Vijesti

24.11.2014. 19:03:27 - CESI

'Mlade žene mijenjaju svijet' postavile su virtualnu izložbu. Posjeti ju!

Izložba prikazuje način na koje su mlade žene mijenjale društvo u kojem žive, odnosno  dokumentira sudjelovanje mladih žena u društvenom i političkom životu. Izložbu možete pogledati na ovdje.

Fotografije prikazuju različite akcije provedene od travnja do listopada ove godine kojima je cilj bio promovirati rodnu ravnopravnost.

Mlade žene, studentice i članice nevladinih organizacija oformile su nekoliko inicijativa koje su upozoravale na različite društvene probleme kao što su seksizam u jeziku,  nasilje u adolescentskim vezama, prvo žene na izbor i (ne)dostupnost prekida trudnoće, ali su se bavile i pitanjima kao što su ženska seksualnost i stereotipne rodne uloge i zanimanja.

Inicijativa "Operi jezik" provela je ulične akcije kojima je nastojala raskrinkati seksizam i stereotipe u jeziku. Inicijativa "Gdje je ovdje ljubav" usmjerila se na problem nasilja u adolescentskim vezama pa je kroz različite akcije informirala, educirala i senzibilizirala mlade o problemu nasilja u vezama. Cilj inicijative "Znaj znanje" bio je svim zainteresiranima kroz web i Facebook stranicu osigurati točne, relevantne i nepristrane informacije o prekidu trudnoće i pravu žene na izbor kao jednom od osnovnih ljudskih prava.

Provedene akcije uključivale su i radionicu o ženskoj seksualnosti kojom se nastojalo potaknuti propitivanje stavova o seksualnosti i uloge seksualnosti u životima mladih žena. Druga radionica odnosila se na predrasude i stereotipe vezane uz izbor zanimanja i bila je namijenjena djeci predškolske dobi. 

Projekt "Mlade žene mijenjaju svijet!" provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i njime želimo osnažiti mlade žene za aktivno sudjelovanje u društvu i promociju rodne ravnopravnosti. Projekt se provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike imladih RH i Grada Zagreba.

Tagovi: aktivistkinje, gdje je ovdje ljubav, izložba, jezik, mlade žene mijenjaju svijet, operi jezik, pobačaj, pravo na izbor, reproduktivna prava, rodna ravnopravnost, stereotipi, studentice, trudnoća, žene, znaj znanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM