Vijesti

04.06.2009. 11:00:16 (CroL/H-alter.org)

Još protiv prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

(Foto: eyeliam)

Udruga RODA organizira potpisivanje peticije protiv novog prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji po hitnoj proceduri ide na usvajanje u Sabor.

Ministar Darko Milinović je pak najavio da će sporni zakon kroz desetak dana uputiti u Vladu kako bi ga nakon toga po hitnoj proceduri usvojio Sabor.

"Prijedlog novog zakona smanjuje broj korisnika prava na MPO (jer to pravo više ne bi imali parovi koji nisu u bračnoj zajednici), te smanjuje broj metoda postupaka potpomognute oplodnje (budući da ne bi bilo dopušteno zamrzavanje zametaka). Ministarstvo se opravdano boji ogorčene reakcije osoba kojima je zakon namijenjen, a to je 18% građana s problemom neplodnosti koji su u fertilnoj dobi", kažu u Udruzi RODA dodajući kako u izradi nacrta nisu sudjelovale osobe vezane uz taj problem.

Uz to napominju kako bi oni, kao i članovi Udruge Beta pomogli pri rješavanju problematike, no da na njihov upit u Ministarstvu zdravstva nikada nisu odgovorili.

Suprotno tome, kažu, dobili su zakon koji pacijentima ne odgovara, koji je kontraverzan, nudi neprihvatljiva rješenja te proizlazi da onaj koji ga je pripremao nije razumio problematiku.

Peticija za povlačenje prijedloga zakona nalazi se na stranicama Udruge RODA.

 

Vezano uz Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji reagirali su i Ženska mreža Hrvatske te Pravni tim Iskoraka i Kontre. Oni su izrazili zabrinutost novim prijedlogom zakona koji, kako ocjenjuju, prema ženama sadržava diskriminacijske odredbe jer bi ta oplodnja bila dostupna samo ženama u braku. Poručuju da reproduktivna prava žena trebaju biti zajamčena svim ženama bez obzira na njihov bračni status. Donošenjem zakona koji ograničava prava žena koje nisu u braku na liječenje od neplodnosti ograničava prava žena na slobodno odlučivanje o rađanju, navode u priopćenju. 


Od Vlade traže da uskladi spomenuti prijedlog zakona s pozitivnim nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvom te da uputi u proceduru prijedlog zakona koji neće biti diskriminacijski prema ženama s obzirom na njihov bračni status.

Tagovi: potpomognuta oplodnja, rode, ženska mreža

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM