Vijesti

15.09.2014. 00:15:08 - Libela

privedene tri osobe

U Beogradu pretučen aktivist: Prosvjedom apelirali na institucije da kazne nasilnike

Protestna šetnja duž Bulevara kralja Aleksandra

Protestna šetnja duž Bulevara kralja Aleksandra (Foto: Facebook: Labris)

Nakon što je njemački državljanin, koji je u Srbiju stigao sudjelovati na dvodnevnoj LGBT konferenciji The future belongs to us, pretučen u petak u Beogradu, u subotu je organiziran prosvjedni marš kojim su aktivisti i aktivistkinje poručili da im je dosta nasilja. Srbijanska policija tijekom subotnje večeri privela je tri osobe za koje se sumnjiči da su sudjelovale u napadu.

LGBT konferencija je prekinuta, a sudionici/e su prvotno organizirale izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je sudjelovao i njemački veleposlanik Heinz Wilhelm.

On je istaknuo kako je uzrujan viješću o napadom te da se mora istražiti njegova pozadina.

"Ukoliko se dokaže da je istina kako je mladić pretučen jer je stranac, ovaj događaj dobiva još jednu ksenofobnu dimenziju i mora biti promatran u tom svjetlu. Imam povjerenja u Vladu Srbije i policiju kako će rasvijetliti ovaj slučaj i kazniti počinitelje", istaknuo je Wilhelm na konferenciji.

Prosvjedni marš kroz Bulevar kralja Aleksandra, koju su osiguravale jake snage policije i žandarmerije, počela je od hotela Metropol, gdje se održavala konferencija Budućnost pripada nama - LGBT prava na putu ka pristupanju EU i uz natpise Stop nasilju, Ne želimo ovakav Beograd, Želimo strance u Srbiji, Nasilnike u četiri zida, Nitko nije slobodan/a dok svi/e nismo slobodni/e.

Podsjetimo, njemački aktivist je brutalno pretučen u samom centru Beograda te je s teškim ozljedama prevezen u bolnicu.

Tagovi: aktivist, aktivizam, diskriminacija, heinz wilhelm, homofobija, ksenofobija, lgbt prava, lgbtiq prava, ljudska prava, napad, nasilje, njemački državljanin, policija, prosvjed, regija, srbija, uhititi

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM