Vijesti

16.07.2014. 17:31:22 - Libela

dirljivi apel javnosti

S ljubavlju iz Hrvatske: Homofobni napad na turista na Ultra Europe festivalu

Eduardo

Eduardo (Foto: Facebook)

Hrvatska i Split neće ostati u lijepom sjećanju 19-godišnjem Eduardu iz Brazila. Ovaj mladić je na vlastitoj koži osjetio nasilje i diskriminaciju u Lijepoj našoj zbog svoje seksualne orijentacije. I sve to samo nekoliko dana prije nego što je Hrvatski sabor ozakonio životno partnerstvo među istospolnim parovima.

Naime, Eduardo je dobio šakom u lice jer se na Ultra Europe festivalu u Splitu ljubio sa svojim dečkom. Od snažnog udarca izgubio je svijest, no, srećom, završio je tek s nekoliko šavova.

Policija čak nije htjela ni zaprimiti prijavu o homofobnom napadu, a kamoli potražiti napadača. Na Hitnoj pomoći su također imali homofobne komentare naspram ozlijeđenog mladića.

Dok su hrvatske nadležne službe reagirale apsolutno neprihvatljivo, ova priča je dospjela u brazilske medije.

Eduardo je medijima poslao svoju sliku te je napisao dirljivi komentar: "Prije svega, dobro sam. Nisam bio siguran trebam li ovo objaviti ili ne. Ipak, vjerujem da kad se ovako nešto dogodi nama bliskoj osobi, problem postaje puno opipljiviji.

Sinoć sam na glazbenom festivalu u Hrvatskoj doživio homofobni napad. Ljubio sam dečka kad me je iznenada netko udario u glavu. Neko vrijeme bio sam bez svijesti. Kad sam se osvijestio, bio sam prekriven krvlju i na putu prema Hitnoj. U bolnici sam završio na šivanju jer sam zadobio više vanjskih i unutarnjih pukotina na koži nosa i usana. Srećom, ništa nije slomljeno.

Međutim, glavni razlog za ovu objavu nije taj da ispričam svoju priču, koja je samo jedna u nizu priča o homofobnim napadima na homoseksualne i transseksualne osobe. Moj cilj je otvoriti vam oči. Homofobija postoji i stalno je se hrani seksističkim i društvenim predrasudama. Od malih homofobnih ispada, kao što je nazivanje školskog kolege pederom, do fizičkog nasilja i ubojstava. Nadam se da će moja priča utjecati na to koliko hranite to čudovište zvano homofobija.

A za one koji me pitaju kako mi mogu pomoći - pomozite mi da promijenim ovo, pomozite mi da pokažemo svijetu da smo svi mi ljudi. Svi mi zaslužujemo da nas se poštuje i da nas se prihvaća ovakvima kakvi jesmo".

Tagovi: brazil, diskriminacija, eduardo, festival, homofobija, homofobni napad, hrvatska, lgbt, lgbtiq prava, nasilje, ozlijeđen, seksualna orijentacija, split, turist, ultra europe festival

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (14)

Stari komentari

muško:
Da li je samo meni ova priča čudna? Šta da se ne radi o LGBT osobi nego recimo o katoliku kojeg je netko lupio u glavu jer se molio pred crkvom? Da li bi sa istom lakoćom prihvatili ovu priču koja se temelji isključivo na nekakvoj facebook objavi potpuno nepoznate osobe? Da li je itko pitao liječnike i policiji šta se tu dogodilo? Ah, da-oni su negativci. Anonimni gay iz dalekog Brazila je osoba kojoj treba vjerovati na riječ.
17.07.2014. 18:11
još jedno muško:
Pardon, prethodni post je moj. Presitna su mi slova na tabletu.
17.07.2014. 18:12
muško:
ok
17.07.2014. 18:51
muško:

