Vijesti

04.09.2014. 12:03:17 - FALIŠ (Libela)

umjetnost kao etički, a ne estetički čin

Revija - stotine otpuštenih radnica kao statistički podatak

Borko Čelar, instalacija 'Revija'

Borko Čelar, instalacija 'Revija' (Foto: Facebook: FALIŠ)

Na ovogodišnjem Festivalu alternative i ljevice šibenski umjetnik Borko Čelar postavio je instalaciju Revija, u kojoj podsjeća na propalu šibensku tvornicu, jednu od najuglednijih tekstilnih tvrtaka na području bivše Jugoslavije.

Na prvom festivalu FALIŠ Borko Čelar predstavio se instalacijom Nada Dimić, posvećenom znamenitoj zagrebačkoj tvornici i tekstilnoj industriji kao sredstvu, uz ostalo emancipacije i izvoru egzistencijalne sigurnosti žena u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Ovaj put, umjetnik poziva publiku na reviju Revije dajući jasan stav i o estetici i o 'etici' zahvaljujući kojoj je moguće da nekoliko stotina radnica završi kao statistički podatak u procesu deindustrijalizacije Šibenika.

Borko Čelar u svojim novijim radovima aktualizira i propituje društvenu zbilju koristeći u svrhu izražavanja različita likovno-tehnička sredstva. Ovom autoru slikati je postalo malo. U njegovu radu očituje se pokušaj aktivnog učešća u ovom svijetu stvaralačkim činom. Riječ je o suvremenoj i angažiranoj umjetnosti koja ne traži iskrenost, nego propituje memoriju, provocira nečiste savjesti, pita za istinu i pravednost. Njegova je umjetnost više etički, nego estetički čin.

Tagovi: borko čelar, deindustrijalizacija, emancipacija, estetika, etika, fališ, hrvatska, instalacija, izložba, otkaz, radna prava, radnice, revija, šibenik, statistički podatak, tranzicija, umjetnik, umjetnost, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM