Vijesti

28.01.2015. 19:05:56 - Libela

Medijska kampanja 'Okus doma'

Pokrenuta kampanja kojom se poziva na uklanjanje prepreka u integraciji izbjeglica

Spot "Porijeklo hrane" dio je medijske kampanje "Okus doma" kojom se želi uputiti apel, kako institucijama tako i cijelom društvu, na uklanjanje prepreka u integraciji izbjeglica i pozvati na solidarnost i prihvaćanje. Kampanja uključuje i kuharicu "Okus doma", kulinarsko-informativnu web stranicu www.okus-doma.hr te radijski spot "Integracija počinje razumijevanjem", a zajednički je provode Fantastično dobra institucija - Fade In i Centar za mirovne studije.

"U društvu koje često nema dovoljno senzibiliteta za primitak izbjeglih i prognanih, željeli smo kampanjom skrenuti pozornost na potrebe i probleme izbjeglica, ali i pokazati da oni trebaju sve što inače ljudi trebaju - sigurnost, sreću i dom", istaknula je autorica i urednica kuharice "Okus doma" Emina Bužinkić iz CMS-a. Pojasnila je kako se izbjeglice u Hrvatskoj, iako njihov broj nije velik, suočavaju s velikim problemima u integraciji za koje institucije ne pronalaze odgovarajuća rješenja: od nerazumijevanja jezika pa samim time i okoline, preko poteškoća u uključivanju u obrazovni sustav, sve do nemogućnosti zapošljavanja i osiguravanja vlastite i egzistencije obitelji.

Iz temeljne ideje cijele kampanje, predstavljanja iskustava i kulturnih identiteta izbjeglica kroz gastronomiju, nastao je, po scenariju Martine Globočnik i Miroslava Sikavice, a u režiji Miroslava Sikavice i spot "Porijeklo hrane".

 "Hrana je zajednička potreba svim ljudima, ona je dodirna točka koja budi pozitivne emocije i pomaže da bolje razumijemo jedni druge. Kroz hranu smo nastojali prenijeti afirmativnu poruku tolerancije i prihvaćanja, ali i ukazati na činjenicu da, iako granice za hranu ne postoje, one postoje za ljude." rekla je koscenaristica spota Martina Globočnik.

"Željeli smo napraviti jednostavan, a sugestivan spot i pred kamere dovesti stvarne izbjeglice, ljude različite nacionalnosti, rase i vjere, izbjegle, prognane ili raseljene uslijed sukoba, progona ili gladi u svojim matičnim zemljama " istaknuo je koscenarist i redatelj Miroslav Sikavica te dodao kako se snimanjem u crno-bijeloj tehnici, željelo naglasiti njihov status, odnosno postići vizualan ekvivalent njihove nepriznatosti, nezaštićenosti i neintegriranosti.

Na otvaranje vrata vlastita doma, odnosno zemlje, ljudima koji su iz svojih domova protjerani poziva i kuharica "Okus doma" u kojoj, kako je ispričala urednica Emina Bužinkić, izbjeglice kroz recepte, priče i sjećanja prizivaju okus svoga doma istovremeno ga stvarajući u novoj zemlji. Kuharicu je izdao Centar za mirovne studije, uz podršku Europske komisije i Heinrich Boll Stiftunga u Hrvatskoj. Kuharicom, kao i kulinarskim radionicama i prezentacijama koje je pokrenula teži se, kako je objasnila Bužinkić, potaknuti kulinarsko-gastronomsku i kulturnu razmjenu i na taj način približiti ljude iz različitih podneblja.

Jezik, kao jednu od ključnih barijera s kojima se izbjeglice susreću i kao temeljni preduvjet za njihovu kvalitetnu integraciju, tematizira radijski spot "Integracija počinje razumijevanjem".

Medijska kampanja dio je projekta "Kvalitetni koraci ka integraciji izbjeglica" koji je podržala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda "Ulaganje u budućnost" i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a koji zajednički provode Fade In, CMS, NESsT, Iskra, Izazov i CEDRA HR.

 

Tagovi: cms, fade in, hrana, hrvatska, integracija, izbjeglice, kampanja, okus doma, porijeklo hrane

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM