Vijesti

06.02.2015. 13:34:55 - Libela

obilježavanje međunarodnog dana

Nulta tolerancija prema genitalnom sakaćenju žena!

Na današnji dan, 6. veljače, obilježava se Međunarodni dan nulte tolerancije prema genitalnom sakaćenju žena. Ujedinjeni narodi posljednjih 12 mjeseci posvetili su upozoravanju na genitalno sakaćenje žena te vjeruju kako su učini bitan korak u osvještavanju i edukaciji javnosti i zakonodavaca diljem svijeta.

World Health Organization genitalno sakaćenje žena definira kao 'sve postupke koji uključuju djelomično ili potpuno odstranjivanje vanjskog dijela ženskih genitalija ili druge povrede ženskih genitalija nastale zbog ne-medicinskih razloga.'

Procjenjuje se da je 140 milijuna žena i djevojaka diljem svijeta podvrgnuto takvim postupcima, od čega se većina nalazi u 28 afričkih zemalja. Od ukupnog broja stradalih žena, čak ih je 500.000 iz Europe.

Genitalno sakaćenje žena predstavlja povredu temeljnih ljudskih prava te oblik nasilja i ugnjetavanja na rodnoj bazi. Posljedice su fatalna krvarenja, opetovane urinarne i vaginalne infekcija, iznimno bolne menstruacije, ciste, neplodnost te različiti problemi prilikom spolnih odnosa.

 

Tagovi: afrika, edukacija, genitalno sakaćenje, nasilje, rodno uvjetovano nasilje, svijet, žene, žrtve

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

Bocko:
Genitalno sakaćenje muškaraca

U današnje vrijeme jedna od glavnih tema kojima feminizam motivira svoju 'borbu za prava žena' je genitalno sakaćenje – žena.
Tako se o toj sramotnoj praksi danas stalno piše u medijima, organiziraju se seminari, na razini država u zakone se unosi kao specifično kazneno djelo „genitalno sakaćenje žena“, organizacije pod pokroviteljstvom UN o tom problemu produciraju deklaracije i organiziraju razne akcije...
Evo, upravo sam doznao da je 6. Veljače Međunarodni dan nulte tolerancije prema genitalnom sakaćenju žena. Ujedinjeni narodi posljednjih 12 mjeseci posvetili su upozoravanju na genitalno sakaćenje žena te vjeruju kako su učini bitan korak u osvještavanju i edukaciji javnosti i zakonodavaca diljem svijeta.

A što je sa genitalnim sakaćenjem muškaraca?

Jer ta jednostrana akcija UN-a bila bi sasvim ispravno jednostrana da se genitalno sakaćenje ne provodi i nad muškarcima, mnogo više nego ženama! Otprilike četiri puta više muškaraca nego žena je otrpilo genitalno sakaćenje.
Naravno, feministice, i žene, i mangine i mnogi drugi neupućeni odmah reagiraju : HIHIHIHI, HOHOHOHO, pa što je to malo kožice? Kakav je to muškarac koji to ne može otrpiti?
Pa i u slučaju žena to je u stvari - tek 'malo kožice'.

Genitalno sakaćenje dječaka/muškaraca u biološkom smislu je ekvivalent genitalnom sakaćenju u žena. Kožica penisa je specijalizirani organ koji između ostalog štiti glavić penisa i sadrži više od 20000 nervnih završetaka. Klitoris sadržava 40% nervnih završetaka u genitalnom području ženskog tijela, dok kožica penisa sadržava čak 60% nervnih završetaka u genitalnom području muškarca.
Kao glavni razlozi osude genitalnog sakaćenja djevojaka navodi se činjenica da se time uništava dio tjela koji povećava seksualno zadovoljstvo. Potpuno isto vrijedi i za muško obrezivanje. Obrezani glavić penisa postaje neosjetljiv , grubije površine i suh uslijed novih slojeva kože. Glavić biološki nije predviđen da bude 'vanjski organ'. Sam postupak obrezivanja predviđa trganje kožice pa nekad i djelovi glavića budu otrgnuti. U postupku obrezivanja može biti uklonjeno i do 80% ukupne površine kože sa penisa, pa to ima za rezultat da je penis kraći i do 25% ! Kožica penisa sadrži i žlijezde koje podmazuju penis tijekom odnosa. Zato obrezani često moraju za odnos koristiti razne lubrikante.

