Vijesti

18.11.2014. 21:51:22 - T.S.

Pay gap nije mit

Žene su manje plaćene od muškaraca na samom početku karijere

Nova analiza provedena o razlici u plaćama između muškaraca i žena razbija mit da su žene manje plaćene samo zbog različitog izbora karijere.

Brayce Covert dao je pojašnjenje za ThinkProgress: "Bloomberg Businessweek analizirao je gotovo 10 tisuća ovogodišnjih studenata i studentica koji/e su završili/e studij upravljačkog menadžmeta, a koji/e su mladi/e, bez djece, ambiciozni/e i s poslom s punim radnim vremenom ispred sebe. Unatoč tome što je takav uzorak isključio one koji imaju različito radno iskustvo, traže fleksibilnost zbog brige o djeci, žele posao na pola radnog vremena ili ne ciljaju na visoke pozicije (što se najčešće navodi kao razlog razlike u plaćama, op.a.), žene su dobile početne plaće gotovo 15 tisuća dolara manje od onih koje su dobili muškarci".

"Iako analiza pokazuje da su žene sklonije manje plaćenim zanimanjima, čak su i unutar iste industrije plaćene manje. U 17 od 22 industrije, ženama su ponuđene manje početne plaće u usporedbi s muškacima. U financijama, recimo, plaće žena bile su manje za 22 tisuće dolara, dok su u informatici 12 300 dolara manje, a u savjetovanju 11 500 dolara."

Ova je analiza konzistentna s ranijim istraživanjima koja pokazuju istu situaciju i u drugim područjima, što dovodi do razlike u plaćama na svim razinama edukacije i u gotovo svim industrijama, čak i onima u kojima su žene dominantne.

Činjenica da će žene vjerojatnije smanjiti radne sate kada dobiju djecu objašnjava zašto se razlika u plaćama povećava kroz karijeru. No opet, to ne možemo nazvati "izborom" budući da nedostaje opća potpora u planiranju obitelji i zbrinjavanju djece, kao i razlika u plaćama na samom početku karijere. Također, Covert napominje, "samo je 10 posto razlike u plaćama rezultat različitog radnog iskustva".

Tagovi: diskriminacija, pay gap, posao, rad, razlike u plaćama, zaposlenje, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (10)

Stari komentari

još jedno muško:
Znam da nije reprezentativan primjer, ali sin mog poznanika i njegova kolegica (oboje FER) javili su se na posao za developera u istu firmu. Njemu je ponuđeno 5000 kn kao startna plaća. Odbio je jer mu se činilo malo iako se isti dan grizao kolika je budala bio. Ona je prihvatila. Dobila je posao odmah. Nakon dva dana gazda je ponovo nazvao spomenutog dečka i pitao ga sa koliko bi bio zadovoljan. Rekao je 6000 i dobio lovu. Sad se ona grize, a imamo materijal i za pay gap.
Postoji sasvim dovoljan broj znanstvenih radova o samouvjerenosti, samopoštovanju i vrednovanju vlastitih sposobnosti. Muškarci precjenjuju, žene podcjenjuju svoje sposobnosti, a vlasnik odlučuje koliko mu tko vrijedi.
Na kraju ipak ostaje vječno pitanje zašto kapitalističke krvopije ne zapošljavaju većinom žene ako su jednako kompetentne i spremne raditi za manje što je vidljivo i iz ovog istraživanja. Vjerujem da im je apsolutno svejedno da li mi novac donose hlače ili suknja. Bit će da je vrag ipak u detaljima koji sa diskriminacijom nemaju veze.
18.11.2014. 22:09
Bocko:
Mit o pay gapu ili Wage gapu ili razlici u plaći je jedan od najglupjih feminističkih mitova.
U stvari , širenje tog mita u današnje vrijeme samo pokazuje u kojoj mjeri su ljudi podložni glupavim ideologijama, i uopće ne razmišljaju svojom glavom.

Taj glupavi mit zapravo pokušava uvjeriti svekoliko žensko pučanstvo da su pohlepni patrijarhalni kapitalisti toliko glupi da će radije zatomiti svoju pohlepu i zdravi razum, i umjesto da na neki posao zaposle ženu i daju joj manju plaću. Oni će radije za isti radni učinak zaposliti muškarca i platiti ga više!

Tko god ne uviđa koliko je ovaj mit glup, taj ima kvocjent inteligencije manji od broja cipela.
20.11.2014. 12:21
ona:
Nit je mit, nit je glupost.. nego realnost pogotovo u drustvima koji nemaju razvijenu demokraciju, a tu mozemo i ukljuciti jedan dio hrvatskog drustva.
Hrvatska i USA se ne mogu mjeriti po tome, jer kapitalisticko-konzumeristicko uređenje drustva koje vlada u takvim zemljama tipa USA nece radnu snagu mjeriti prema spolu, vec koliko tko moze vise novaca zaraditi, ako je to zena ona ce dobiti posao, pogotovo jer su one bolje radilice od muskog spola.. bez prepreke, i njezina je stvar kako ce si urediti obiteljski zivot jer ona mora biti uvijek dostupna poslodavcu za placu koju su se dogovorili.
U lijepoj našoj imamo miks postkomunizma i socijalizma sa katolicima kao primarnoj vjeri koja zenu stavlja u prvu poziciju majke i onda iza muskarca.. na zenu radnicu se gleda kao uteg jer ce otici na porodiljni pa ce zakomplicirati posao svom privatnom poslodavcu.. ona zeli raditi ali zeli i svoja prava, isto tako zeli biti placena i je placena za posao koji radi, no da li joj se daje prilika da dođe do bolje placene pozicije u firmi, ili su one rezervirane iskljucivo za muškarce? .. dok ce one rijetke velikim naporom stici do te pozicije (muskarac se u istom slučaju nece trebati toliko boriti i
dokazivati) ostale ce ostati na nivou tajnice, pomocnice nekom direktoru, asistentice itd. Tako da kad odu na porodiljni da ih se lakse zamjeni... i sad s jedne strane joj se viče da mora rađati jer natalitet u RH pada, sa druge strane ako ima djecu tesko ce dobit odgovorniji i bolje placeni posao jer se smatra da ce ćeše bit na bolovanju radi djece i nece bit fokusirana 100% itd.. a sa trece strane se stigmatizira one koje kazu da ne zele djecu kako bi se posvetile karjeri i dale svo svoje vrijeme kompaniji i sefu.. tako da tolkomo toje danje sve mit i glupost..
24.11.2014. 16:38
Bocko:
@ona

Koje ti tu nebuloze pišeš.

Mit o pay gapu je i krenuo iz USA.
Tamo je statistički ta razlika u plaćama bila i veća, jer se tamo full time job definira kao svaki posao a tjednom satnicim više od 35 sati.
Tako da se npr neki posao od 48 sati koji češće radi muškarac ne računa kao prekovremeni rad nego se i taj posao navodi samo kao puno radno vrijeme - kao i za žene koje u pravilu biraju poslove sa manjom satnicom.

Da i ne spominjemo sve druge razlike.

Mit o pay gapu je podla laž koja ima za cilj ponižavanje i obezvrijeđivanje muškaraca i njihovog rada.

To je dovelo do brojih diskriminacija i povlastica za žene.

Jedna studija iz USA je pokazala da danas žene u USA u stvari zbog tih povlastica za isti posao, iste radne uvjete i isti radni učinak imaju ovisno o saveznoj državi 4-21 % veće plaće nego muškarci !
Ne mogu procjeniti koliko u toj studiji ima istine, ali činjenica je da su danas muškarci posvuda već debelo diskriminirani.
24.11.2014. 17:33
kibi:
E sad ja sam shvatila što je @ona željela reći općenito o statusu žene u radnom okruženju, dok @Bocko molim te daj link o toj studiji u USA gdje muškarci imaju manju plaću od žena 4-21%; ja bih to stvarno voljela pročitati.. a ovo tvoje da su muškraci posvuda već debelo diskriminirani.. gdje su to PUSVUDA VEĆ, na koje to točno zemlje misliš, i koje grane? i zašto negiraš pay gap?

Zašto stalno izvlačimo satistike jedne USA-e, kada sa njima nemamo nikakve veze, niti kulturološki, niti ekonomski, niti povijesno niti nikako.. jedino što imamo sa njima sličnosti jest da volimo hamburgere.. no evo i njihovih najnovijih podataka NYT
www.nytimes.com/2014/09/18/upshot/pay-gap-is-smaller-than-ever-and-still-stubbornly-large.html?_r=0&abt=0002&abg=1

Evo kaže britanski telegraf da je pay gap u UK pao rekordno nisko:
www.telegraph.co.uk/finance/jobs/11240532/The-gender-pay-gap-has-fallen-to-a-record-low.html

24.11.2014. 18:10
kibi:
mislim da je @ona išla u ovom smjeru što se tiče Amerike:

www.payscale.com/gender-lifetime-earnings-gap

- no nek se ona sama izjasni, što je točno mislila..

Ja osobno sam orjentirana na Europu (zaboli me za USA-u) :

europa.eu/rapid/press-release_IP-14-190_hr.htm
ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-pay-gap/index_hr.htm

a evo i službenog - istraženog i dokazanog pay gapa u Hrvatskoj:
www.moj-posao.net/Vijest/69440/Razlike-u-placama-zena-i-muskaraca-i-dalje-se-ne-smanjuju/2/

Hvala!
24.11.2014. 18:42
:
OVO JE MALO ŽEŠĆA GLUPOST!!!!!!!!!

Navedite mi ijedan posao u javnom sektoru gdje žene u Hrvatskoj imaju manju plaću s istim koeficijenotom stručne spreme, te istim radnim satima i godinama staža.

Hvala!

Po mogućnosti ime tvrtke, pa ćemo ju staviti na STUP SRAMA.

O privatnicima smo već govorili. Ne postoji taj koji će zaposliti muškarca i plaćati ga više za jednaki učinak, samo zato da bi da bi žene statistički bile potlačene. To čak nije niti glupost, to je van kategorije opisivoga.

ZATO, MOLIM VAS, PRESTANITE VEĆ JEDNOM VIŠE MANIPULIRATI.
24.11.2014. 23:43
:
"Tako su u školama žene nastavnice i učiteljice, a muškarci ravnatelji, u socijalnim ustanovama žene rade neposredno sa štićenicima, a muškarci dobivaju 95 posto svih rukovodećih položaja. Isti je obrazac u zdravstvu.

MojPosao.net - Razlike u plaćama žena i muškaraca i dalje se ne smanjuju www.moj-posao.net/Vijest/69440/Razlike-u-placama-zena-i-muskaraca-i-dalje-se-ne-smanjuju/2/#ixzz3K1qsMAoH"

Bože dragi, čak i da su svi muškarci ravnatelji, koja bi to bila razlika????????????????????????

0.5%

Koliko u jednoj školi imamo nastavnika na jednoga ravnatelja (ili ravnateljicu)?

ZAŠTO MISLITE DA SMO SVI IMBECILI I DA MOŽETE OVAKVE NEBULOZE PLASIRATI?
24.11.2014. 23:50
Bocko:
@provokator

Nemoj i ti padati na te podle provokacije tipa - žene su učiteljice, muškarci ravnatelji!

Vidiš da su se feministice toliko izgubile u svojim ideološkim bulažnjenjima da još uvijek žive i nekom imaginarnom svijeti opće diskriminacije žena otprije 50 ili čak stotinu godina.

DANAS VEĆINA ŠKOLA U RH IMA RAVNATELJICE !

Mislim da je više od 60% ravnateljica.

Škola u koju sam ja išao imala je ravnatelja do prije 40 godina, otada samo ravnateljice. Tri škole najbliže kući u kojoj sada živim imaju ravnateljice. Gledaj 15 najboljih škola u Zagrebu :
www.vecernji.hr/zg-vijesti/ovo-su-ravnatelji-najboljih-15-gradskih-osnovnih-skola-919037

8 ravnateljica i 7 ravnatelja!

To ti je samo dokaz u kojoj mjeri je feminizam ogrezao u stereotipnim lažima.

Čak i kad je istina evidentna, one i dalje bezoćno lažu!
25.11.2014. 06:25
još jedno muško:
Aritmetička sredina nije valjani statistički pokazatelj ako se u obzir ne uzme standardna devijacija i varijacije plaća. Dakle nije samo problem u tom što se u obzir uzima nekorigirani prosjek već je u pitanju i sama statistička metoda koja se oslanja samo na jedan parametar (aritmetička sredina). Nadam se da tu ima koji statističar jer ja sam tu daleko od eksperta, ali nije da se nisam sa njom susretao. Sam nekorigirani prosjek kojim najčešće barataju pay gap statistike ne uzima u obzir prekovremene sate, angažiranost na projektima, stimulativni dio plaće, rad vikendom, rizici n aposlu... Vrijedilo bi se pozabaviti i poreznim olakšicama.
Kada se radi u ukupnoj populaciji radnika bitno je zapaziti da je kod starijeg kadar, iz koga se vrlo često regrutiraju najbolje plaćeni zaposlenici, drugačija obrazovna struktura nego kod mladih ljudi. Tu je veći broj visokoobrazovanih muškaraca.

Da skratim-teško da je ovdje moguć bilo kakav smislen razgovor dok se podaci ne obrade na valjan način. Do tada se možemo beskrajno razbacivati kojekakvim percepcijama i manj ili više tendencioznim istraživanjima. Isto vrijedi i za obiteljsko nasilje. Ja mogu reći da je žena češće počinitelj jer se muškarci daleko teže odlučuju prijaviti suprugu (ovo vuče korjene iz feminističke patrijarhalne teorije). Jednostavno uzmem broj evindentiranih slučajeva ženskog nasilja i kažem da muškarci prijave tek svako stoto zlostavljane. I tako "dokažem" da su žene veći zlostavljači. I gdje smo onda?
Bilo bi lijepo da se uozbiljimo i ovim problemima priđemo koristeći znanstveni pristup. Samo vjerujem kako bi onda mnogi ostali bez temelja svoje ideološke djelatnosti. Zato radije "percipiramo i pretpostavljamo" nego istražujemo znanstvenim metodama.
25.11.2014. 11:47

Iz drugih medija

AEM