Vijesti

20.11.2014. 12:21:29 - AŽKZ (Libela)

apel stručnoj javnosti

'Prestanite bagatelizirati partnersko nasilje u obitelji'

Autonomna ženska kuća Zagreb zgrožena je skandalozonom sudskom odlukom Županijskog suda u Splitu kojom je isti poslao nedopustivo lošu poruku javnosti vezano uz kažnjavanje partnerskog nasilja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Splitski Županijski sud 'prepolovio' je kaznu Općinskog suda u Splitu kojom je počinitelj nasilja, iznimno velike kriminalne upornosti, opravdano kažnjen  sa šest i pol godina zatvora jer je svoju suprugu prebio i slomio joj dva rebra.

AŽKZ podržava sudački integritet suca Mešina jer je ispravno primjenio Kazneni zakon  i Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava. Odlukom o kazni sudac Mešin pokušao je stvoriti dobru sudsku praksu, postići svrhu kažnjavanja specijalnom prevencijom u odnosu na okrivljenika, ali i  generalnom prevencijom u odnosu na ova učestala i  teška kaznena djela.

Okrivljenik je treće kazneno djelo počinio tijekom trajanja dviju uvjetnih kazni. Također su mu  izrečene  četri uvjetne kazne u kaznenim postupcima, čak sedam perkršajnih kazni, sve zbog nasilja nad ženom i djetetom.

Dobra sudačka procjena suda prvog stupnja vidljiva je u činjenici  da je sudac  ispravno procijenio da dosadašnje kažnjavanje očigledno nije polučilo svrhu, da se okrivljenik ne pokorava nalozima suda,  nastavio je zlostavljati suprugu i samim time je ismijao cjelokupni pravosudni sustav ove zemlje.

Kao i u brojnim drugim ranijim propustima tijela državnih vlasti RH, pokazuje se da iako imamo zadovoljavajući pravni okvir za zaštitu žena i djece od nasilja, lošom praksom ih efiksano ne štitimo.

Gotovo smo sigurne da je u prijašnjim prekršajnim presudama, a možda i u kaznenima osuđeniku  izricana mjera liječenja od ovisnosti. Ako te mjere nisu provedene, tada znači da Županijski sud ne može ustvrditi da bi se okrivljenikov alkoholizam imao smatrati olakotnom okolnošću. Naprotiv, neprovođenje mjera liječenja od ovisnosti  izricano u prijašnjjim presudama, dovelo je do toga da se okrivljenik samoskrivljeno dovede u stanje smanjene ubrojivosti, kao što to ispravno zaključuje sud prvoga stupnja.

Aktivistkinje AŽKZ-a pozivaju stručnu javnost da slučajeve partnerskog nasilja u obitelji ne bagatelizira. Zahtjevamo da se svim oblicima nasilja nad ženama i djecom stane na kraj oštrim kažnjavanjem. Cijena koju plaćaju žene i djeca žrtve nasilja je previsoka.

Ukoliko Despotušić odluku Županijskog suda u Splitu i ovaj puta shvati na način kao i dosadašnje sudske odluke, te se i nadalje neće pokoravati istima, nastaviti će zlostavljati svoju suprugu i djete, moguć je fatalan ishod po gđu Despotušić za čiji život po ne znam koji puta nitko neće snositi odgovornost.

U RH prosječno na godišnjoj razini od strane partnera biva ubijeno 10-12 žena. Hoće li se možda gđa Despotušić pridružitii ovoj crnoj statistici samo zato što suci/sutkinje bagateliziraju ozbiljne i teške slučajeve partnerskog nasilja u obitelji, te lošom sudskom praksom ne štite žene i djecu od nasilja?"

 

Tagovi: autonomna ženska kuća zagreb, bagatelizacija zločina, hrvatska, kazneno djelo, kažnjavati, nasilje nad ženama, obiteljsko nasilje, partnersko nasilje u obitelji, pravoduđe, presuda, split, splitski županijski sud, stručna javnost, sud, sudska praksa, zagreb, zakonodavstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (12)

Stari komentari

muško:

Pazite ovo žena za pokušaj teškog ubojstva dobila tri godine zatvora a za fizičku ozljedu trazi se osam
20.11.2014. 12:32
Bocko:
Drage gopođe iz Autonomne ženske kuće, a i sve feministice:

PRESTANITE BAGATELIZIRATI NASILJE NAD MUŠKARCIMA I DJECOM KOJE ČINE ŽENE I MAJKE!
Jer vi vrlo dobro znate, ili bi trebale znati da je nasilje najčešće obostrano i podjednako često.

A ovakve sramotne presude poput ove su problem našeg korumpiranog pravosuđa. Blage presude za teška kaznena djela nisu samo u slučajevima nasilja nad ženama, nego u svim kaznenim djelima. Koliko je odslužila žena koja je ubila muža višestrukim ubodima nožem u leđa ? Godinu dana. Koliko je dobila majka koja je pokušala udaviti svog dvogodišnjeg sinčića? Nekoliko mjeseci i liječenje. Koliko je dobio maloljetni vozač koji je divljom vožnjom bijesnog auta usmrtio dvije djevojke? Školovanje u Švicarskoj, jer je iz 'dobre obitelji'.

A te blage kazne u pravosuđe su došle sa svekolikim utjecajem lijevoliberalnih ideologija u društvo, kojih je feminizam perjanica.
Zar nije prisutna sveopća feminizacija sudstva? Već sada su preko dvije trećine sudačkog kadra žene. Na obiteljskim sudovima je i preko 90% sudačkog kadra žene.
Gdje su tu kvote, u jednoj tako rodno osjetljivoj djelatnosti?
Zašto se kvote traže za rukovodstva kompanija, koja u krajnjoj liniji odgovaraju svojim vlasnicima - dioničarima. Dioničari će smjeniti nesposobno rukovodstvo i postaviti novo, i pritom ih ne interesira spol direktora nego sposobnost.
A tko će smijeniti nesposobne suce?
Je li smijenjen onaj sudac koji se proslavio obrazloženjem resude da je guranje prsta u šupak 'kao rukovanje'?!

I nemojte misliti da među muškarcima postoje ikakve simatije za takve divljake poput toga Despotušića. Da se napravi anketa, svi bi mu dali mnogo stroše kazne nego taj sud - u stvari, velika većina bi rekla da ga treba u tamnicu i baciti ključ.


Ali, drage gospođe iz autonomne ženske kuće, tu vaša strogost uglavnom prestaje.

Kad su ona žena koja je ubila muža i ona majka koja je pokušala udaviti sinčića izašle iz zatvora, sve feminističke udruge , zajedno sa socijalnim službama i vještakinjama i sudstvom - svi su uprli da se njima dodjele njihova djeca 'jer su dobre majke'.

Tako je ova koja je pokušala ubiti sinčića dobila sudskom odlukom dijete , a u obrazloženju presude je bilo otprilike : " DIJETE SE DODJELJUJE MAJCI JER ĆE BRIGA OKO MALOG DJETETA POMOĆI MAJCI U LIJEČENJU OD ALKOHOLIZMA !"

Drage gospođe, to je vaša dvoličnost!
21.11.2014. 08:00
Zlatna koza:
Dragi Bocko i muško, ništa vas muškarce ne sprječava u osnivanju svoje Autonomne muške kuće i pokretanju obrane muških prava. Članice i članovi AŽKZ se, ma koliko vam se ne sviđale svojom pojavom i razmišljanjem, barem ne skrivaju iza nickova na Internetu...
Ujedinite se muškarci, osnujte udrugu, ustupite prostor maltretiranim muškarcima i njihovoj djeci, i izrazite svoje mišljenje javno, usmenom predajom... Informirajte napastovane muškarce o vašoj aktivnosti i mjestu gdje se mogu sakriti od zlostavljačica..! Šaljite žalbe nepravednim sudovima, a ne samo na feminističke stranice..! Ajmo, muške snage! Zar će babe, koze, ženetine i kokoši obavljati vaš posao, u vaše ime, i za vas? Pa niste valjda nesposobni brinuti o sebi... Mi jajnike imamo, a gdje su vaša muda?
22.11.2014. 13:42
:
Polako, Kozo, polako. Sve će doći na svoje mjesto.
22.11.2014. 15:07
Zlatna koza:
Provokator, prestani trolati preko neta i pospremi više to suđe nakon ručka. Neće doći samo od sebe, a navečer možda padne i neki keks.
22.11.2014. 15:31
Sebo:
Zlatna koza je pravo ime?!
22.11.2014. 18:42
Bocko:
@Zlatna koza

Nažalost, opet si potvrdila da radikalne feministice ne znaju konstruktivno razgovarati, nego samo (pokušavati) ponižavati muškarce.

Tek da znaš, muškarce ne zanima organiziranje pomoći samo muškim žrtvama nasilja , nego SVIM žrtvama nasilja, i osuđujemo SVAKO nasilje, ma tko ga činio.
U tome se razlikujemo od radikalnog feminizma.

Ja sam mislio da se feminizam bori za ravnopravnost spolova.
Baš glupo od mene što sam povjerovao tim feminističkim mantrama!

A što se tiče aktivizma, RDI SE i na tome.
Jesi li čula za akciju Bijela vrpca ? Naravno da jesi. To su bile razne kampanje protiv nasilja nad ženama. Jer je radikalni feminizam uzurpirao ideju.

Ali sada imamo :
whiteribbon.org/
Jedinu pravu organizaciju Bijele vrpce koja ima poruku :
STOP VIOLENCE AGAINST EVERYONE !
Zaustavimo svako nasilje! Ne samo ono prema ženama.

A tu se upozorava potencijalne donatore da ne daju novac lažnim, genderističkim kampanjama mržnje, nego samo onima koji se bore protiv svakog nasilja:
whiteribbon.org/domestic-violence-research/caution-please-beware-of-false-white-ribbon-initiatives/


A znaš tko sada vodi tu kampanju?
Ni manje ni više nego ERIN PZZEY, žena koja je osnovala prvo sklonište za žene žrtve nasilja u svijetu!

Ali to je žena koju vi radikalne feministice mrzite iz dna duše!
A zašto?
Zato jer je rekla ISTINU O OBITELJSKOM NASILJU!
Rekla je da su i muškarci žrtve, a i žene čine nasilje.

I zato su joj tvoje kolegice radikalne feministice priredile pakao, pa je morala otići iz Engleske.

Ali ništa se ne brini. Na stranicama ove prave kampanje Bijele vrpce objašnje na je istina o obiteljskom nasilju - da je najčešće obostrano i da ga čine oba spola.
Pa ti malo pročitaj ako ti ide engleski.


A ovo o obrani ljudskih prava muškaraca, ide nam i to.
Pomalo.

Evo da te uputim na jedan značajniji site:
www.avoiceformen.com/

Ali to je samo za englesko govorno područje, uključivo tu i Indiju.

ima ga i na španjolskom:
spa.avoiceformen.com/

I na talijanskom:
it.avoiceformen.com/

I na hebrejskom:
heb.avoiceformen.com/

i na rumunjskom:
ro.avoiceformen.com/

i na iranskom (farsiju):
fas.avoiceformen.com/

čak i na švedskom:
se.avoiceformen.com/

a ovih dana treba početi s radom i na njemačkom.
Ali nemoj se brinuti, nisu ni ovi u njemačkom govornom području baš zakinuti za saznanja o borbi protiv feminizma.
U stvari, već par godina modovi wikipedije su se izrazito šovinistički postavili prema borbi za prava muškaraca, pa blokiraju informacije. Pa su dečki napravili Wikimanniju:
en.wikimannia.org/Main_Page
Ovo je sada dio koji je preveden na engleski.

Ali, ništa se ti ne brini, brzo će to sve doći i kod nas. tako da me nije previše briga hoće li netko blokirati komentare ovdje.
Tako će samo prije doći Avoiceformen.croatia.

Zasad sve to nitko ne financira.
Ali zamisli kada vrlo skoro vama prestanu dolaziti silne milijarde, a samo pedeseti dio tog novca koje trošite na ideologiju krene financirati pokret za ljuska prava muškaraca.
22.11.2014. 20:59
Rutavi:
kako bi bilo da mi muškarci na ovakve članke napišemo kmeee, kmeeee?
tako reagiraju žene kada se spomenu muški problemi
23.11.2014. 22:30
još jedno muško:
Evo neki svježi primjeri bagatelizacije:
"U zadnjih 5 godina u Hrvatskoj je od strane nasilnog partnera ubijeno 300 žena!"

Na ovu izjavu koja se nalazi na stranicama Otvorenog radia osobno sam poslao upozorenje kako se radi o potpuno netočnim podacima koji nisu temeljeni ni na jednoj dostupnoj statistici. Tada sam vjerovao kako se radi o nehotičnoj dezinformaciji. Nakon što je ova izjava ponovljena jasno je da se radi o zlonamjernom laganju i preuveličavanju broja žrtava.

Evo još jedna izjava sa istih web stranica (otvoreni.hr) koja je više puta lansirana i u eter:
"Samo u prošloj godini, žrtvama obiteljskog nasilja bilo je 62% žena.

WTF?! Otkud pobogu ovo? Nije više dovoljno "svaka treća" već smo ponovo nerealno pomaknuli letvicu. I to, pazi, samo u prošloj godini!? Na osnovu kojih podataka je konstruirano ovako nešto? Idemo Libela-otkud ovakvi podaci i o kakvim se to oblicima obiteljskog nasilja radi? Da li je riječ o "ekonomskom nasilju" gdje je žena kritizirana jer je kupila novu torbicu pa nije ostalo za režije? O da, i to se ubraja u nasilje. Ili vam treba linkati ono što ste sami smislili i objavili (mislim na ženske udruge)?
Ako ćete tražiti primjere bagatelizacije možda bi bilo dobro da krenete od ovog. Jer sve više ljudi se pita otkud ovakvi podaci. Budući da odgovora nema ovakva vaša borba postaje sve nevjerodostojnija. Razmišlja li itko od vas o tome i o medvjeđoj usluzi koje na taj način činiti ženama koje su zaista zlostavljane?

24.11.2014. 17:36
još jedno muško:
Još malo o bagateliziranju nasilja. Na web stranicama www.sigurnomjesto.hr saznajemo kako su one dio projekta EU, Ministarstva socijalne politike, grada Zagreba kao i Ženske sobe podržane od mnogih ambasada, veleposlanstava i institucija. ovdje je njihova definicija obiteljskog nasilja nad ženama www.sigurnomjesto.hr/savjetovanje/oblici-nasilja/
Izdvojit ću samo neke dijelove:
-kritiziranje tuđih ideja i postupaka
-ispravljanje i prodike
-prekidanje osobe dok govori
-nadvikivanje
-prijetnja samoubojstvom
-ignoriranje
-zahtijevanje da se opravda svaki sitni trošak
-samostalno odlučivanje (financije)
-govor tijela (buljenje, stajanje suviše blizu, davanje raznih znakova)
-neprikladna pažnja

