Vijesti

16.05.2009. 07:38:39 (Javno.com)

Sud za ljudska prava podržao Vesnu Balenović

Europski sud za ljudska prava iz Strasbourga uvažio je brojne argumente kojima je Vesna Balenović dokazivala da su joj u dugogodišnjem sudskom sporu s Inom kršena ljudska i radna prava te je naložio Vladi RH da u roku od 12 tjedana sklopi nagodbu s Vesnom Balenović, priopćila je udruga 'Zviždač'.

- Zadovoljna sam odlukom suda u Strasbourgu. Ovom odlukom Strasbourg je pružio šansu Vladi RH da amortizira i ispravi nepravdu koja mi je počinjena nakon što sam prijavila korupciju i višemilijunski kriminal u INI - rekla je Vesna Balenović.

Udruga ističe kako su Vlada RH i Hrvatski sabor kao jedan od ključnih prioriteta u "Strategiji reforme pravosuđa" prihvatili i podržali razvoj alternativnih rješavanja svih vrsta sporova.

- Nadam se da će Ministarstvo pravosuđa uspješno provesti mirenje u mom slučaju, gdje je Država sama sudionik procesa mirenja. Vjerujem da postupak mirenja kojeg Šimonovićevo ministarstvo intenzivno propagira ovih dana i na televiziji nije puka propaganda, namijenjena isključivo udovoljavanju brojnih uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti za pristup Europskoj Uniji - dodala je Balenović.

Udruga Zviždač ističe kako je hrvatsko pravosuđe neodrživim i kontradiktornim odlukama dovelo svoju vjerodostojnost i služenje pravdi u pitanje.

- Na osnovu kaznene prijave, koju sam podnijela protiv predsjednika Uprave INE Tomislava Dragičevića i drugih, Državno odvjetništvo je rješenjem utvrdilo postojanje kriminala u INI, a  svi sudovi od Općinskog do Ustavnog potvrdili su moj otkaz - objasnila je Balenović.

Dodaje kako se iz ovoga nameće zaključak: tko u Hrvatskoj ukaže na kriminal, dobit će otkaz, bit će sudski progonjen, novčano i zatvorski kažnjavan, a čime se Državno odvjetništvo i sudstvo otvoreno stavljaju na stranu kriminala i progona poštenih građana.

 

Prvi čovjek Ine ne posustaje

U slučaju Vesne Balenović očito je da te zaštite nije bilo i da je 'zviždačica' ostala sama u konfrontaciji s neizmjerno moćnom i utjecajnom naftnom mafijom, ističe se u priopćenju udruge Zviždač.

- Vjerujem da su to shvatili i suci Europskog suda za ljudska prava te su moju tužbu vratili hrvatskom pravosuđu, s preporukom da izmijeni svoja stajališta i nađe mirno rješenje. Radni sporovi su hitne naravi i civilizirana Europa ih rješava za mjesec dana. U Hrvatskoj nije dovoljno niti devet godina - rekla je Vesna Balenović.

Nada se da će Ministar Šimonović pravilno shvatiti poruku suda iz Strasbourga te da će ovaj slučaj, koji je prilično kompromitirao hrvatsko pravosuđe, riješiti mirenjem i pravednom nagodbom.

Dok Strasbourg poziva Vladu RH na razum i mirno okončanje spora, Tomislav Dragičević ne posustaje u sudskom progonu Vesne Balenović, jer se 27. svibnja održava 48. sudsko ročište u kojem Vesnu Balenović zbog navodne klevete tuži još uvijek prvi čovjek Ine Tomislav Dragičević, zaključuje se u priopćenju udruge Zviždač.

Tagovi: europski sud za ljudska prava, ljudska prava, vesna balenović

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM