i 30 godina, da nema djecu, iako bi željela, ili da ima samo jedno dijete, iako ih želi više', navela je Sobol.

Upozorila je da se ženama zaposlenima na određeno vrijeme često krše radna prava, da se trudnicama nezakonito raskidaju ugovori, ili im ugovor prestaje nakon povratka s porodiljnog, a na takve slučajeve upozorila je i Karmela Caparin.


Zastupnice su upozorile i na nesrazmjer između mjera protiv obiteljskih nasilnika koje predlaže policija i onih koje izriču prekršajni sudovi, a kojih je i po nekoliko stotina puta manje.

Njihovi muški kolege uglavnom nisu pokazali zanimanje za raspravu o ravnopravnosti spolova, a izuzetak je bio Goran Marić (HDZ), koji je, replicirajući Ingrid Antičević Marinović (SDP), kazao kako žali i kako mu je neugodno zbog omalovažavanja žena u reklamama.

'Vjerujem da će splasnuti bahatost i primitivizam muškoga svijeta i da neće biti potrebe za osnivanjem kluba žena o kojemu govorite', kazao je Marić, a kolegice su njegov govor popratile pljeskom.

 

Kulušić: Vidović je zlostavljač žena; Vidović: Neka Kulušić razmisli o svojoj prošlosti

Saborska rasprava o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja se odvijala u četvrtak navečer u parlamentu poslužila je zastupniku HDZ-a Anti Kulušiću da uoči drugog kruga izbora za gradonačelnika Šibenika javno prozove šefa šibenskog SDP-a Franka Vidovića kao zlostavljača nad ženama, odnosno nad kolegicom na poslu.

- Slažem se s vašim primjedbama da treba ustati protiv zlostavljanja žena, ali SDP treba najprije počistiti u svojim redovima, a ne staviti na čelo Gradskog odbora SDP-a Šibenika evidentiranog nasilnika i kandidirati ga još na izborima za dogradonačelnika. Neka mi netko od vas odgovori zašto ste zlostavljača žene predložili kandidata za dogradonačelnika ? - pitao je sinoć SDP-ovce šef šibensko kninskog HDZ-a Ante Kulušić odgovarajući SDP-u koji je prozivao vladajuću stranku zbog zanemarivanja problema zastupljenosti žena u politici.

Dodao je Kulušić i da je SDP u Šibensko-kninskoj županiji kandidirao vrlo malo žena, za razliku od HDZ-a.

Prozvani Franko Vidović, pak tvrdi kako bi Kulušiću bilo bolje da razmisli o svojoj prošlosti nego da njemu pakira neistine.

- Antu Kulušića čuva saborski imunitet pa mu je lako govoriti gluposti. Nemam se razloga braniti jer nikada ništa slično tome nisam napravio. Kulušiću bi bilo bolje da vodi računa o svojim grijesima iz prošlosti. Odlučno demantiram takvu i slične objede koje HDZ plasira o meni. U životu nisam ni mrava zgazio, a kamoli da sam evidentirani nasilnik. Kulušićeve tvrdnje da nisu smiješne bile bi tragične. Ovo je pokušaj HDZ-a da u završnoj fazi izbora skrene kampanju u sasvim drugom smjeru, a Kulušić je poznat kao osoba koja u svojim nastupima vrlo često ne govori istinu - poručio je Franko Vidović.

Tagovi: pravobraniteljica, rodna ravnopravnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM