Vijesti

17.06.2014. 12:24:34 - rtl.hr/Libela

skrivena sloboda

Upoznajte novinarku koja je pokrenula pravu revoluciju u Iranu!

Masih Alinedžad

Masih Alinedžad (Foto: Facebook)

Kada je Iranka Masih Alinedžad na svom Facebook profilu objavila selfie s jedne londonske ulice bez marame na glavi nije ni slutila da će osvojiti simpatije više od pola milijuna sljedbenika i sljedbenica niti da će je na iranskoj državnoj televiziji oštro kritizirati i optužiti za 'gubitak razuma nakon silovanja zbog čega je postala ovisna o drogama', piše rtl.hr.

Naime, ova 37-godišnja politička novinarka je, kako je sama kazala, željela razveseliti čitatelje, umorne od teških tema kojima se bavi u svojim pričama o sudbinama ljudi u rodnom Iranu.

Nadahnute Masihinom fotografijom snimljenom na javnome mjestu na kojoj je nasmiješena i s raspuštenom kovrčavom kosom bez marame koja je u Iranu obavezna, tisuće žena u Iranu objavile su vlastite fotografije bez marama na nedavno osnovanoj Facebook stranici Skrivena sloboda.

Novinarka, koja je na Facebooku i prije objave selfieja već imala 200.000 sljedbenika i sljedbenica, osnovala je posebnu grupu na ovoj društvenoj mreži nazvavši je Skrivena sloboda kako bi spriječila da njezin profil bude zatrpan fotografijama žena koje su ondje željele objaviti vlastite slike.

"Za mene je to bilo poput virtualnog otkrivanja na Facebook stranici", rekla je Masih u intervjuu za Reuters, iskreno iznenađena kada je shvatila da je postala predvodnica kampanje protiv strogih iranskih ograničenja kada je posrijedi odijevanje žena.

Misah je rođena dvije godine prije islamske revolucije i premlada je da bi se sjećala svoje domovine prije nego što je ženama strogo naloženo da moraju nositi marame. Kao i tada, kaže Misah, i danas mnogi podcjenjuju važnost obveze nošenja marame uz objašnjenje da u Iranu ima i važnijih političkih pitanja i problema. No ona smatra kako je prisiljavanje žena da prekrivaju glavu jedan od načina iranskih vlasti da jasno pokažu svoj autoritet.

"Kad sam bila u Iranu imala sam osjećaj da je moja kosa talac iranskih vlasti", iskreno je rekla dodavši kako ne vjeruje slatkorječivosti predsjednika Hasana Ruhanija kada govori o većim osobnim slobodama u aktualnom Iranu.

"Volim svoju zemlju i ne bih ostala u Engleskoj nijedan dan više kad bih znala da ću u svojoj domovini živjeti slobodno i raditi svoj novinarski posao na način na koji ga obavljam ovdje", poručila je.

Tagovi: diskriminacija, iran, ljudska prava, marama, masih alinedžad, my stealthy freedom, pokrivanje, pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu, skrivena sloboda, svijet, tijelo, žene, ženska ljduska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Bocko:
Iran je društvo u kojem su žene u stvarnosti mnogo više povlaštene nego u Zapadnoj civilizaciji.

Trebalo bi napisati članak pet puta veći od ovoga samo da bi se pobrojale sve ženske povlastice i svi načini šikaniranja muškaraca.
10.09.2014. 06:02

Iz drugih medija

AEM