Vijesti

13.05.2014. 07:50:58 - rtl.hr (Libela)

'jer će vršiti aktivni i pasivni utjecaj na birače/ice'

'U ime obitelji' traži od DIP-a da GONG-u uskrati promatranje izbora

(Foto: Facebook)

Udruga U ime obitelji uputila je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev da GONG-u uskrati pravo na promatranje izbora za članove u Europski parlament 25. svibnja kao nepristranom promatraču te ih, 'ako tako smatra prikladnim, uputi na promatranje izbora u svojstvu promatrača vladajućih stranaka – SDP-a i HNS-a', prenosi rtl.hr.

Udruga je izvijestila kako, iako je GONG prijavio samo 29 promatrača i promatračica te s tako malim brojem promatrača nema mogućnost značajnije utjecati na kvalitetan nadzor nad provedbom izbora, smatra nužnim upozoriti DIP kako je GONG prilikom referenduma o braku djelovala kao aktivistička udruga, suprotno ciljevima djelovanja s kojima se predstavlja u javnosti.

Ističući da GONG kao ciljeve svog djelovanja navodi 'promicanje i unapređenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka', U ime obitelji navodi kako su u svom zahtjevu DIP-u naglasili da se GONG založio protiv prava svih hrvatskih građana i građanki da na referendumu izraze svoje mišljenje o braku te da je djelovao kao promotor stavova aktualnih predstavnika vlasti – od vlade do predsjednika Josipovića.

U ime obitelji podsjeća i kako se GONG, suprotno ciljevima svog djelovanja za koje prima financijsku potporu iz državnog proračuna, založio u prosincu prošle godine i za neuspjele promjene Ustava koje su predložili vladajući SDP i predsjednik Josipović, a koje su, osim sprječavanja izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj, imale za cilj onemogućiti građanima Hrvatske da referendumom mijenjaju Ustav svoje zemlje.

"GONG se založio da se ubuduće za promjenu Ustava treba izjasniti 51 posto birača i biračica Hrvatske, čime bi se, de facto, ukinula mogućnost da se izravnom demokracijom mijenja Ustav", navodi ta udruga.

U ime obitelji u zahtjevu podsjeća DIP kako u Obvezatnim uputama Povjerenstva stoji da promatrači i promatračice ne smije ni na koji način aktivno ili pasivno utjecati na birače i biračice te tvrdi da će GONG-ovi promatrači/ce vršiti aktivni i pasivni utjecaj na birače/ice budući da su se jasno svrstali uz aktualnu vlast i političke stranke koje ju obnašaju.

Podsjetimo, U ime obitelji je već i prije od DIP-a tražila da se GONG-u zabrani promatranje referenduma 1. prosinca, iako GONG uopće nije tražio dozvolu za promatranje regularnosti referenduma.

Bitno za naglasiti jest kako udruga U ime obitelji još uvijek nije objavila podatke o vlastitim prihodima i rashodima tijekom referendumske kampanje.

GONG je organizacija civilnog društva utemeljena 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima. Cilj djelovanja GONG-a je promicanje i unaprjeđenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka. GONG promiče kulturu dijaloga, otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti u javnoj sferi, te poštivanje ljudskih, naročito građanskih prava, putem istraživanja, zagovaranja i edukacije, samostalno ili u suradnji s pojedincima i organizacijama koji dijele vrijednosti GONG-a.

Tagovi: birači, demokracija, eu parlament, gong, hrvatska, izbori, izbori za europski parlament, politika, promatranje, u ime obitelji, željka markić

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

hos:

Hey, uredništvo ovoga portala, naravno da se ne može izjednačavat HOS-ove postrojbe i partizani, HOS postrojbe nisu optužene niti za jedan ratni zločin, a partizani su mučili streljali i bacili u jame tisuće nevinih civila žene, ratnih zarobljenika
18.05.2014. 08:59
zlatan:
Gospon HOS, uz dužno poštovanje za vaše razmišljanje, ali partizani nisu ubijali nevine civile. To je povijesna laž. Da ubijali su svoje neprijatelje, kao što je to u svakom ratu. Istina je da su ubijali i zarobljenike, ali daleko su gore postupali sa zarobljenim partizanima.
Svatko tko je pošten zna tko je izazvao 2svj.rat i sa kojim ciljem. Kojekakvi izdajice diljem okupirane Europe su im pomagali u tome. Zna se tko je bio na strani nacifašizma na području bivše Jugoslavije. I zna se što su radili. Ubijali su ljude isključivo zbog pripadnosti drugoj naciji, vjeri ili političkoj pripadnosti. Nakon svih prestrašnih zločina koje su izdajice napravili, nisu mogli očekivati milost. A ipak je mnogima oprošteno, i to je najveća greška tzv.partizana.
Tzv.partizani su stvorili novu vlast koja je vladala do 1990 god., u bivšoj državi. Kako to da nisu pobili sve civile kako neobrazovano piskarate, pa imali su i previše vremena za tako nešto (od 1945-1990, ukupno 35 god.). A pitam ja što bi se dogodilo da su nacifašisti dobili rat?
Lijepo pročitajte Hitlerov "Mein Kampf" pa se javite za raspravu.
A partizani su se našli na strani Saveznika, kao najjači pokret otpora u okupiranom dijelu Europe. Da nije bilo tako, hm, pitam se šta bi se dogodilo sa svima nama?
18.05.2014. 14:16
zlatan:
Moja pogreška u računanju u gornjem tekstu. Od 1945 do 1990 je proteklo više od 35 godina, ukupno je proteklo 45 godina. Znači imali su još i više vremena.
18.05.2014. 14:19

Iz drugih medija

AEM