Vijesti

30.08.2014. 12:06:43 - Nataša Vajagić

Druženje s Eve Ensler

Borba ne prestaje sve dok nasilje ne nestane

(Foto: Marina Damian)

(Foto: Marina Damian)

Eve Ensler, poznata feministkinja, aktivistkinja, autorica Vagininih monologa, posjetila je Pulu u organizaciji Centra za ženske studije iz Zagreba i Centra za građanske inicijative Poreč. Eve je pokretačica globalne kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, koja se prošle godine održala u 207 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku. Eve Ensler se u Puli pridružio i predsjednik Ivo Josipović, koji je ujedno jedini predsjednik koji je službeno podupro kampanju.

Kako je predsjedniku na dan susreta bio i rođendan, okupljene/i su proslavile/i uz tortu i šampanjac te se druženje nastavilo kroz zajedničko fotografiranje i šetnju Pulom.

Kako se činilo da se najavljen razgovor Eve Ensler s istarskim aktivistkinjama ipak neće dogoditi, žene su bile poprilično razočarane. No, Eve se nakon šetnje ipak vratila u Galeriju Cvajner i nastavila se s okupljenima družiti u neformalnom razgovoru.

Osim što žena naprosto zrači, upitale smo je otkud nalazi energiju i inspiraciju. Odgovorila je kako, iako čuje i svjedoči užasima koje žene diljem svijeta proživljavaju, snagu za daljnju borbu pronalazi upravo u tim divnim i snažnim ženama koje upoznaje.

Mladim aktivistkinjama poručila je da svoje vrijeme i energiju ne troše na mijenjanje ljudi do kojih ne mogu doprijeti, već da se usredotoče na ljude s kojima ima smisla raditi, razgovarati, educirati, osviještavati, jer samo tako možemo vidjeti rezultate svog rada, a time i volju za daljnje akcije.

Kad smo je upitale kako mlade žene zainteresirati za feminizam, odnosno za zauzimanje za sebe, kako ih animirati da se uključe i postanu aktivne građanke, odgovorila je kako im feminizam, kao ni teoriju, ne treba ni spominjati. Treba pronaći zajednički problem i krenuti ga rješavati, a kad mlade žene, djevojke, vide rezultate svoje akcije, znat će da mogu i htjeti će još. I onda nema zaustavljanja do potpune jednakosti.

Ono na što Eve nije imala odgovor jest pitanje zašto je milijarda žena na svijetu zlostavljana od strane muškaraca. Što muškarce tjera na užasne zločine nad ženama? Što ih tjera da u ratu otmu ženu, zatvore je u kuću i  da je njih dvadesetorica zlostavlja i siluje danima? Što ih tjera da natjeraju ženu da ubije vlastito dijete, nakon toga je proglase zločinkom i za "kaznu" je siluju? Što ih tjera da trudnici razrežu trbuh, izvade dijete i raskomadaju ga? Je li to društveno uvjetovano ili se radi o testosteronu i gubitku kontrole? Kako i čime te strašne zločine objasniti? "Ne znam, ja zaista ne znam", rekla je Ensler.

Milijarda ustaje globalni je prosvjed i poziv ženama da odbiju pristati na išta manje od potpune jednakosti, sve dok silovanja i kultura nasilja ne nestanu. Solidarnošću se želi demonstrirati zajedništvo ženske borbe, ali i moć njihove brojnosti.

Borba će trajati sve dok nasilje ne prestane.

Tagovi: borba protiv nasilja nad ženama, centar za ženske studije, cgi poreč, eve ensler, hrvatska, milijarda ustaje, nasilje nad ženama, one billion rising, predsjednik josipović, pula, rodno uvjetovano nasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

marin sundov:
Nasilje nad zenama je globalni problem u ratu i u mirnodopsko doba rjesenje treba traziti u iscrpnom i sveobuhvatnoj promjeni mentaliteta a i na sustavnom odgoju novih generacija a ne u drakonskim kaznima za nasilnike preobrazba shvacanja u odnosima dugorocno je najisplativiji oblik prevencije pojavljivanja takvog ponasanja
02.09.2014. 20:14
:
O Bože dragi, ova kao da je iz vrtića izišla.

Što pak tjera muškarca da drugom odrubi glavu i poslije s njime igra nogomet?

Ili žene da nose zlatni nakit napravljen od židovskih zlatnih zubiju.

Marine, pa jesi li ti razmislio prije nešto što si napisao ovu gore tvrdnju? Nasilje je globalni problem u ratu. Ma nemoj! NASILJE JE GLOBALNI PROBLEM U RATU!!! I to samo nad ženama?!

Nevjerojatno je što sve čovjek može danas pročitati.
14.11.2014. 13:24

Iz drugih medija

AEM