Primječujem da gotovo uvijek tuku muške homoseksualnce, još jedan argument da je muškaracima teže u društvu
17.07.2014. 18:54
djelomična homofobija:
E muško, ajd prestani bockat. Kao ne znaš da lezbijke ne diraju jer gledajući njih usput natežu malog, dok s druge strane dva pedera i nisu nešto zanimljivo za muške okice.
Kome prodaješ te fore da je vama teže? Ovdje ti to ne prolazi!
20.07.2014. 02:38
muško:

sustavno smo diskiminirani to su činjenice
20.07.2014. 11:51
djelomična homofobija:
ma naravno, strašno ste diskriminirani u svemu -.-
u politici, sportu, u plaćama, karijerama, trpite nasilje, silovanja, vi kao morate balansirati između djece i posla i uglavnom se morate odreći onog drugog. "Vaše je mjesto kuhinja", jel da? Vi ste kao diskriminirani i ponižavani medijima, u reklamama, vas prikazuju kao objekte, jel da?
Kiosci su prepuni slika golih muškaraca i tekstova - kako imati svakog muškarca, jel tako?
Nemojmo zaboravit i da ste i u religijama također naveliko diskriminirani, toliko da u bibliji piše da vi nama trebate biti poslušni i da smo mi vaše glave! Jel da, tako piše?
Stvarno, jeste od pamtivijeka pa sve do dana današnjeg diskriminirani.
Ali sve je to ništa naspram da te neko lažno optuži za silovanje -.-
20.07.2014. 19:00
muško:

Mislim da sam u dosadašnjim komentarima pobio sve ove argumentima a samo o šovinističim i i govorima mržnje prema muškaracima bi se mogla knjiga napisat ,a niko ne reagira na njih ,a što se tiče biblije evo par citata

Polaslanica Efežanima 5 pod točkom

25. Muževi ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju

28. Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi.

33. Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.

20.07.2014. 22:56
djelomična homofobija:
samo ti i dalje živi u svom izmaštanom svijetu gdje su muškarci građani drugog reda i objekti za madrace -.-
je li? a gdje u toj knjizi piše da i on nju treba poštovat? imamo li svećenice, biskupice, imamo li ženskog papu? Šta kažu religijski vođe o ženama? koliko je žena crkva ubila i koliko bi i danas samo da smiju?
21.07.2014. 13:32
muško:

Pa valjda u ovim citatima piše da muž treba poštivati ženu, valjda to nije teško za shvatit, hočeš reći da bi crkva ubijala žene da smije, neznam kako da komentiram tu izjavu

Evo ti citat iz jednog članka pa se malo prosvjetli

" dok rečenica svetoga Pavla, kojom određuje da žene šute na sastancima, samo dokazuje kako su one ipak na sastancima sudjelovale, što je u našim par­lamentima bilo nezamislivo. Tvrdi se kako je Crkva oklijevala priznati ženama da imaju dušu, a to je glupost kojoj proturječi či­tava kršćanska povijest.Emancipacija žene započela je s kršćanstvom, i unatoč napretku, ona je daleko od toga da bude dovršena.
Već od prvih stoljeća bile su čašćene svetice i mučenice, njihova slava blista na zidovima u Ravenni, u crkvama šestoga stoljeća, a uvijek je u rimskom popisu kanoniziranih sve­taca bio jednaki broj žena i muškaraca, makar su one u kalendaru manje brojne.
Emancipacija žene započela je s kršćanstvom, i unatoč napretku, ona je daleko od toga da bude dovršena.


U srednjem vijeku bilo je slučajeva da su opatice upravljale samostanom muškaraca, kao na prim­jer u opatiji Fontevraud, žene su vladale u mnogim zemljama. U Francuskoj su one bile isključene s prijestolja zbog nekoga prividnog zakona koji je trebao spriječiti slučaj pripajanja kraljevstva Engleskoj. Isto je tako srednji vijek izmislio ″udvornu ljubav″, taj neobični kratkotrajni upad poezije u povijest.

Paradoksalno umanjivanje vrijednosti žene započelo je u re­nesansi i to uzdizanjem njezine tjelesne ljepote i novim procvatom poganstva koje je dovelo Vene­ru i Apolona u kulturni vrt velikih ovoga svijeta. Ako posjetite grobnu kapelu Diane de Poitiers, ne ćete u njoj opaziti nijedan kršćanski simbol, a natpisi koje ćete pročitati iznad groba te ljubavni­ce kralja Henrika II. dolaze iz književnoga blaga antike. Na žalost, žene – barem one koje su mogle igrati neku ulogu u društvu – upale su u zamku idolatrije koja ih je okruživala ulagivanjima, samo da može bolje zlorabiti njihovu želju da se svide. Ta mutna mješavina lažnih obožavanja i određenoga prijezira dosegla je u erotomanijakalnoj književnosti osamnaestoga stoljeća takav stupanj odbojnosti da ga je devetnaesto stoljeće moglo nadmašiti samo pomoću svoje naravne grubosti, veoma vidljive ispod razderane krinke romantizma.

La Belle Époque – ″lijepo razdo­blje″, u Francuskoj početkom dvadesetog stoljeća, posljednje je sudjelovalo u tim zlim postupcima; ″že­na-predmet″ bila je u omotu i urešena vrpcama kao ″žena-poklon″. U isto vrijeme kao odgovor, neka vrsta jansenizma koji se izrodio ovladao je religioznim duhovima tako da su na svijetu vidjeli samo jedan grijeh, grijeh tijela, za koji se činilo da je odgovorna samo žena, ali o tome se nije nit­ko usudio jasno progovoriti.

Crkva ne snosi nikakvu odgovornost u tom razvo­ju jer se sve to odvijalo usporedno s padom njezina utjecaja i suprotno njezinu naučavanju.

Znajući da evanđelje, koje Crkva treba naviješta­ti, počinje s Marijom, a završava s Magdalenom, prvom svjedokinjom uskrsnuća, bilo bi neopro­stivo kad bi Crkva mrzila žene.

Ali kad kažemo Crkva, općenito pomišljamo na vremeniti vid ustanove kojoj služe ljudi, a ne anđeli. I najteža je zabluda izvjesnoga suvremenog kršćanstva što stalno upire pogled na zemaljski dio Crkve, da u njoj više ne vidi drugo doli admi­nistraciju, moć, ono što Platon i Simone Weil nazivaju ″velika životinja″. Takva Crkva ni­je predmet kontemplacije, nego izvrstan povod za neslogu."
www.bitno.net/vjera/crkva-mrzi-zene/

A kako tumačiš da ako Crkva mrzi žene kad dođem na ranojutarnju misu bude u crkvi 2-3 muškaraca i 50- tak žena, ima li to smisla valjda ako Crkva toliko mrzi žene zar bi onda na mise dolazile u preko 90% broju.
21.07.2014. 14:03
djelomična homofobija:
"A kako tumačiš da ako Crkva mrzi žene kad dođem na ranojutarnju misu bude u crkvi 2-3 muškaraca i 50- tak žena, ima li to smisla valjda ako Crkva toliko mrzi žene zar bi onda na mise dolazile u preko 90% broju." - jednostavno brainwash. Zašto žena nakon šamare kaže - to je zato jer me voli? Zašto žena ženu zove droljom? Kao da je ženama mazohizam stran pojam. Poveži sve te situacije, mišljenja i izjave i šta možeš zaključit, što je više tučeš to te više voli. Kakvo čudo što su bake većina u crkvi?

A zašto crkva bježi od toga da je bilo i apostolki? Zašto je brisala njihova evanđelja? Zašto na slikama na kojima se jasno vidi da svećenica vodi misu, oni kažu: samo je sudjelovala?
A sad ti malo čitaj:
www.svejepolitika.com/mizoginija-s-biblijskim-pokricem/
21.07.2014. 16:26
za:
Pa što prije nisi rekao da ideš na jutarnje mise, sada je sve jasno ono o čemu pišeš cijelo vrijeme.Ne treba više ništa komentirati.Pa naravno da si ugrožeen kao muškarac u odnosu kako to crkva želi da bude.
21.07.2014. 23:18
muško:

A šta je ić na ranojutaranje mise nešto loše, nekuzim
22.07.2014. 00:31
za:
Ja ne kužim kako ne kuže ljudi da je crkva od povijesti pa do danas zločinačka organizacija zakamuflirana u humano-božju organizaciju , koja ispire mozak, plaši nadnaravnim bićem i u to ime uskraćuje slobode kako bi mogla manipulirati.
Da li je ta ista crkva kojim slučajem imala domove za grešne muškarce koje bi maltretirala i iskorištavala do besvjesti?Za razliku od domova za žene?Ne naravno, grijeh je samo Evin.
26.07.2014. 09:33

Iz drugih medija

AEM