Vijesti

23.10.2014. 19:36:43 - Libela

"Isfahan je naš grad, sigurnost je naše pravo"

Iranski prosvjedi zbog napada kiselinom na žene

Preko tisuću Iranaca i Iranki izašlo je u srijedu na ulice iranskog grada Isfahana nakon što su četiri žene zalivene kiselinom, navodno zato što nisu nosile veo.

Isfahan je turistička destinacija, 450 km južno od Teherana, a napadi koji su se dogodili prošlog tjedna, šokirali su čitavu zemlju.

"Isfahan je naš grad, sigurnost je naše pravo", uzvikivali su prosvjednici i prosvjednice pred zgradom suda u Isfahanu, dok su drugi mahali transparentima na kojima je pisalo "Smrt ekstremistima".

Prema islamskom zakonu, nakon revolucije 1979. godine, žene moraju nositi široku odjeću, poznatu kao hidžab, koja pokriva glavu i vrat te skriva kosu.

Mnoge žene danas nose samo maramu, a ne tradicionalnu odjeću koja pokriva od glave do pete.

S druge strane, nekoliko zastupnika je uputilo pismo predsjedniku Hassanu Rouhaniju sa zahtjevom da policija učini nešto više, kako bi se osiguralo poštivanje Zakona o hidžabu.

No, Rouhani je u srijedu pozvao sve građane da pažljivo razmotre ovo pitanje te da pri tome ne budu revni, te da razmisle i o lažima, korupciji, kleveti i mitu, kao lošim stvarima u društvu.

Prosvjedi u Isfahanu potaknuli su bijes online aktivista. Na Facebook stranici prosvjeda mogu se pročitati parole poput: "Dolje s vjerskim ekstremistima".

Na prosvjed je došao i iranski ministar zdravlja Hassan Hashemi te je posjetio jednu od žrtava u gradskoj bolnici. Žena, pokrivena zavojima rekla je kako je izgubila vid na desno oko.

"Ja sam studirala, obrazovana sam, bila sam za upravljačem svog automobila, kada je napadač polio kiselinu po meni", izjavila je žrtva te dodala: "Nikoga nije bilo da mi priskoči u pomoć. Hitnoj pomoći je trebalo 45 minuta da dođe", rekla je ona.

Napadi kiselinom porasli su u nekoliko posljednjih godina u Pakistanu, Afganistanu i Indiji, a zlostavljači tvrde kako na ovaj način kažnjavaju žene koje su 'okaljale čast' svojih obitelji, kao i one koje se 'nepristojno' ponašaju.

No, incident u Isfahanu je prvi ovakve vrste u Iranu, nakon dugo godina.

 

Tagovi: hidžab, iran, isfahan, islam, napad kiselinom, protesti, svijet, žene, žrtve

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

Bocko:
A kada će biti prosvjed ZBOG NAPADA KISELINOM NA MUŠKARCE?

Polovina žrtava su muškarci.

Neke žene žrtve su napada drugih žena!

Neke žene ozljeđuju same sebe, pa lažno optužuju muškarca radi osvete.

A 90% ZRTAVA UBISTVA RADI "ZAŠTITE ČASTI" SU - MUŠKARCI !
23.10.2014. 21:05
zlatan:
Ajd BOCKO, malo si pretjerao. Ima i napada na muškarce, to je poznata stvar. U Iranu npr.neke prevarene ljubavnice ili ostavljene žene znaju muškarce zaliti kiselinom. Ali ja u ovome članku vidim problem u konzervativizmu, preciznije religijskome i monoteističkome totalitarizmu. Osim šta žene ne smiju oblačiti odjeću drugačiju od propisane, to ne smiju ni muškarci. Nema nošenja kratkih hlača za muškarce, pa na plažu. Također nema utegnutih majica kratkih rukava, jer valjda ti vjerski kreatori smatraju da je svako napadno (za njihove lude glave) pokazivanje ljepote tijela - svetogrđe.
Tim vjerskim totalitaristima ja bih preporučio. ako im je tijelo teret, pa neka se onda ubiju, koga vraga će im taj mesnati oklop.
A vjerujem da su i lijenčine koji nikada ništa nisu vježbali pa niti nemaju šta pokazati. Lako je uzgojiti trbušinu, ali izgraditi muskulaturu, hm......?
24.10.2014. 15:42
Bocko:
Zlatane, Evo pročitaj si ovaj tekst o stvarnim odnosima u Iranu:
www.avoiceformen.com/gynocentrism/the-myth-of-patriarchal-oppression-in-iran/

Tek toliko, da proširiš znanje.

A mošeš i ovo, o napadima kiselinom :
www.avoiceformen.com/feminism/feminist-lies-feminism/acid-attacks-telling-only-half-the-story/

U Iranu:
www.avoiceformen.com/allnews/woman-throws-acid-on-eight-people-in-kermanshah-iran/
Žena napala kiselinom...

U Indiji:
www.avoiceformen.com/updates/news-updates/indian-girl-uses-acid-for-revenge/

U Europi:
www.avoiceformen.com/feminism/feminist-lies-feminism/acid-attacks-in-italy-manipulation-of-the-public/

A imaš i o povijesti napada kiselinom još od Luja XIV :
unknownmisandry.blogspot.com/2011/08/acid-queens-women-who-throw-acid.html

Tipično žensko 'oružje', zar nije?
24.10.2014. 20:55
zlatan:
BOCKO, ne znam tako dobro engleski jezik (i zašto bi ga znao), ali ja sam tamo daleke 1986 trebao putovati u Iran, na planinarenje. Cilj je bila najviša i sveta iranska planina Damavend, sveta još od predislamskih vremena, iz vremena zoroastrizma. Bilo je to još strože doba nego danas. Nažalost, grupa se nije uspjela popuniti, pa je put propao. Grupa se nije popunila upravo zbog iracionalnog straha što ih čeka tamo. Ali sjećam se uputa koje smo dobili u svezi oblačenja.
Neki motoristi iz Splita bili su u Iranu pred nekoliko godina. Tako blagih i mirnih ljudi kažu, malo su gdje vidjeli. A opet pritisak tradicije i vjere je prevelik.
Ne mislim da je to zalijevanje kiselinom masovna pojava. Ima toga, jednako kao što ima kriminala bilo gdje. Onaj krvolok sa splitskog Marjana (Edi Mišić, Hrvat iz Hercegovine) koji je tako olako zaklao meksičku turistkinju, i za to dobio svega 15 god zatvora, je li to pravilo?Jesu li zbog njega svi u Splitu, u Hrvatskoj krvoloci? Jesu li zbog toga što je on Hrvat iz Hercegovine, svi Hrvati iz Hercegovine krvoloci? Nećemo tako i toliko pretjerivati.
24.10.2014. 21:44

Iz drugih medija

AEM