Vijesti

16.12.2014. 14:05:20 - Libela (Večernji list)

Hrvatska Vlada, naša dika i ponos

Hrvatska protiv kvota u upravnim odborima

Među 28 država zastupljenih u Vijeću EU talijansko predsjedništvo nije uspjelo pronaći potrebnu većinu koja bi podržala novu direktivu o poboljšanju ravnopravnosti spolova među direktorima tvrtki koje su registrirane na burzi donosi Večernji list.

Komisija je, naime, predložila da se direktivnom propiše obvezna kvota o 40-postotnoj zastupljenosti žena među neizvršnim direktorima/icama, a 33 % među svim direktorima/icama. Hrvatska je unutar Vijeća iznijela stav da podupire direktivu, ali želi da ženska kvota bude preporuka, a ne obveza.

Drugim riječima, RH želi da to bude u obliku neobvezujućeg pravnog akta, a ne u obliku zakona Unije. Aktualna Vlada, kao i sve dosadašnje i inače voli kvote koje nikoga ne obvezuju. Možemo se samo prisjetiti cijele priče s kvotama za izborne liste u Zakonu o ravnopravnosti spolova. Hrvatska Vlada uistinu može biti na ponos i diku svakoj građanki RH.

Tagovi: biznis, eu, kvote, upravni odbori, vlada

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (23)

Stari komentari

lana:
Bit će da smo još u srednjem vijeku. Muškarcima politika, moć i novac, a ženama kuhača, pelene i usisivač.
Nisam previše iznenađena.
16.12.2014. 14:36
n.n.:
Sjetimo se da su isti nedavno izglasali da neće istu plaću za isti rad, pa sad ovo.
Ravnopravnost spolova u EU - njemu 100 kuna, njoj 70. On predsjednik uprave, ona tajnica.
Dokad tako? Do 3742. godine? Hoće li i tada muškarci s visoka gledati žene?
16.12.2014. 15:01
Bocko:
Sada su već dostupne studije koje ukazuju da tvrtke kojima se nasilno (kvotama) uguravaju žene u upravne odbore pokazuju lošije poslovne rezultate. Britanska udruga poslodavaca napravila je jednu takvu studiju.

U državama gdje je to zakonom propisano tvrtke to obično rješavaju tako da izmisle bezvezna radna mjesta u uprvnom odboru - npr. Human resources, 'za zaštitu okoliša', 'za istraživanje ruda i gubljenje vremena',...
pa ih popune ženama da zadovolje kvotu.

Danas je prosjek da se oko 9-11 % žena probilo svojim zaslugama u uprvavne odbore. Neke studije pokazuju da bi se normalnim tijekom taj broj povećao na negdje 20%, i to je otprilike plafon.
16.12.2014. 15:01
muško:

Gledaj bocko u emisiji dalekozor bilo da firme u kojima su žene u večini u upravi postizu daleko bolje rezultate nego one u kojima su muškarci i to preko pedeset posto. Ja se zalazem da ima više zena u upravama ali ovaj način če lažno riješit problem odnosno samo će ga povećat jer će ona šovnisti govorit vidi ona je tu samo radi kvote i to će šteti stvarno sposobnim ženam ili bi se moglo desit kako se u italij poveća broj žena u parlamentu tako da je berluskoni stavalja svoje ljubavnice u njega koje nemaju pojma o politici

Indikativno je recimo ako gledaš političku scenu ima dvi nove snage koje još nisu ni stranke libertijanci i radnička fronta i ujednoj i drugoj strani na istaknutim poziicijama nema niti jedna žena i sad nije to da se mušarkci guraja radi nekih pozicijia privilegija jer niti jedna niti druga strana nema nikakva polozaj koji mogu dobit što su u tome.
16.12.2014. 16:59
balkanska kaljuža:
Bocko, znamo već da ti žene smatraš budalama, intelektualno retardiranima, ali dobro ti muško kaže. Tamo gdje su žene većina, bolji su poslovni rezultati, pa sjelo to tebi kao šovinistu mizoginistu ili ne, nebitno.
I moj profesor je govorio da se žene nepotrebno obrazuju jer ni jedan muškarac nije tolika budala da zaposli ženu pa bankrotira. I znaš šta se desilo? Kad je ta izjava došla do dekana dobio je otkaz.
Bit će da ne misle svi momci kao ti.

www.poslovni.hr/after5/zene-u-upravi-jamce-uspjesnost-poslovanja-130863

"Muškarci preferiraju primitivan stil upravljanja temeljen na batini i mrkvi, što intelektualci smatraju zastarjelim u kompanijama u kojima hijerarhija nije izražena. Žene na vodećim položajima imaju višu emocionalnu inteligenciju, veći stupanj suosjećajnosti, razvijenije društvene vještine i veću sklonost timskom radu. Više se oslanjaju na taktiziranje i komunikaciju. Bolje održavaju ravnotežu između poslovne i privatne sfere te stavljaju veći naglasak na “mi” nego na “vi”. “Žene su nadarenije u gotovo svakom aspektu rukovođenja”"

www.profitiraj.hr/poduzetnici/s-vise-zena-do-uspjesnijeg-poslovanja/

www.poslovnazena.com/newsDetails.php?idNews=2597

A sad, ti kao muškarac, intelektualno superioran u odnosu na glupo i nesposobno žensko, možda si negdje čuo o ženskom stilu menadžmenta i zašto se muški više NIJE dobrodošao.
16.12.2014. 17:15
lili:
A šta bi tek bilo da se traži prava ravnopravnost, dakle 50/50?
Ne mogu progutat ni ovo tobože ravnopravno 60:40 / 70:30 (za mjesto
direktora).
Šta bi tek tada mužjaci govorili da se prava ravnopravnost traži, a ne 70:30 ili 60:40.
16.12.2014. 18:16
muško:
ja sam samo rekao da je to objavljeno u emisiji ne da je to istina postoji i ovo bockovo istrazivanje treba gledat metodologiju i kritički razmišljat
16.12.2014. 18:42
Sebo:
Recite mi da se zezate. Nakon što su HDZ, SDP i HNS demonstrirali šta znače kvote i zapošljavanje po ključu vi bi otišli korak dalje. Pa kad sve ide u kurac nek ide. Ovdje se raspravlja o stavljanju na managerske pozicije osoba kojima je kvaliteta to što je žena. Zemljo otvori se. Ne sposobnost i kompetentnost već to što je žena!!! Nemam komentar. Od feministica se može svašta čuti, ali da ljudi koji imaju završenu školu raspravljaju o ovakvim glupostima i uvažavaju stavove feministica to mi stvarno nije jasno. Ne može i točka. Izborite se za soje pozicije kao što se bore i muškarci. Kada je jednakost postignuta sad tražimo privilegije. Prejebeno. Kako je onih 10% žena managera uspjelo tu doći? Valjda trudom i radom. šta su sad sve one glupe krave koje su se odricale i radile, a mogle su tu doći po kvotama. NE-MO-ŽE.

Muško i kaljuža kako se to mjeri tko je uspješniji. Prvo pet godina posao vode muškarci pa sjednemo u vremeplov i vratimo se nazad a zatim probamo sa ženama. otkud ideja da se tako nešto može uspoređivati u trišnoj eekonomije koja se mijenja iz sata u sat. Još jedno feminističko sranje.
Kad spominješ žene koje su emocionalno inteligentnije to je stereotip protiv kojeg se feministice ne bune. Paše im da su muškarci emotivno glupi. Ni slučajno to nije seksizam. Ali istraživanja pokazuju da se ta inteligencija i ljudskost uglavnom primjećuje kada stvari idu dobro i kada je odgovornost mala. kako se pritisak povečava tako žene sve više postaju klonovi svojih muških pandana a kada brod tone znaju ih i prestići po bezosjećajnosti i neljudskosti. Sve je lijepo dok imaš emotivno neinteligentnog muškarca koji na sebe preuzima odgovornost i najteže odluke. I za žene i za one koji ne moraju stavljati jaja na nakovanj. Tad možeš biti prepun krasnih osobina ali kad treba potpisati dokument koj iznači stani ili pani onda smo smo svi primitivni i te krasne osobine odjednom nestanu
16.12.2014. 19:03
Bocko:
@Balkanska kaljuža

Nemoj vrijeđati.
Uvreda i kleveta su kaznena djela, čak i napisana ovdje.
A što je tko rekao i mislio dokazuje se na sudu.

Ja nisam nikad i nigdje napisao da su žene glupe i nesposobne, nego sam uputio na znanstvene činjenice koje su proizašle iz pravih istraživanja. Te činjenice ukazuju da su muškarci u većem postotku sposobni za vrhunske domete (ali iso tako i za 'najniže'!) pa je logično da će ih biti znatno više na višim položajima.
Ako se nekom to ne sviđa, neka se ljuti na Boga, ili Majku Prirodu, ili na darvinizam, ili u što već vjeruje...
Ali neka ne podvaljuje da je iskazivanje istine širenje mržnje.

