Vijesti

22.11.2014. 22:12:46 - Libela

Loše vijesti za LGBT zajednicu u Gambiji

Gambijski predsjednik odobrio zakon kojim se kažnjava homoseksualnost

Yahya Jammeh

Yahya Jammeh

Da je Gambija jedna od najgorih zemalja po pitanju postupanja prema LGBT zajednici, dokazao je i gambijski predsjednik Yahya Jammeh koji je ovog tjedna odobrio zakon koji povećava kazne za homoseksualnost, uključujući i kaznu doživotnog zatvora za brojne optužbe.

Zakon kriminalizira brojne oblike ponašanja i cilja na određene pojedince/ke, kao što su oboljeli/e od HIV-a. Oni/e koji/e spadaju pod danu definiciju počinitelja/ica kaznenog djela su zapravo svi/e koji stupaju u gej odnose na bilo koji način. Imati homoseksualne odnose s bilo kim ispod 18 godina života, s bilo kim s invaliditetom ili s nekim tko je drogiran spada u "teško kazneno djelo", što omogućuje i doživotnu kaznu zatvora.

Jammeh je zakon odobrio još u listopadu, no vladini dužnosnici nisu o tome obavijestili javnost, iako se zakon počeo provoditi. Prema Amnesty Internationalu, Vlada je već uhitila barem osmero ljudi, uključujući i 17-godišnjeg mladića, pod "sumnjom homoseksualnosti". Iako nisu službeno optuženi, bili su mučeni kako bi ih natjerali da priznaju svoj "zločin" i otkriju druge koji bi mogli biti gej orijentacije. Također su im prijetili s analnim i vaginalnim sondama kako bi na neki način "testirali" njihovu seksualnu orijentaciju.

Ranije ove godine, predsjednik Jammer je rekao da će sve koji bi mogli tražiti azil u drugim državama zbog straha od načina na koji su tretirani zbog svoje seksualne orijentacije "ubiti ako ih uhvati".

Tagovi: diskriminacija, gambija, lgbt, zakon, zakonske kazne

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM