Vijesti

19.08.2014. 14:37:23 - Crol.hr/Libela

Po uzoru na Hrvatsku

Korak prema ozakonjenju istospolnih veza u Crnoj Gori

Savjetnik crnogorskog premijera za ljudska prava, Jovan Kojičić, izjavio je da u parlamentu Crne Gore postoji većina kojom bi se mogao izglasati zakon kojim bi se ozakonile istospolne veze, a tijek izrade samog Zakona trebao bi biti u okvirima predviđenima vladinom strategijom za unapređenje položaja LGBT osoba u Crnoj Gori, naredne četiri godine.

Kojičić je dodao kako je, zajedno s Europskom komisijom, međunarodnim stručnjacima/injama i lokalnom LGBT zajednicom, Crna Gora krenula u proces donošenja novog zakona, i to po uzoru na hrvatski Zakon o životnom partnerstvu.

Time započinje i proces pripremanja zajednice i stanovništva da prihvati takav zakon. "To će biti jedan paralelan proces, zajedno sa svim drugim mehanizmima, koje vlada koristi u odnosu na izgradnju tolerancije", naveo je savjetnik crnogorskog premijera. Ukazao je da predmet rasprave neće biti ono što je obvezujuće po međunarodnom pravu i to će "jednostavno biti pretočeno i ugrađeno" u zakon.

Tagovi: bračna jednakost, crna gora, istospolne veze, jovan kojičić, lgbt, lgbt prava, regija, zakon o životnom partnerstvu

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM