Vijesti

06.11.2014. 17:57:13 (Gong.hr)

#onokad je Vladimir Šeks u mnogočemu u pravu

Jesu li izborne promjene samo iluzija?

(Foto: www.sabor.hr)

Saborski Odbor za Ustav podržao je svih pet prijedloga izmjena Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, a predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) pritom je naglasio kako je namjera do drugog čitanja u demokratskoj proceduri iznaći rješenje koje bi bilo prihvatljivo svima, prenosi gong.hr.

Izmjene Izbornog zakona predlaže reformistica Natalija Martinčević, nezavisni zastupnici Jadranka Kosor i Josip Kregar s SDP-ovcem Gvozdenom Flegom, klubovi Hrvatskih laburista i SDP-a, a zajednički su prijedlog podnijeli i IDS i zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Zajedničko svim prijedlozima je uvođenje preferencijalnog glasovanja na parlamentarnim izborima, po različitim modelima. SDP predlaže i brisanje instituta nositelja liste te odredbu po kojoj bi se nevažećima smatrale izborne liste s manje od 40 kandidata podzastupljenog spola, a IDS i Radin predložili su, među ostalim, da se biračima pripadnicima nacionalne manjine dade dodatni glas.

Zastupnici/e su suglasni da su izmjene izbornog zakonodavstva nužne, jer to zahtijevaju građani/ke, čije je povjerenje u demokratske institucije ozbiljno poljuljano. Suglasni su i da bi, nakon Izbornog, trebalo izmijeniti i Zakon o političkim strankama, kako bi se stranke demokratizirale i omogućio veći utjecaj birača na odlučivanje unutar stranaka.


HDZ-ov Vladimir Šeks, međutim, upozorava da je iluzorno očekivati da će se samim izmjenama Izbornog zakona i uvođenjem preferencijalnog glasovanja podići ugled Sabora i političkih stranaka. "Rapidno opadanje povjerenja građana u cijeli korpus predstavničke demokracije nije u bitnoj korelaciji s izbornim zakonodavstvom. Razlozi leže u drugim dijelovima političkog sustava. Iluzija je da bi promjene Izbornog zakona u relevantnom promijenile more nevolja u hrvatskom političkom životu", rekao je Šeks.

HDZ-ov zastupnik kazao je da osobno podupire uvođenje preferencijalnog glasovanja, nespojivost mandata neposredno izabranih lokalnih čelnika sa zastupničkom, prijedlog da se osigura ravnomjerna zastupljenost spolova na listama te zabranu kandidiranja osoba optuženih ili osušenih za najteža kaznena djela. Izvijestio je, međutim, da HDZ-ovi zastupnici neće poduprijeti ni jedan prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva dok se ne izmijeni Ustav, ukine fiksna kvota i poseban način glasovanja za birače izvan Hrvatske. Šeks je slijedio stav stranke i glasovao protiv svih prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva.

SDP-ov prijedlog da se diskvalificiraju liste koje ne ispunjavaju "Žensku kvotu" naišla je na široku potporu u Odboru, a Gordana Sobol (SDP) založila se da se osigura i ravnomjerna zastupljenost u Saboru, tako da na listama budu naizmjence muškarci i žene. Laburist Dragutin Lesar upozorio je da takve liste ne bi jamčile zastupljenost spolova, budući da se uvodi i preferencijalno glasovanje. Kao jedno od mogućih rješenja naveo je odvojene "muške" i "ženske" liste, s kojih bi birači preferencijalni glas mogli dati dvojici muškaraca i trima ženama.

Tagovi: hdz, hrvatska, ids, izbori, laburisti, politika, sdp, vladimir šeks

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

muško:

Što je ostalo od borbe sufražetkinja koje su se izborile da žene slobodno mogu birat koga žele, sad će ostat bez tog prava
07.11.2014. 08:44

Iz drugih medija

AEM