Ja ni na koji način ne želim niti jednoj ženi ograničiti da se bavi čime god želi. Samo neka se za taj posao ili za tu poziciju izbori svojim kvalitetama i zalaganjem, a ne pomoću kvota.
Kvote nisu diskriminacija, uvreda i ponižavanje samo muškaraca, nego i svih onih žena koje su se probile svojim sposobnostima.

I ne prihvaćam više otrcane fraze da je ženama 'teže', jer zapravo posvuda vidim samo povlastice za žene.

Daj ti meni nabroji jednu jedinu povlasticu koju ima bijeli hetero muškarac?
Nema niti jedne.
A želiš da ti ja nabrojim povlastice za žene?

A svi linkovi koje si dala nisu ništa drugo nego feministička propaganda.
Feminizam nvrši največi pritisak na tvrtke koje najbolje posluju da moraju staviti žene u odbore, a tkve tvrtke se boje medijskog linča pa pristaju.
Pa se onda udspjeh tvrtki prikazuje kao zasluga žena.
16.12.2014. 20:32
Bocko:
@lili

A zašto ne bi imali tvrtke samo sa ženama u upravnim odborima?
Ono, 100% žene.
U čemu je problem?
Ne samo na direktorskim mjestima, nego posvuda! Žene su sposobnije, pa će te tvrtke raditi bolje bez opresije muških!??

Kao npr. ovo:
www.dailymail.co.uk/femail/article-1168182/Catfights-handbags-tears-toilets-When-producer-launched-women-TV-company-thought-shed-kissed-goodbye-conflict-.html

A onda da se omogući onim drugim tvrtkama - ne da zapošljavaju samo muškarce, nego da zapošljavaju one za koje misle da su najbolji za posao, bez obzira na spol . Bez kvota i uplitanja.
16.12.2014. 20:37
za:
Neću ulaziti u diskurs ali moram naglasiti da sam protiv bilo kakvih kvota što sam već puno puta naglašavala, razlog tome je što žene danas imaju dovoljno prihvatljive načine a to su školovanje, poslovna kvaliteta i sposobnost za ostvarivanje svojih ciljeva.
Uputit ću muške komentatore na ovu analizu iz 2013 god., objavljenu na poslovni.hr
U Hrvatskoj je 36.953 poslovnih subjekata u kojima žene imaju vlasničku ili upravljačku funkciju.U tim poduzećima je više od 350 tisuća zaposlenih,odnosno 41% zaposlenih u realnom sektoru.Istovremeno te tvrtke ostvaruju 47,8%ukupnih prihoda.Ukupno čine jednu
trećinu poslovnih subjekata.
Dakle ti podaci pokazuju da su poduzeća gdje upravljaju žene, produktivnija i stvaraju više dodane vrijednosti.Među poduzećima kojima upravljaju žene manji je broj gubitaša, manje ih je u blokadi, a dobit im je
sedam puta veća nego u poduzećima kojima upravljaju muškarci.Ne bi trebalo zanemariti ni to da je drugi čovjek Agrokora žena.
Pa dragi muškarci, već ste nekoliko puta pokazali ne baš preveliko šire ekonomsko znanje, pa ako ništa drugo zbrojite 2+2 i odgovorite mi na pitanje što bi se dogodilo s makroekonomijom da u ovom trenutku te žene odluče postati domaćice?
Drugo, vidjeli smo zapravo veliku sposobnost muškaraca na djelu oko preuzimanja privatizacijskom otimačinom.Zaista skidam kapu.Odgovorite mi koliko je takvih uspješnih poduzeća otišlo u papar zahvaljujući sposobnostima te rodoljubne i sposobne muške uprave.Ova država zahvaljuje taj prekrasan napredak sposobnim muškarcima koji su vodili politiku i ekonomiju.Hvala im na tome.
17.12.2014. 18:19
balkanska kaljuža:
A tvoji linkovi su maskulinistička propaganda.
17.12.2014. 18:39
za:
Predsjednice uprava:
Ericsson Nikola Tesla-Gordana Kovačević
Hypo Banka-Tea Martinčić
Karlovačka pivovara-Branka Slavenska
Zagrebačka burza-Ivana Gažić
Raiffeisen stambena štedionica-Vlasta Pick
Prva srambena štedionica-Katarina Šobat
Splitska banka-Nensi Rončević
Hž-Renata Suša
Hep-Sabina Škrtić
Jadransko osiguranje-Sanja Čović
itd. da ne nabrajam više
17.12.2014. 19:24
još jedno muško:
Neću ni ja ulaziti u raspravu. Ovdje je link na čitavu pa neka svatko zaključi sam o čemu se radi www.poslovni-savjetnik.com/aktualno/bisnode-analiza-zene-u-hrvatskom-gospodarstvu