Obrezivanje dječaka i djevojčica u osnovi ima i iste ideološke predznake - cilj je umanjiti seksualno zadovoljstvo u djece i teenagera. To je zamaskirano u tradiciju i vjerske rituale , i vuče korjenje iz pradavnih primitivnih vremena.
Pravo je pitanje, međutim - zašto se zapravo praksa genitalnog sakaćenja muškaraca prihvaćena na Zapadu?
Odgovor leži u čovjeku koji je dao ime žitnim pahuljicama.
Dr. John Harvey Kellogg bio je puritanac, i njegovi ideali zdravlja , higijene i moralne ćistoće bili su tiranski prema oba spola. On je uveo u Zapadni svijet kontroverznu praksu obrezivanja muškaraca. Obrezivanje je trebalo biti lijek protiv masturbacije, nečistih misli i seksualnih želja. Dotični doktor preporučivao je da se zahvat obavlja bez primjene anestetika, i to kod dječaka koji nisu premali da shvaćaju razloge nanošenja boli, tj. 'kazne'. Tako da prateća oštra bol ima 'ljekovit' učinak ! Za djevojčice je plemeniti doktor preporučivao primjenu čiste karbolne kiseline na klitoris „radi smirivanja nenormalnog uzbuđenja“.
Praksa obrezivanja na Zapadu često se u liječničkim krugovima pravda i promovira raznim higijenskim i zdravstvenim bebefitima, ali takve koristi su u stvari mit. Za dokazivanje navodnih benefita koriste se nepouzdane i manipulirane statistike.
Stvarne koristi zapravo ne postoje.
Primjerice, raširen je mit da obrezivanje pomaže higijeni i spriječavanju infekcija. To je kao da kažete da bi obrezivanje očnog kapka pomoglo spriječavanju infekcije oka. Kožica penisa zapravo štiti od infekcija! A smrdljivi sekret koji se stvara ispod kožice stvara se jednako i u vagini – i rješava se redovitim pranjem. I ne, ne izaziva karcinom!
Ali ako ne postoje koristi zato postoje brojne poslijedice.
Obrezivanje (i muško i žensko) je u izravnoj suprotnosti a hipokratovom zakletvom liječnika, koji provode potpuno nepotreban medicinski zahvat.
Samo u USA godišnje se obavi više od milijun obrezivanja. Mnogi od tih zahvata završe upalama , a nije rijetkost da se zbog teških upala mora amputirati i dio penisa. Neki slučajevi uslijed teških upala završavaju smrću. Nema pouzdanih podataka, ali navodno se po nekim izvorima ta brojka kreće i do 200 godišnje samo u USA. Po cijelom svijetu, gdje se obrezivanje često vrši u nehigijenskim uvjetima , od poslijedica obrezivanja vjerojatno godišnje umire i tisuće dječaka ( i djevojčica) uslijed infekcija – a sve zbog potpuno nepotrebne operacije.
Brojne su i komplikacije koje nastaju uslijed obrezivanja. Obrezivanje poremeti normalan tok krvi kroz penis pa mnoge obrezani imaju probleme prilikom mokrenja. Oštećena mreža limfnih žlijezda ponekad uzrokuje nakupljanje limfe. Neka istraživanja pokazuju da su obrezani muškarc osjetljiviji na bol jer je trauma obrezivanja uticala na proces osjeta boli. Mnogi osjećaju trajnu bol i neugodu u penisu.
10.02.2015. 18:51
:
Ovo je zanimljivo. Uvijek mi je bilo sumnjivo to olako prelaženje preko muškog obrezivanja.
10.02.2015. 22:39
Bocko:
nastavak:

Koji je zapravo onda stvarni razlog da se u USA danas i dalje potiče obrezivanje?
Jednom rječju- novac! Obrezivanje je biznis!

Samo na više od milijun nepotrebnih operacijskih zahvata zdravstveni sustav inkasira godišnje i do 300 milijuna dolara! Da ne govorimo i o popratnim komplikacijama.
Ali tu nije kraj priče.
Obrezana kožica sa penisa malih dječaka prodaje se kao podloga za kulture tkiva, po cijeni (na dan kad ovo pišem) od 575 dolara komad:

www.atcc.org/products/all/CRL-2429.aspx?geo_country=hr+-+generalinformation

I znadete li tko to masovno kupuje?
Farmaceutske kompanije!
Za prpizvodnju pripravaka koje koriste estetski kirurzi koji rade operacije pomlađivanja i presađivanje kože!
Također, za proizvodnju kremica i pomada za pomlađivanje kože!
Drage dame: osnova, magični sastojak vaše kremice Q10 je kožica sa penisa nekog nesretnog dječaka koji je na prevaru obrezan ! Tako se od jedne kožice proizvede kreme ili drugih preparata u vrijednosti i do 100000 (stotinu tisuća) dolara.
To je biznis vrijedan silne milijarde. Čak se i Oprah Winfrey podsmjehivala kada je spominjala da je njena omiljena hidratantna krema napravljena na bazi kožice sa penisa nekog dječaka.
Ahhh, kako je to smiješno i baš nekako prava fora!


