Vijesti

21.08.2014. 16:59:25 - Libela

Važno je biti na Cvjetnom trgu 20. rujna u 14h!

Najavljen prosvjed za raskid Vatikanskih ugovora!

U Zagrebu će 20. rujna na Cvjetnom trgu, s početkom u 13 sati, biti održan prosvjed pod nazivom "Raskinimo vatikanske ugovore" kojeg organiziraju Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativa "Nisam vjernik"  i udruga Protagora.

Inicijativa sekularista i sekularistkinja na svojim je facebook stranicama objasnila zašto smatra da je važno raskinuti Ugovore: 

"Pozivamo vas na prosvjed "Raskinimo vatikanske ugovore" koji će se održati dana 20. rujna 2014. u 14:00 na Cvjetnom trgu u Zagrebu! Dođite da zajedno pošaljemo poruku vlasti i cijeloj državi da je došlo vrijeme raskidanja štetnih Ugovora sa Svetom stolicom, Ugovora koji hrvatske građane preskupo koštaju, Ugovora koji nam godišnje uzimaju više od milijarde kuna, Ugovora zbog kojih ste kao većina hrvatskih građana pretvoreni u građane drugog reda, u kmetove o kojima političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju bez uvažavanja vaše volje sklapanjem sporazuma iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti upravo zato što su odluke koje donose protivne vašim interesima. Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom, Vatikanski ugovori omogućuju kleru privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama RH. Ako ne želite da o vašoj intimi, vašoj reprodukciji u vašim tijelima (medicinski potpomognuta oplodnja, upotreba kontracepcije), o odgoju vaše djece ("izborni" vjeronauk u javnim školama, uplitanje u predmete građanskog i zdravstvenog odgoja) odlučuje debelo povlaštena Crkvena hijerarhija, ako ne želite preskupo plaćati da vas biskupi iz bjelokosnih palača poučavaju skromnosti i poniznosti, ako se protivite licemjerju i političkom cinizmu, dođite na prosvjed i time pokažite svoj stav. Zamislite, što je hrvatska država mogla učiniti s milijardama kuna koje su otišle na zidanje velebnih crkava da su ti novci bili usmjereni nekamo drugamo? Bi li danas autoceste bile isplaćene? Bismo li imali modernu željezničku mrežu? Bismo li imali više škola, bolnica, vrtića? Bismo li imali više radnih mjesta? Bismo li izgradili više elektrana? Bi li nam plin i struja bili jeftiniji? Bi li porezi bili manji? Bi li vaša plaća bila veća?

Pozivamo sve udruge civilnog društva u Hrvatskoj da podrže ovaj prosvjed i pridruže nam se! Pozivamo i osobe iz javnog života, političare, aktiviste, borce za ljudska prava, književnike, novinare, umjetnike, znanstvenike, sveučilišne profesore, glazbenike, glumce, sportaše i ostale da nas također podrže i pridruže se prosvjedu. Posebno pozivamo umjetnike, karikaturiste, glazbenike i performere da sat vremena prije samog prosvjeda, od 13:00 do 14:00 sati na Cvjetnom trgu svojim umjetničkim izrazom obogate i začine ovaj događaj! Neka 20. rujan bude festival sekularnosti Republike Hrvatske!" 

A Libela ovom pozivu dodaje, sve navedeno, odnosi se i na građanke.

Tagovi: centar za građansku hrabrost, ljudska prava, nisam vjernik, prosvjed, protagora, republika hrvatska, sekularnost, vatikanski ugovori, zagreb

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (5)

Stari komentari

lucija radošević:
Slažem se u potpunosti i podržavam akciju !
RASKID !!!
25.08.2014. 17:52
:
Apsolutno podržavam ovu akciju i odazvat ću se prosvjedu jer sam mišljenja da moramo imati državu kakva je Ustavom uređena, a to je sekularna. Dakle, crkva mora izaći iz državnih ustanova i vratiti se u svoje Ustavom određene okvire, a ugovore sklopljene bez narodne volje raskinuti čim prije jer je dosta političkih i crkvenih trgovina na naš račun.
07.09.2014. 19:14
:
Apsolutno podržavam ovu akciju i odazvat ću se prosvjedu jer sam mišljenja da moramo imati državu kakva je Ustavom uređena, a to je sekularna. Dakle, crkva mora izaći iz državnih ustanova i vratiti se u svoje Ustavom određene okvire, a ugovore sklopljene bez narodne volje raskinuti čim prije jer je dosta političkih i crkvenih trgovina na naš račun.
07.09.2014. 19:15
tiki:
potrebno je utrostručit izdvajanja za crkvu i to na račun ovih udruga koji prodaju maglu, a zašto zato što Crkva ima ključnu ulogu u odgoju moralnih građana i u ovome svijetu gdije svi varaju ako Crkva sa dodatnim novacem uspiju odgojit damo jooš deset posto poštenih građana to če se vratiti deseterostruku
08.09.2014. 11:16
biba:
Crkva moralni autoritet ili ima ključnu ulogu u odgoju moralnih građana, ma ne nasmijavajte me, ništa blesavije nisam čula. Što je to moralno crkva činila i čini možda ovo: pranje novca mafije preko vatikanske banke, grabež imovine, prodaja duhovnosti pod nazivom milodar, spaljivanje vještica, nasilno pokrštavanje, križarski ratovi, blud, pedofilija.......... zbilja svako ima svoje moralne vrijednosti ali vidim da su vaše na vrlo visokom nivou.
09.09.2014. 08:18

Iz drugih medija

AEM