Vijesti

22.06.2014. 15:17:57 - Libela

otpor fašizmu

Sjećanje na antifašističku borbu

(Foto: S.K.)

Danas se obilježava Dan antifašističke borbe u spomen na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda i početka oružanog otpora okupatorima.

Naime, 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Odred je imao 77 boraca, a predvodio ga je zapovjednik Vlado Janić Capo.

Završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca. Franjo Habulin predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske za Dan pobjede podsjetio je na sudionike borbe.

"Još uvijek ima živih učesnika narodnooslobodilačke borbe koji su sudjelovali u tim događajima i borbama. Atnifašistička borba i istina o o njoj ne jenjava i ne umire", rekao je Habulin.

Osnivanje sisačkog odreda bio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana i građanki.

Tagovi: antifašizam, dan antifašističke borbe, hrvatska

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

:
Ovi još žive u prošlom stoljeću... proganjaju duhove, smiješni su.. Bolje da se bore protiv genocida današnjice (pobačaja i sl.) nego da marširaju u prazno...
24.06.2014. 11:53

Iz drugih medija

AEM