Inače , za informaciju onima koji ne znaju , postoji The Human Tissue Act ( Zakon o ljudskom tkivu) koji propisuje da je zabranjena prodaja ili bilo kakvo trgovanje tkiva za transplantacije ili djelova ljudskog tijela (osim krvi i krvnih pripravaka) za bilo koje svrhe osim u terapeutske svrhe, znanstvena istraživanja ili medicinsku edukaciju.
Dakle ta prodaja ljudskog tkiva je – ilegalna!

Da rezimiramo – obrezivanje (tj. genitalno sakaćenje) dječaka je biznis vrijedan milijarde dolara!
Sada je vjerojatno mnogima jasnije zašto se još uvijek medicinski lobby snažno opire zabrani genitalnog sakaćenja dječaka, i zapravo potiče akcije u kojima se takvo sakaćenje zagovara!


Kao što vidimo , u USA je praksa obrezivanja započela kao puritanski pohod jednog liječnika , da bi se sada pretvorila u veliki biznis farmaceutskih kompanija. Praksa obrezivanja dječaka se iz USA proširila i na Kanadu, Australiju, Južnu Koreju, Filipine i djelomično u zemlje Latinske Amerike i drugdje. U Europi je izvan muslimanske i židovske populacije zanemarivo zastupljena.


Obrezivanje kao religijski obred

Za pripadnike islamske i židovske vjere obrezivanje je obred vezan uz religiju. Ali u danšnje vrijeme se i iz redova učenih ljudi tih religija čuju dvojbe oko toga je li obrezivanje uistinu od Boga zapovjeđeni obred. Tko se želi o tome informirati, neka progugla internetom. Evo primjerice jedan dobar tekst:
www.cirp.org/library/cultural/aldeeb1/
Kako god da se te dvojbe razluče, bilo bi primjereno da takvu odluku donese sama osoba kad bude punoljetna, a ne u njeno ime roditelji, vjerski službenici, ili liječnici (ovi potonji ako se ne radi o onim rijetkim slučajevima kada se istinski radi o medicinskom problemu).

Linč nad neobrezanim muškarcima

Evo jednog primjera što se može dogoditi odraslim muškarcima koji nisu obrezani, npr. u Keniji:
www.avoiceformen.com/allnews/force-circumcision-in-kenya-claims-twelve-victims/
www.dailymail.co.uk/news/article-2715741/A-dozen-men-ambushed-stripped-naked-forced-undergo-circumcisions-Kenya-wives-complained-not-good-bed-circumcised-men.html

Dvanaest muškaraca njihove žene su 'prijavile' , gomila se odlučila obračunati, tj provesti nasilno sakaćenje odraslih osoba protiv njihove volje. Žene su se žalile da im muževi 'nisu dobri u seksu zato jer nisu obrezani'. Zar te glupače misle da će muževi nakon ovoga imati volje za seks sa njima?

I niti jedan medij nije niti slovca prenio o tom događaju. Mogu samo zamišljati kakva bi se strašna vriska i mobilizacijski pozivi čuli da su tako javno odvukli na genitalno sakaćenje 12 odraslih žena.


11.02.2015. 18:45
Bocko:

Inače su razni medicinski i profeministički mediji puni opravdanja o raznim zdravstvenim benefitima za genitalno osakaćene muškarce (što je sve uglavnom čisto smeće i opravdavanje zločinačke prakse).

Ali evo jednog "stručnog" rada koji govori o tome da genitalno sakaćenje ŽENA "pomaže" u borbi protiv AIDS-a:

scholarworks.gsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1113&context=iph_theses

Pa sad vi drage feministice slobodno same odlučite je li taj "stručni" rad totalni bullshit, ili je "vrijedan znanstveni rad".

Ako zaključite da se radi o smeću onda isti kriterij primjenite i za slične "znanstvene" radove koji ponižavaju muškarce.
24.02.2015. 12:13

Iz drugih medija

AEM