Ne samo da se neki od navedenih oblika "nasilja" podložni krajnje subjektivnoj procjeni osobe koja je navodno izložena nasilju već se tu radi i o zadiranju u temelje funkcioniranja braka koji mnogi ionako smatraju zajednicom koja se temelji na ekonomiji i financijama. Može se čak reći da se traži potpuno redefiniranje ljudskih odnosa i to na način da je jedina sigurna komunikacija ona kada je uopće nema (što opet spada u obiteljsko nasilje). Po ovom ne bi smio postojati nikakav dogovor o trošenju novca, nikakva kritika, prijedlog i sl. jer bi se netko mogao osjetiti ugroženim. S druge strane imamo totalnu polarizaciju gdje u nasilje spada ignoriranje, ali i neprikladna pažnja. Tko određuje granice jednog i drugog?
Mislim da se ovdje itekako radi o bagateliziranju nasilja jer strpamo li sve navedeno pod isti nazivnik sa onim istinskim nasiljem nemojmo se čuditi što će na obiteljsko nasilje mnogi odmahuti rukom.

25.11.2014. 07:54
:
MENE SOKIRAJU OVAKVE LAZI O ZENAMA ZRTVAMA NASILJA. SOKIRA ME NESPREMNOST MUSKARACA DA SE BORE PROTIV OVAKVOG NACIFEMINIZMA I STO NE TRAZE ISTU ZASTUPLJENOST U RODNO OSJETLJIVIM ZANIMANJIMA. JA SAM GODINAMA ZLOSTAVLJAN OD ZENE KOJA ME POKUSALA I UBITI. POLICAJCI SU POKAZALI SUOSJECANJE ZA NJU, A NE MENE. SOKANTNO MI JE KOLIKO JE ZAPAD POSTAO MUSKOMRZITELJSKI, A NAJVISE KAKO LAKO SE NASA DJECA DODJELJUJU MAJKAMA KAO NA SPRANCI. SOCIJALNE SLUZBE I OBITELJSKI SUDOVI SU POSTALI TAOCI FEMINISTICKOG NASILNOG INDOKTRINIZMA. NIJE MI ZAO STO SAM GODINAMA ZLOSTAVLJAN JER SAM UPOZNAO PRAVO LICE ZENSKOG NASILJA. JA IMAM ZEMLJISTE POGODNO ZA GRADNJU SIGURNE KUCE ISKLJUCIVO ZA MUSKARCE I POZIVAM BILO KOGA SPREMBOG DA MI POMOGNE I DA DONIRA SREDSTVA DA MI SE JAVI NA EMAIL mmm8888@net.hr jer zelim konkretno pomoci zlostavljanim muskarcima i njihovoj djeci. Da se imaju gdje skloniti. Od policijskog, sudskog i zenskog obiteljskog nasilja kao sto se ja nisam imao gdje skloniti 23.06.2008.kada sam stravicnim nasiljem izbacen iz obiteljske kuce.
14.12.2014. 20:31
Bocko:
@Josipe,
To što su i muškarci žrtve, ne znači da žene nisu žrtve.

Pristup da se otvaraju posebno skloništa za muškarce i žene žrtve je pogrešan.
Država bi trebala preuzeti nadzor nad tim skloništima. Svako sklonište koje želi bilo kakvu donaciju trebalo bi prihvaćati sve žrtve nasilja, i muškarce i žene. Skloništa se na kraju krajeva u 90 % financiraju novcem poreznih obveznika, i trebala bi služiti svim građanima, bez diskriminacije po spolu.

Iz skloništa bi trebalo izbaciti ideologiju, i spriječiti da se u skloništima skrivaju zlostavljačice i manipulatorice, što je danas vrlo čest slučaj.
A kad se radi o nekoj ženi koja uistinu trpi teško fizičko zlostavljanje, ta 'skloništa' nerijetko odbijaju pomoći takvim stvarnim žrtvama , jer je to za njih - opasno. Pa neće se valjda izložiti mogućem bijesu nekog stvarnog divljačkog nasilnika. Time neka se bave drugi.
15.12.2014. 06:32

Iz drugih medija

AEM