Vijesti

14.10.2014. 18:18:59 (fairpress.eu/Libela)

Nema se para...

Apsolutno ima smisla: Na FPZG-u ukinut kolegij Istraživačko novinarstvo

Kolegij "Istraživačko novinarstvo" studentima Fakulteta političkih znanosti bio je na raspolaganju na drugoj godini, odnosno u četvrtom semestru dodiplomskog studija. Bio je to izborni kolegij, no prema pričama studenata i studentica i onaj kod kojeg bi se kvota najbrže popunila. U silabusu se navodilo kako je njegov cilj upoznati studente s osnovama istraživačkog novinarstva s teorijskog i praktičnog aspekta, uključujući i specifičnosti istraživačkog novinarstva u različitim medijima.

Kolegij je navodno ukinut akademske godine 2013/2014, iako pregledom javno dostupnih podataka, ne postoji ni jedna službena obavijest i/ili najava ukidanja tog kolegija od strane Uprave Fakulteta. Studenti/ice druge godine navode da im kolegij nije bio dostupan kao izbor pri odabiru kolegija za tu godinu. Studenti/ice iz generacije 2012/2013, potvrdili su da su oni bili posljednja generacija koja je slušala ovaj kolegij i da im je ukidanje istog najavio i sam voditelj kolegija, profesor Glavaš navodeći novi posao kao razlog odlaska, no danas je jasno kako Fakultet nema sredstava za "održavanje" kolegija.

Dekanica Fakulteta političkih znanosti, Lidija Kos-Stanišić, odgovorila je kako kolegij nije ukinut zauvijek, nego je "zamrznut", za što postoje objektivni razlozi. Kolegij je postojao u programu, ali nakon pritužbi studenata/ica na rad profesora Glavaša, Fakultet je odlučio s njim završiti suradnju, te stoga kolegij nije mogao biti uključen u program. Kolegij neće biti vraćen u program ni iduće akademske godine (2014/15) jer na Fakultetu nema profesora koji bi mogao predavati, a ni financija da angažira vanjskog suradnika/cu, kaže dekanica Kos-Stanišić, izrazivši nadu da će se kolegij ponovno pokrenuti nakon kadrovskih pojačanja.

"Ima smisla".

 

Tagovi: financiranje, fpzg, istraživačko novinarstvo, novinarstvo, obrazovanje, profesori, profesorice, visoko obrazovanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

muško:
Trebaju ukinut cijeli taj fakultet
15.10.2014. 05:09
Bocko:
Muško,
to ti je samo privremeno.

Moraju osposobiti nove predavačice, koje će onda predavati 'Rodno osjetljic pristup' u istraživačkom novinarctvu'.
To će reći, ako se pokaže da je negdje neka žena napravila nešto loše, treba potražiti dublje - dok se ne otkrije neki zli patrijarhalni muškarac koji ju je prisilio da radi zlo.

Po uzpru na rodno osjetjiv pristup u obiteljskom nasilju - kada je žena nasilna, treba potražiti dokaze da ju je muškarac izazvao i skrivio nasilje. Ako dokaza nema, žena treba reći da je bio nasilan. To je dovoljno da se osudi zlog muškarca koji leži u bolnici.
15.10.2014. 09:46
Emily:
Ono kada odluka fakulteta ima vise smisla od komentara.
15.10.2014. 11:08
Ja:
Profesor Glavaš je bio jedan od najboljih profesora, ne znam kakvi su se to idioti žalili na njegov rad. Možda oni koji žele postati "slavni" i tužni su što više nema Red Carpeta.
15.10.2014. 19:57

Iz drugih medija

AEM