Meni se najviše svidio dio gdje za tvrdi kako im je dobit sedam puta veća nego u firmama kojim upravljaju muškarci. Malo feminističke slobode nikada ne škodi. I još jedno pitanje-kako uz feminističko zapomaganje o malom broju žena na funkciji i muškarcima kao patrijaharnim vlasnicima uklapaju ovi podaci:
-žene upravljaju u 37.9% poslovnih subjekata u realnom sektoru
-u segmentu velikih poslovnih subjekata udio žena u upravljanju iznosi 47.5%

Šta sad nije istina? Da li se laže o broju žena upravljačkim funkcijama ili je istina da vlasnice firmi češće zapošljavaju muškarce na rukovodećim funkcijama?
Ajmo ekonomistice. Nije vrag da su ovdje sve društvenjakinje i humanistice. Ja sam inžinjerske struke pa nisam jak u ovom, ali vjerujem kako sam sposoban sve shvatiti ako mi se lijepo objasni.
17.12.2014. 19:32
još jedno muško:
Neću ni ja ulaziti u raspravu. Ovdje je link na čitavu pa neka svatko zaključi sam o čemu se radi www.poslovni-savjetnik.com/aktualno/bisnode-analiza-zene-u-hrvatskom-gospodarstvu

Meni se najviše svidio dio gdje za tvrdi kako im je dobit sedam puta veća nego u firmama kojim upravljaju muškarci. Malo feminističke slobode nikada ne škodi. I još jedno pitanje-kako uz feminističko zapomaganje o malom broju žena na funkciji i muškarcima kao patrijaharnim vlasnicima uklapaju ovi podaci:
-žene upravljaju u 37.9% poslovnih subjekata u realnom sektoru
-u segmentu velikih poslovnih subjekata udio žena u upravljanju iznosi 47.5%

Šta sad nije istina? Da li se laže o broju žena upravljačkim funkcijama ili je istina da vlasnice firmi češće zapošljavaju muškarce na rukovodećim funkcijama?
Ajmo ekonomistice. Nije vrag da su ovdje sve društvenjakinje i humanistice. Ja sam inžinjerske struke pa nisam jak u ovom, ali vjerujem kako sam sposoban sve shvatiti ako mi se lijepo objasni.
17.12.2014. 19:38
još jedno muško:
Neću ni ja ulaziti u raspravu. Ovdje je link na čitavu pa neka svatko zaključi sam o čemu se radi www.poslovni-savjetnik.com/aktualno/bisnode-analiza-zene-u-hrvatskom-gospodarstvu

Meni se najviše svidio dio gdje za tvrdi kako im je dobit sedam puta veća nego u firmama kojim upravljaju muškarci. Malo feminističke slobode nikada ne škodi. I još jedno pitanje-kako uz feminističko zapomaganje o malom broju žena na funkciji i muškarcima kao patrijaharnim vlasnicima uklapaju ovi podaci:
-žene upravljaju u 37.9% poslovnih subjekata u realnom sektoru
-u segmentu velikih poslovnih subjekata udio žena u upravljanju iznosi 47.5%

Šta sad nije istina? Da li se laže o broju žena upravljačkim funkcijama ili je istina da vlasnice firmi češće zapošljavaju muškarce na rukovodećim funkcijama?
Ajmo ekonomistice. Nije vrag da su ovdje sve društvenjakinje i humanistice. Ja sam inžinjerske struke pa nisam jak u ovom, ali vjerujem kako sam sposoban sve shvatiti ako mi se lijepo objasni.
17.12.2014. 19:43
još jedno muško:
Sorry, malo nepažnje i komentari se dupliciraju kao gljive poslije kiše. U buduće ću svaki put napraviti reboot nakon komentara
17.12.2014. 19:46
za:
Očito je da udio žena na upravljačkim pozicijama u odnosu na muškarce manji ali mene to uopće ne zabrinjava.Smatram da je razlog tome isključivo izbor manjeg broja žena koji se odluče na karijeru.Isključivo odabir poslovno-obiteljskih prioriteta, a ne sposobnosti i nesposobnosti na koje vi aludirate.


17.12.2014. 21:07
za:
A moje je i pitanje, onako bez statističkih pokazatelja možda čisto subjektivnog promatranja- koji je broj muškaraca, a koji broj žena optuženo, procesuirano i kažnjeno u okviru gospodarskog kriminaliteta.
Meni se nekako naglasit ću subjektivno čini da muškarci vole upravljati na jedan specifičan način- kriminalni.Vi to zovete sklonost riziku.Svaka čast.
Pa slažem se s vama , muškarci su zaista više skloni takvom riziku.:-)
17.12.2014. 21:14
:
@Za

Baš si navela sve nadasve karitativne, solidarne i empatične organizacije kojima sigurno nije cilj profit nego dobrobit za sve samo zato što su na čelu žene. Bravo Za.

To će biti valjda kao u onoj prigodnoj reklami za Tele 2 - vrijeme darivanja.
17.12.2014. 23:46
još jedno muško:
U stvari ovi rezultati koje navodi Bisnode su impresivni s obzirom da patrijarhat na svakom koraku pokušava omesti žene podmećući im različite staklene predmete (stropovi, zidovi, labirinti...). I to u zemlji gdje 99% muškaraca mrzi žene i ima Odlazim na spavanje sa fucking osjećajem da u feminističkim statistikama i percepcijama opet nešto ne štima.
18.12.2014. 00:05
još jedno muško:
Za našu temu iz ovog istraživanja koje je prva spomenula "za" vidljivo je kako sposobne žene nemaju problema sa izgradnjom karijera i imenovanjima na najviše funkcije. Kako vrijeme bude odmicalo vjerujem kako će se stvari i popraviti jer će mlade generacije u kojim ima više obrazovanih žena dolaziti u iskusnu radnu dob iz koje se regrutira management. Pa otkud ovo sa kvotama?
Ne smijemo zaboraviti da obrazovni sustavi imaju hiperprodukciju pojedinih zanimanja. Osim viška pravnika i ekonomista postoji tu niz visokoobrazovanih ljudi za čijim zanimanjem jednostavno ne postoji potreba. Zanimljivo je to da, prema do sada viđenom, većina gorljivih feministica dolazi upravo iz takvih redova. A takvim redovima agresivnost i iracionalnost nije strana. Sjetimo se samo izjava kako se u svijetu ništa ne bi dogodilo da nestane 80% naših fizičara, ali bi bio potres u svijetu da nestanu naši indolozi, germanisti i slavisti.
Po svemu sudeći to je ekipa koja lobira kvote i rado bi se se skućila u nekom od upravnih odbora kao jezični savjetnik ili direktorica sektora za PR.
Ali nisu samo bitni financijski motivi. Feminizam se mora širiti jer nije puna jednakost 50-50 već je jednakost kada žene dostignu +80% zastupljenosti u nekim zanimanjima. To već vidimo u obrazovanju, zdravstvu, pravnoj struci, socijalnoj djelatnosti. Ni slučajno se nijedna ne zalaže da se tu uvedu kvote za muškarce.
Probajte guglati i pronaći ćete izjave eminentnih feministica kako u te kvote ne znače ništa ako žene koje dođu na funkciju ne nastave borbu za žene. Dakle to bi, po svemu sudeći, trebale biti feministice. I vraćamo se na onu staru kako pas ne laje zbog sela. Eto mala buba u uho pa onaj tko nije previše zagrezao u ideologiju i ne vidi svoju šansu isključivo kroz kvote možda i porazmisli o napisanom.
Inače i razvijene zemlje poput Norveške imaju problema sa kvotama. To je bogata zemlja koja je često uzor feministicama i koja si može priuštiti različite eksperimente, a da ne ode k vragu jer samo malo više odvrne ventila na naftnim i plinskim poljima. Ono što se kod nas tek treba dogoditi prama feminističkom rasporedu kod njih je prisutno desetljećima. I u toj mogućnosti beskonačnog izbora za žene one se na kraju ipak odlučuju za zanimanja koja sa manje stresna i omogućavaju više vremena za sebe. Unatoč apelima i pozivima, regrutacijama žena izvan Norveške te kvote se vrlo teško zapunjavaju (osim feministicama). Žene ispred kojih su maknute sve staklene prepreke i dalje se odlučuju za karijere kakve su imale dok su te navodne prepreke postojale.
18.12.2014. 08:28
još jedno muško:
Možda da još dodam kako je danas najmoćnija žena (po nekima i najmoćnija osoba uopće) njemačka kancelarka Angela Merkel bila protiv uvođenja kvota. E sad, pripisati njoj patrijarhalni odgoji i mizoginiju... Ne znam baš. Pokušajte. Ako ništa bit će to zanimlivo čitati.
18.12.2014. 08:37

Iz drugih medija

AEM